Grecia si „Avangarda XXII”

avangarda-1.jpgJoi, 30 aprilie a.c., ora 16.00, la Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”, Cenaclul literar-artistic „Avangarda XXII”, patronat de Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov”, a realizat o noua manifestare complexa, în parteneriat cu Filiala Bacau a Uniunii Scriitorilor din România si cu institutia gazda.

Punctul de greutate al manifestarii l-a constituit dubla lansare de carte: antologia de poezie „33 de poeti greci contemporani”, aparuta la Editura Fundatiei Culturale Cancicov, în traducerea Sorinei Munteanu (o bacauanca devenita intre timp ieseanca) si „Grecia nabadaiosului înamorat, Zeus”, de universitarul bacauan Doru Ciucescu, aparuta recent la Editura Didactica si Pedagogica R.A. Dar „deschiderea”, de fapt, o introducere poetica in atmosfera ceruta de cele doua carti, au facut-o cunoscutii actori bacauani Firuta Apetrei, Geo Popa, Florin Zancescu si Stelian Preda, care au recitat din poetii greci contemporani antologati de Sorina Munteanu si ne-au oferit scurte dar foarte incitante pasaje din cartea lui Doru Ciucescu, actorii intercalndu-se fericit cu acordurile muzicale daruite numeroasei asistente deun grup de elevi – premianti olimpici – ai Liceului de Arta „George Apostu”. Despre volumul Sorinei Munteanu au vorbit Cornelia-Ichim Pompiliu, Daniel Nicolescu si traducatoarea insasi: „Ceea ce m-a determinat sa-mi asum ostenelile elaborarii prezentei antologii a fost, într-o buna masura, revolta provocata de indiferenta multor semeni ai nostri fata de tot ce înseamna act cultural autentic”, a declarat Sorina Munteanu.

„Grecia nabadaiosului inamorat, Zeus”

Câteva CD-uri, inspirat concepute, au facilitat accesul audio-video la creatia câtorva dintre poetii antologati. In continuarea programului a fost lansata cartea „Grecia nabadaiosului înamorat, Zeus”, de universitarul Doru Ciucescu, eveniment prefatat de Ioan-Ovidiu Sotica, Petre Isachi, Cornel Galben, preotul profesor Constantin Leonte, scriitorul Gheorghe Chitimus, prof.univ.dr.ing. Dumitru Bontas – prorectorul Universitatii „George Bacovia” si prof.univ.dr. ing. Vasile Puiu – prorector al Universitatii Bacau, ultimii doi declarându-l pe autor „cel mai mare inginer dintre scriitori”. „De la Homer încoace s-a scris, se scrie si se va mai scrie asiduu despre Grecia. Eu am adaugat o carte cu scopul de a induce în mintea a cât mai multor cititori dorinta de a intra in rândul celor care participă la „mitologiada” sau „mediteraneeada” din spatiul elen”, a declarat, la rândul sau, Doru Ciucescu, precizând ca a scris 25 de carti cu ISBN si inca vreo 25 fara ISBN, acestea din urma fiind cursuri universitare, multe ramase prin tarile orientale pe unde a predat. (St.O.)

Adauga un comentariu

*