Medicii, dependenti de credite

cmevaluareemc1.jpgDaca nu acumuleaza câte 200 de credite de educatie medicala continua pe parcursul a cinci ani, medicii risca sa li se suspende dreptul de a profesa

Cei peste 900 de medici bacauani vor fi evaluati in luna iunie in ce priveste creditele de educatie medicala continua (EMC) acumulate in ultimii cinci ani (2004-2009), a decis Biroul Executiv al Colegiului Medicilor (CM) din judetul nostru. Potrivit declaratiilor facute ieri de medicul chirurg Adrian Cotârlet (foto), directorul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti si vicepresedinte al CM Bacau, decizia vine ca urmare a unei hotarâri recente a CM din România.

Minimum 200 de credite in cinci ani
Decizia numarul 2 din ianuarie 2009 a CM din România stabileste ca CMC „reprezinta totalitatea activitatilor planificate de pregatire teoretica si practica desfasurate de medici in vederea dobândirii sau imbunatatirii nivelului de cunostinte, abilitati si aptitudini profesionale, in scopul cresterii calitatii actului medical si a nivelului de performanta in domeniul respectiv, in beneficiul asistentei medicale a pacientului” si ca „activitatile EMC sunt cuantificate prin credite EMC”. Documentul prevede de asemenea ca numarul minim de credite EMC pe care un medic (membru al CM) trebuie sa le acumuleze – in vederea evaluarii profesionale periodice – este 200, pe parcursul a cinci ani, sau 40, anual, in cazul medicilor pensionari care solicita aviz anual pentru prelungirea activitatii. Se permite ca maximum o treime din punctajul minim sa provina din activitati EMC din alte domenii medicale decât specialitatea de baza. In mod obligatoriu, cel putin o treime din creditele necesare trebuie sa provina din participari la cursuri. Daca un medic nu realizeaza numarul minim de credite EMC in termenul prevazut, dreptul de libera practica i se suspenda pâna la atingerea numarului cerut. Evaluarea respectarii acestor cerinte se mai poate face, in afara de avizarea anuala, la judecarea abaterilor disciplinare, la cerere (pentru participarea la concursuri si examene), la transferul dintr-un colegiu in altul sau ori de câte ori CM considera necesar. „Un curs, un simpozion sau o conferinta au fiecare cel mult 6 credite. Congresele au 18. CM Bacau se straduieste sa vina in intâmpinarea nevoilor medicilor din judet; manifestarile EMC organizate anul trecut au totalizat 210 credite”, a precizat doctorul Cotârlet. O data cu aceasta decizie a CM din România, a mai spus oficialul CM Bacau, creditele EMC sunt integrate in sistemul european, un credit obtinut la o manifestare EMC din Bacau fiind egal cu unul acumulat la o manifestare din Paris.

„O sanctiune extraordinar de dura”
Evaluarea din iunie pune totusi unele probleme, au adaugat reprezentantii CM Bacau. „Cursurile necesita cel putin un lector dintr-un centru universitar si de obicei dureaza mai multe zile, putând reprezenta o problema financiara pentru medicii participanti. De asemenea, e dificil de acumulat doua treimi din punctajul cerut din EMC numai pe specialitatea de baza. Credem si speram ca nu vom fi nevoiti sa suspendam vreun drept de libera practica, ni se pare o sanctiune extraordinar de dura; am anuntat din timp evaluarea si am informat atât conducerile spitalelor, cât si Asociatia Medicilor de Familie”, a incheiat oficialul CM Bacau.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*