Oamenii lui Stavarache au decis: Obor de vite în loc de spital judeţean de urgenţă

benea-plus-zaharia-caseta-1.jpgBacăul e în pericol să piardă o investiţie medicală crucială, după ce Consiliul Local a votat, la finele săptămânii trecute, abrogarea unei hotărâri care oferea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), spre utilizare cu titlu gratuit, un teren de 3,3 hectare situat pe amplasamentul oborului de vite de la Şerbăneşti. În baza unui proiect guvernamental aprobat încă din aprilie 2007, pe respectivul teren ar fi urmat să fie construit un nou spital judeţean de urgenţă. Materializarea iniţiativei pare acum mai îndepărtată ca oricând, în condiţiile în care majoritatea penelistă din CL i-a făcut hatârul primarului Romeo Stavarache, punând cruce – prin votul exprimat – investiţiei spitaliceşti.

Majoritatea liberală din Consiliul Local a decapitat proiectul de construire a unui nou spital judeţean de urgenţă în Bacău, după ce a votat, într-o şedinţă consumată la finele săptămânii trecute, abrogarea HCL 98 din 2007, prin care ASP primea în folosinţă gratuită terenul pe care se află oborul de vite de la Şerbăneşti. În baza unui program de investiţii medicale, demarat în urmă cu doi ani, pe respectivul amplasament urma să fie construit un nou spital. Mizând pe aportul majorităţii prin care controlează deciziile în CL, liberalii i-au făcut pe plac edilului Romeo Stavarache, pronunţându-se net în favoarea menţinerii târgului de vite.

Investiţie trasă pe linie moartă

Retragerea terenului din „curtea” ASP-ului împiedică demararea investiţiei medicale. Iniţial liderul grupului consilierilor social-democraţi, Nicu Zaharia, a propus eliminarea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi, însă morişca de vot liberală şi-a reconfirmat vocaţia şi a dus la bun sfârşit opera de „îngropare” politică a proiectului noului spital de urgenţă. „Suntem puşi în situaţia de a vota împotriva unei legi – 95 din 2006 prin care s-au făcut demersuri ca şi Bacăul să fie prins în planul de investiţii ce prevedea construirea de spitale de urgenţă. Au fost mai multe discuţii la nivelul Consiliului Judeţean şi s-a căzut de acord ca terenul să fie cel de la târgul de la Şerbăneşti. Trebuie să acceptăm ideea unui spital judeţean modern, altfel nu facem decât să votăm împotriva venirii unor bani în Bacău. Se întâmplă acelaşi lucru ca la şoseaua de centură”, a semnalat consilierul Ioan Chiriac (PDL). După mai multe discuţii în contradictoriu, unele dintre ele purtate dincolo de limita bunului-simţ, penelista Izabela Adam a recunoscut, tacit, că decizia CL de a retrage terenul acordat ASP cu titlu de folosinţă gratuită nu e decât o reglare politică de conturi. „Dar la Spitalul Municipal de ce nu se construieşte?”, s-a întrebat Adam. Votul exprimat, 12 la 8 în favoarea abrogării HCL 98, aruncă în aer proiectul de construire a unui nou spital de urgenţă în Bacău.

Pesediştii s-au dezis de decizia luată în CL

La scurt timp după încheierea şedinţei de CL, social-democraţii au organizat o conferinţă de presă în care au arătat că votul majorităţii PNL a blocat proiectul construirii noului spital. În faţa ziariştilor au compărut preşedintele CJ, Dragoş Benea, respectiv consilierul local Nicu Zaharia. Înscris primul la cuvânt Zaharia a catalogat drept „meschină” decizia luată de majoritatea liberală ce controlează CL, spunând că Bacăul e transformat de oamenii primarului într-o „comună”. „Grupul consilierilor PSD se delimitează ferm de votul dat în CL de majoritatea PNL. Băcăuanii sunt privaţi de o investiţie care urma să fie realizată din bani de la Banca Mondială. Trăim într-un fel de comună în care oborul de vite e crucial. Nu cred că bugetul Bacăului stă pe tranzacţionarea de vite. E o decizie meschină pe care majoritatea PNL a luat-o fără să clipească. S-a dorit distrugerea acestei investiţii, care s-ar fi făcut pe bani de la Banca Mondială, pentru a se justifica efortul financiar imens pe care băcăuanii sunt obligaţi să-l suporte cu construirea Spitalului Municipal”, a comentat Zaharia.

Tertipuri juridice la comanda lui Stavarache

De cealaltă parte, şeful CJ – Dragoş Benea – s-a arătat surprins de opţiunea votului secret îmbrăţişată de consilierii locali. El a mai spus că decizia CL va fi atacată în contencios administrativ şi că pesediştii vor demara, în regim de urgenţă, o acţiune de strângere de semnături pentru a determina municipalitatea să-şi revizuiască abordarea în cazul proiectului noului spital de urgenţă. „În 2007 când terenul a fost dat ASP-ului, în CL s-a votat cu două treimi. Nu înţeleg de ce s-a ales acum formula votului secret cu majoritate simplă. Se concesiona un balcon, s-ar fi construit o crâşmă? Pe terenul acela urma să se facă un spital judeţean. Acestea sunt tertipuri elaborate de Direcţia Juridică la cererea primarului. Spitalul nu se făcea din banii băcăuanilor. Motivaţiile oferite sunt puerile. Între oborul de vite şi construirea unui nou spital de urgenţă, majoritatea penelistă a ales oborul de vite. Banii care trebuie să intre în Bacău nu sunt negociabili. Îi vrem sau nu-i vrem, pur şi simplu”, a afirmat Benea. Acesta a anunţat că reacţiile politice ale opoziţiei locale se vor intensifica în perioada următoare şi că deciziile aberante ale municipalităţii vor fi taxate mult mai dur. „Reacţiile politice de până acum au fost palide. De aceea peneliştii şi-au asumat o asemenea decizie (n. r. – de retragere a terenului de la ASP). Au mizat pe aceleaşi reacţii palide. Acest lucru nu se va mai întâmpla de acum înainte”, a încheiat preşedintele CJ.

Istoric

În timpul guvernării Tăriceanu, ministrul Sănătăţii – Eugen Nicolăescu – a demarat un program de investiţii medicale ce urma să se concretizeze prin construirea a aproape 30 de noi spitale, regionale şi de urgenţă. Judeţul Bacău a fost inclus în program, însă iminenta schimbare a puterii a făcut ca proiectul să continue cu frâna de mână trasă. După preluarea mandatului, noul ministru al Sănătăţii – Ion Bazac – a declarat că va continua programul de construire de spitale. Acesta a prezentat, la începutul lunii aprilie, un memorandum prin care Executivul îşi dădea girul pentru demararea lucrărilor la 15 stabilimente spitaliceşti, printre care şi cel de la Bacău. Construcţia celor 15 spitale, 7 regionale şi 8 de urgenţă, urmează a începe abia în semestrul II al anului în curs, în baza unor credite de angajament pe care Ministerul Finanţelor le va aloca Ministerului Sănătăţii.
Lucian BOGDĂNEL

Comentarii

  1. Atentie a zis:

    fiind spital judetean care probabil va deservi toate cazurile medicale din judet de ce nu se cauta o locatie inafara orasului Bacau.Se poate face o statistica pe zone in functie de densitatea populatiei dar si a cazurilor de boala si atunci cred ca se poate gasi o alta locatie care ar conferi alte perspective atit zonei respective cit si bolnavilor si aici ma refer la transportul bolnavilor care nu ar mai suporta aglomeratia orasului,si multe alte facilitati precum taxe mai mici etc…Analizati dom presedinte si aceasta posibilitate si veti vedea ca este mai rentabila aceasta solutie. Nu va mai spun ca in strainatate multe spitale nu se mai construiesc in zone f aglomerate cu un nivel ridicat de zgomot ci se cauta zone linistite pt a conferi bolnavului confortul de care are nevoie.Luati in calcul spre exemplu comunele limitrofe orasului Bacau .

  2. domnule Bogdănel, iarăşi cu acelaşi subiect?! Am înţeles de prima dată care este situaţia. Încercaţi să vă faceţi treaba de ziarist şi mai puţin cea de … adept al lui Kundalini. Caută şi vei găsi… tîlcul comparaţiei!

  3. primarul e un mocofan prost a zis:

    scos din palaria lui felix motanul.
    si mocofani sunt mai toti liberalii locali.
    iar ajunge bacaul de rasul tarii.
    am scapat de o lepra ca seche
    si am dat de un idot.

Adauga un comentariu

*