PS Ioachim Bacauanul, a implinit 55 de ani

dsc02428.jpgPrea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, a implinit ieri 55 de ani. Distinsul ierarh moldovean, devenit o prezenta activa in mijlocul credinciosilor din Eparhia Romanului, s-a nascut la 29 martie 1954, la Stanita, judetul Neamt si a primit, la botez, numele Ilie Giosanu. Este cel de-al treilea copil din cei opt ai familiei Anica si Nicolae Giosanu. La virsta de 14 ani a intrat ca frate la Manastirea Sihastria, iar intre 1972-1980, s-a nevoit la Schitul Tarcau. Dupa ce a absolvit in perioada 1970-1975 Seminarul Teologic din Neamt, a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Plenita, iar intre 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti. In anul 1980, a fost tuns monah la Mânastirea Bistrita, nas de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Balan. A fost primul calugar tuns la mânastirea Bistrita dupa 40 de ani de regim comunist.
Perioada franceza
In anul 1985 a fost chemat de Preafericitul Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Sucevei, la Centrul Eparhial din Iasi. In 1990, a fost trimis de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei (actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române) la studii in Franta, si anume la Institutul Saint Serge din Paris, unde a inceput doctoratul in teologie, avându-i ca indrumatori pe reputatii teologi Olivier Clement si Boris Bobrinskoy. Dupa patru ani, in 1994, a sustinut teza de doctorat in limba franceza, cu tema „Indumnezeirea omului in gindirea parintelui Dumitru Staniloae”. A fost prima lucrare de doctorat despre marele teolog român intocmita inca din timpul vietii acestuia. La Paris a intemeiat si o mânastire ortodoxa, la Rosiers, unde a activat ca duhovnic si indrumator pentru crestinii din Occident si, indeosebi, pentru tinerii sositi la studiu in capitala Frantei.
Primul Episcop-vicar al mileniului III
In anul 1998, a fost ales de catre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române in scaunul de episcop-vicar al Episcopiei Romanului, insa, fiind angajat in numeroase activitati sociale, eclesiale si ecumenice, nu a putut veni in tara decit in anul 2000, fiind primul episcop al Bisericii Ortodoxe Române, hirotonit in mileniul III. Avea sa marturiseasca, putin mai târziu: „PS Eftimie m-a propus Sfântului Sinod sa-i fiu colaborator. Am acceptat sa ma angajez la aceasta munca pastorala misionara pe lânga Episcopia Romanului, Episcopie de mare vaza”.
Implicat in numeroase proiecte pastorale si filantropice
În noua sa calitate, de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, PS Ioachim Bacauanul a îndeplinit mai multe activitati pastoral-misionare, didactice, social-filantropice si administrativ-gospodaresti: a reînfiintat revista „Cronica Romanului” (înfiintata în 1924), în care a publicat câteva zeci de articole; a publicat articole, studii în diferite cotidiene si reviste de specialitate; a prefatat carti; a fost trimis, ca delegat al Sfântului Sinod, la diferite întruniri ecumenice, simpozioane, conferinţe internaţionale; urmareste desfasurarea lucrarilor în peste 80 de santiere de constructii de biserici din Eparhia Romanului; se ocupa în mod direct de constructia celei mai mari biserici din tara: Catedrala „Înaltarea Domnului” din Bacau; coordoneaza viata mânastirilor din Eparhia Romanului; dirijeaza activitatea social-filantropica în toata Eparhia Romanului, implicându-se direct în diferite programe de asistenta sociala. PS Ioachim Bacauanul participa la toate sedintele Sfântului Sinod, facând parte din Comisia „Doctrina, viata monahala si sociala”. Totodata, face parte din comisia speciala a Sfântului Sinod care se ocupa de studierea dosarelor pentru canonizarea Sfintilor români. A alcatuit textele slujbelor Vecerniei, Utreniei si Acatistelor mai multor sfinti. A sfintit zeci de biserici, iar la alte zeci le-a pus piatra de temelie; a hirotonit în treptele de diacon si preot peste 100 de tineri.
Distinctii pentru neobosita sa activitate
A fost distins cu „Diploma de onoare pentru cultura” din partea Primariei municipiului Roman (2002), „Diploma de excelenta” din partea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau (2004), „Diploma de onoare si titlul de Prieten al Artelor” din partea Comisiei de Cultura a Consiliului Judetean Neamt (2004), „Omul anului 2004” din partea Primariei municipiului Roman, ca o recunoastere si încununare a muncii desfasurate în plan cultural si spiritual în decursul anului Stefanian (31 martie 2005). Este Membru de onoare al Comunitatii Academice de la Universitatea „George Bacovia” Bacau (2003), Cetatean de Onoare al orasului Comanesti (6 ianuarie 2007) si Cetatean de Onoare al orasului Tg. Ocna (1 decembrie 2007). La ceas aniversar, ziarul „Observator de Bacau” ii ureaza multa sanatate si neistovita putere de munca, pentru realizarea tuturor obiectivelor pe care si le-a propus! Dumnezeu sa va daruiasca viata indelingata si bogata in impliniri, Prea Sfinte Parinte!
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*