Ne bat cutremurile la usa

cutremur1.jpgAsa dupa cum se stie, iar majoritatea bacauanilor au simtit-o pe propria piele, pe 25 aprilie, in jurul orei 20.18, s-a produs un seism în zona Vrancea, fara insa a se înregistra victime si daune materiale. În vederea constientizarii cetatenilor asupra modului de comportare înainte, în timpul si dupa producerea unui cutremur, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau aduce la cunostinta prevederile OMAI nr. 1160 / 2006 privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta specifice riscului la cutremure si/sau alunecari de teren.
Trebuie sa existe cunostinte despre cladirile si spatiile în care locuim sau lucram, privind evenimentele seismice precedente si actiunile lor asupra cladirii. Trebuie sa – constientizam riscurilor la care ne-am expune daca am efectua modificari la cladire fara un aviz privind proiectul interventiei si autorizatiile legale din partea unui expert.

Pe timpul cutremurelor

Regulile de comportare rationala, individuale si de grup în timpul producerii seismului se refera la pastrarea calmului, sa nu se intre în panica, sa se protejeze copiii, batrânii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel încât tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, în aglomeratie si panica, conducând la accidente grave, nedorite. Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa. Ramâneti în încapere sau locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stând la podea lânga un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata în jos iar cu palmele împreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul. Aceasta recomandare implica o cunoastere prealabila a acelor elemente de constructie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat. Daca este posibil, închideti sursele de foc cât puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, îmbulzeala, iar daca este posibil, deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice. Daca va aflati în afara unei cladiri, deplasati-va cât mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi în strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur. Acordati prim ajutor persoanelor ranite. În cazul în care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele sau sa va asigurati supravietuirea.

Dupa producerea unui seism

Nu parasiti imediat spatiul, camera, apartamentul, cladirea în care v-a surprins seismul. Ajutati pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii, sa se degajeze. Nu miscati ranitii grav, pâna la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. Nu utilizati telefonul decât pentru apeluri la salvare, pompieri sau de catre organismul cu însarcinari oficiale în privinta interventiei post-dezastru, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele telefonice.
Daca s-a declansat un incendiu, cautati sa-l stingeti prin forte proprii. Nu folositi foc deschis. Parasiti cu calm cladirea, fara a lua cu dvs. lucruri inutile, dar verificati mai întâi scara si drumul spre iesire spre a nu va expune la pericole. Daca, la iesire, întâlniti usi blocate, actionati fara panica pentru deblocare. Ajutati echipele de interventie pentru ajutor sau salvare. La evacuare, dati prioritate celor raniti sau copiilor, batrânilor, femeilor si ascultati întocmai recomandarile salvatorilor. O varianta clasica de comunicare cu cei din afara este sa bateti la intervale regulate cu un obiect tare în conducte învecinate sau în peretii incintei, iar daca ati stabilit contactul verbal, furnizati informatiile cerute si cereti primul ajutor necesar. Inspectoratul judetean pentru Situatii de Urgenta va concentra personal specializat si aparate de ascultare ca sa identifice locurile cu persoane blocate.
(D.M.)

Adauga un comentariu

*