Primaria sicaneaza Consiliul Judetean: Razboi pe fosta cladire a bibliotecii judetene

imobil-1.jpgPrimaria Bacau si Consiliul Judetean sunt la cutite, miza disensiunilor administrative dintre cele doua institutii constituind-o proprietatea asupra fostei cladiri a bibliotecii judetene. Partile beligerante se ciondanesc pe un imobil a carui proces de reabilitare a fost stopat brusc din cauza actiunii de revendicare inaintata in instanta de municipalitate. Aceasta solicita, in baza unui document de proprietate, trecerea cladirii in patrimoniul consiliului local.

Municipalitatea s-a hotarât sa puna cruce proiectului de reabilitare a fostei cladiri a bibliotecii judetene, dupa ce a atacat in instanta, pentru a doua oara in decurs de un an, dreptul de proprietate al Consiliului Judetean asupra imobilului. Lucrarile de renovare, finantate in baza unui credit pe care CJ l-a obtinut de la Banca Mondiala, treneaza in acest moment, legislatia din domeniu specificând ca forul financiar mondial poate intrerupe finantarea daca obiectivul finantat e parte intr-un litigiu aflat pe rolul instantelor. Seful CJ, Dragos Benea, l-a interpelat pe primarul Romeo Stavarache in sedinta de ieri a Consiliului Local, cerându-i expres edilului sa retraga plângerea depusa in instanta, pentru a nu pune in pericol reabilitarea imobilului de patrimoniu. „Pe de o parte va plângeti ca bugetul de care dispuneti este mic, iar pe de alta parte doriti inca un obiectiv in patrimoniu care necesita o finantare sustinuta. Banii CJ sunt aceeasi cu ai Primariei, banii contribuabililor. Eu nu am afirmat niciodata ca imobilul nu ar fi, de drept, al Primariei. Dar ne pierdem in astfel de jocuri care duc, in final, la compromiterea proiectului”, a declarat Benea. El a mai spus ca CJ este pasibil de plata unor penalitati catre Banca Mondiala, in conditiile in care lucrarile de restaurare a fostei biblioteci judetene stagneaza la nesfârsit. „Ne aflam in situatia in care CJ trebuie sa restituie creditul utilizat de la Banca Mondiala si sa plateasca penalitati. Investitia este blocata la aceasta ora”, a confirmat presedintele CJ.

Primarul vrea hârtie notariala

In replica, primarul Stavarache i-a cerut lui Benea sa vina cu o hârtie semnata de notar prin care se obliga sa cedeze imobilul, la finele lucrarilor de renovare, din patrimoniul CJ in cel al municipalitatii. „Faceti o hârtie la notar prin care va obligati, pe propria raspundere, sa transmiteti cladirea catre patrimoniul CL”, a spus edilul.

imobil-2-caseta.jpg

Proiect de restaurare aprobat in 2004

Potrivit documentelor oficiale, proiectul reabilitarii cladiri de patrimoniu a fostei biblioteci judetene a fost aprobat in anul 2004, prin Hotarârea de Guvern nr. 523 din 7 aprilie. Ulterior, unitatea de implementare proiecte de la nivelul Ministerului Dezvoltarii a organizat o licitatie internationala in urma careia doar doua firme au depus oferte concrete. A fost selectata cea mai mica dintre acestea, depusa de un consortiu format prin asocierea companiilor SC Conimpuls SA din Bacau si SC Grup Constructii Est SA din Iasi. Licitatia a fost finalizata pe 15 octombrie 2007. Conform indicatorilor tehnici aprobati, investitia totala in restaurarea imobilului de patrimoniu se ridica la peste 2, 5 milioane de lei, din care 1, 25 de milioane reprezinta contributia Bancii Mondiale, iar restul – in suma de 1, 3 milioane – este cofinantarea pusa la bataie de CJ Bacau. Pâna in prezent, din suma obtinuta de la Banca Mondiala au fost executate aproximativ 860 de mii de lei, bani care se regasesc in proiectare, studii de fezabilitate si activitati conexe.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. cred ca tot noi suferim din cauza certurilor politicului…

  2. sa speram ca le vine mintea la cap.

Adauga un comentariu

*