Masacru canin la Onesti

cadavre-prima-pg.jpgMai multe cadavre de caini au fost descoperite ieri, la Onesti, in curtea oborului, intr-o groapa aflata in apropiere de adapostul pentru cainii fara stapani, administrat de Primaria Onesti. Multe dintre patrupedele aflate in descompunere aveau boturile taiate. Reprezentantii asociatiei de protectie a animalelor „Pas in doi” afirma ca vinovatul principal este Mihai Lupica, seful serviciului de ecarisaj, care primeste, de la Asociatia pescarilor si vânatorilor câte doua cartuse pentru fiecare nas de câine impuscat in mediul silvatic.

Reprezentantii asociatiei non-guvernamentale “Pas in doi” din Onesti au descoperit intr-o groapa aflata in apropierea oborului de animale mai multi saci de nylon , plini cu lesuri de câini. Majoritatea dintre cadavre aveau boturile taiate. Mirela Teirau si Ioana Plesu, de la “Pas in doi”, spun ca au vazut, in urma cu cateva zile, ca mai multe persoane carau la groapa, cu roaba, cadavre de caini, care erau aduse din directia adapostului, iar cele doua femei au anuntat presa, ieri dimineata.

Autoritati le ancheteaza cazul

Investigatiile au inceput ieri, ocazie cu care s-a constatat ca maidanezii ucisi provin de la adapostul de caini din Onesti, pentru ca aveau clipsuri de identificare, prinse in urechi, si pentru ca pe sacii in care se aflau cadavrele era lipita eticheta de la firma cu care Primaria are contract pentru furnizarea hranei pentru patrupede. Marian Lupica, sef al Serviciului de Ecarisaj, directorul Ion Paris si alti reprezentanti ai Primariei Onesti au sustinut ca nu stiu nici cine a omorat cainii, nici cine le-a taiat nasurile si nici cine a sapat groapa. Directorul Administratiei pietelor, bazarului si oborului, Neculai Doilet, a spus ca nici el nu stie cine a facut excavatiile, desi oborul este pazit, iar groapa a fost facuta cu utilaje, nu manual. Urmele de utilaje erau vizibile in zona, iar langa groapa se mai afla o movila mare de pamant, intr-o parte, si semne de nivelare recenta, in cealalta parte. Iubitorii de animale de la asociatia “Pas in doi” sunt siguri ca exista mai multe gropi in zona, care sunt pline cu cadavre si care au fost astupate, in timp ce groapa descoperita ieri ar fi urmat sa fie si ea astupata, dupa ce se umplea cu starvuri. Politistii onesteni nu au luat nici o decizie in privinta dezgroparii cadavrelor, motivand ca nu intra in atributiile lor, desi voluntarii de la “Pas in doi” spun ca trebuia sa se constate cate cadavre se afla sub pamant. Si directorul Ion Paris a refuzat sa dispuna scoaterea cadavrelor, nici macar din groapa care nu fusese astupata in totalitate, pe motiv ca nu e de competenta lui. Paris ne-a spus ca nici de acoperirea gropii nu se ocupa el, pentru ca aceasta se afla in curtea oborului, de care raspunde directorul Neculai Doilet. Pe de alta parte, Ecaterina Muscalu, de la garda de mediu, a precizat ca hoiturile reprezinta “un focar de infectie”, iar legislatia interzice ingroparea cadavrelor, mai ales ca la targul din obor vin foarte multi oameni. Doar vreo patru cadavre au fost ridicate, ieri, de catre Directia Sanitar-Vetrinara, reprezentanta la fata locului de medicul Gabriela Vieru. Lesurile urmau sa ajunga in Bacau, pentru necropsie si pentru a se stabili cum au murit animalele. Pe linie de mediu, se desfasoara o alta ancheta, pentru incalcarea legii care prevede ca lesurile trebuie transportate la Protan, si nu ingropate.

Se cauta vinovatii

In legatura cu persoanele care se fac vinovate de uciderea si mutilarea cainilor, Mirela Teirau si Ioana Plesu, de la asociatia “Pas in doi”, au opinat ca animalele au fost omorate de angajatii Primariei, de la Serviciul de ecarisaj, care si anul trecut au fost acuzati de rele tratamente aplicate maidanezilor. Mirela Teirau, dar si alti onesteni, au facut plangeri penale impotriva reprezentantilor Primariei, dar procurorii au decis sa nu inceapa urmarirea penala. Un singur dosar se mai afla in cercetare, iar Mirela Teirau ne-a spus ca lesurile descoperite ieri reprezinta dovada ca ororile semnalate de ea sunt reale, si nu au fost inventate, asa cum afirma reprezentantii Primariei Onesti. Despre nasurile taiate de la caini, voluntarii de la “Pas in doi” il suspecteaza pe seful de la ecarisaj, care ar fi si vanator si care ar fi putut obtine cartuse gratuite, in schimbul nasurilor de caini, insa informatia nu a putut fi confirmata. “Vom efectua o ancheta si vom lua masuri impotriva vinovatului, chiar daca el este angajatul nostru”, ne-a declarat directorul Ioan Paris. Masuri similare a anuntat si Garda de Mediu, precum si Directia Sanitar –Veterinara si Politia Onesti.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Sa va fie rusine.Va bateti joc de cainii din oras de ani de zile.Domnul Lemnaru(primarul) nu ar fi facut ceva sa primeasca Fonduri Europene pentru un adapost cum trebuie cu personal calificat ,cu voluntari …cu oameni carora chiar le pasa ci in schimb la Adapost avem oamenicare din ordinul sau care nu stiu decat sa ucida ,si pentru ce ? ca sa pastreze ei donatiile facute de cei care vor sa dea o mana de ajutor .Nimic nu a ajuns unde trebuia .Tot respectul pentru Doamna Teirau ca a avut curajul sa ii denunte la Politie .Asociatia „Pas in doi ” vrea si incearca sa schimbe ceva dar avem nevoie de foarte mult ajutor din partea oricui binevoieste .

  2. ANCUTA!!!!!………..RUSINE????……….LA PUSCARIE CU EI……………..

  3. sunt injectii speciale pt eutanasiere „suntem in epoca moderna” de ce trebuie aceste animale sa fie mutilate? e ca si cum ai mutila un om fara sa dai dovada de sensibilitate si mai ales de umanitate pt ca acetia nu se pot numi oameni. maine, poimaine reactiile lor diabolice vor fi aplicate pe oameni. vi se pare normal? acesti „oameni’ nu ar trebui sa se afle in preajma noastra pt ca nu au nici macar valoarea unui caine

  4. EUTANISIEREA CAINILOR A FOST INTERIZA PRIN LEGE!
    IAR, OMORAREA ANIMALELOR DE COMPANIE ESTE INFRACTIUNE!

  5. Luati-i voi acasa daca vi-s asa dragi cainii! E plin orasul de lingarai jegosi si puricosi! La trara cu voi daca vreti sa traiti ca-n evul mediu…aici e oras si maidanezii nu au ce cauta.Eu trebuie sa ocolesc seara incintele unde stiu ca misuna javrele! Panarame ce sunteti, nu aveti altceva de facut???

  6. Luati-i voi acasa daca vi-s asa dragi cainii! E plin orasul de lingarai jegosi si puricosi! La tzara cu voi daca vreti sa traiti ca-n evul mediu…aici e oras si maidanezii nu au ce cauta.Eu trebuie sa ocolesc seara incintele unde stiu ca misuna javrele! Panarame ce sunteti, nu aveti altceva de facut???

  7. ilici1918 a zis:

    Mai….”cineva” se vede ca esti un nimeni….dupa ceea ce scrii si dupa cum ti-ai ales pseudonimul. Mai toate primariile si primari trebuie sa aiba pupcuristi….si tu esti unul MARE!

  8. ilici1918 a zis:

    Sunt cativa care scriu in batjocura pe unele site-uri ….ma refer la unul care se semneaza „taticul”, despre ong-uri si despre anumite persoane care au avut curajul sa arate lumii ce se intampla in acest oras, nu ca el care sta ascuns in spatele anonimatului care-i ofera calculatorul. Domnilor, fiecare rege are in jurul mesei sale niste plavani,ca voi, care mai ciugulesc si ei din ce arunca regele sau ce mai cade prinde degete. Si voi ca niste vulturi sariti si ciuguliti totul. In limba romana astia se chiama pupincur-isti. Astia sunteti voi cei ce incercati sa discreditati unele persoane. La felul cum ganditi si ceea ce faceti nu e de mirare ca, copii vostrii, dupa buna educatie pe care le-ati oferit, sa ajunga in presa ca a facut nu stiu ce crima sau ce viol prin Europa. Va supara cand cineva reuseste sa va prinda cu marsavia, va luati de ong-uri …..cu toate ca ele vin sa va faca(fara bani) curatenie pe malurile raurilor sa vina in adapostul de caini sa-i hraneasca ….din banii lor….nu din al vostru. Numai cand ne uitam la anumite persoane din anturajul vostru ti se face sila….murdari pe haine si la bot de grasime, mirosind a transpiratie. Normal ca sunteti suparati ca a reusit cineva sa va deranjeze cuibul, nu mai are ce povesti „intaiul vanator” al Onestiului,Lupica, cum a impuscat el asta iarna familia de lebede din parc, impreuna cu ratele salbatice, nu mai are cum povesti „intaiul vanator” cum incoltea el cainele in padocul lui ala mare de 4m patrati, si cu mana tremuranda de excitare tragea si nu va mai arata trofeele. Domnilor de la Politie ridica-tii permisul de port arma,omului ala, ca saracul nemaiavand ce ucide o sa se apuce sa ucida vrabiile si randunelele prin oras. Mi-e sila de voi, cei din „turnul de fildes”(nu ma refer la angajati)!!

  9. CHIAR MA UITAM CA AU AJUNS CAT OILE CAINII DIN ORAS
    DESI NU SUNT DE ACORD CU MUTILAREA LOR DAR NUMARUL CAINILOR DIN ONESTI ME PREA MARE
    AM COPIL DE 8 ANI SI IMI E FRICA SA NU PATEASCA CEVA CAND IL LAS SA SE JOACE PE AFARA
    SI MIE IMI E FRICA DE EI
    SUNT PREA MULTI ….
    IAR D-NII DE LA ASOCIATIILE DE PROTECTIA ANIMALELOR SA II IA ACASA SA II CREASCA
    NOI NU AVEM BANI PENTRU COPII STRAZII DAR AVEM BANI PENTRU CAINI

  10. VENITI IN BACAU SA VEDETI CUM UMBLA SI CAT SUNT DE MARI .PAR O TURMA DE OI .

  11. Mai anonymous…..daca par ca niste oi…de ce nu-i prinzi …ca vine pastele, nu?

  12. Vrajeala,

    Aveti mila de caini cum are tiganul mila de pila!
    Dar, e la moda, sa mai facem un ban cu un ONG-u, facut ” bun la toate”!
    Ati ales un domeniu a l patrupedelor si a l celor care latra la luna!
    Mai bine puneti pe Mos COZZA NOSTRA in lesa si-l lasati la usa viceprimarului Florian, va fi tare fericit!
    hi-hi…..

    • Daca ai fi cat de cat informat, ai sti ca de fapt ONG-urile nu iau bani de la primarie…ci de fapt functioneaza din donatii, dar tu ca un roman get beget le stii pe toate. SI INCA CEVA: CAINII AIA SUNT EUTANASIATI DIN BANII VOSTRII. Asta in cazul in care sunt eutanasiati…daca nu sunt pur si simplu omorati soarta care le-ao doresc si celor care fac lucrul acesta. iN CONCLUZIE : CITESTE, INFORMEAZA-TE DESTEPTULE.

  13. Martine Westbø a zis:

    This is a big shame for your country!!!I,ts criminal,disgusting and evil and we are many people all over the world watching this .We know there are some diesent people trying their best to do something like spay-neuter and take care of the dogs but we also know that they not get any support . To aloud this to happend makes the autorities nothing but criminal scum.

  14. georgeta a zis:

    RUSINE!Nu asa se rezolva problema!

  15. rostoucher carine a zis:

    JE VOUS DEMANDE! DE CESSER! TOUTES CES BARBARIES!! PERPÉTRÉES SUR LES CHIENS* EN REFUGE! ET SUR LES CHIENS DES RUES!! INHUMAIN! INTOLÉRABLE!! ET CONTRAIRE A L’ÉTHIQUE!! AU NON RESPECT! DE L’ANIMAL* JE M’INSURGE CONTRE! VIVEMENT!! FAISANT PARTIE DE LA COMMUNAUTÉ EUROPÉENNE! DONT VOUS NE RESPECTEZ AUCUN DES TERMES SIGNES!!! VOUS MÉRITERIEZ! D’ÊTRE EXPULSES SANS AVERTISSEMENT!! AU VU DE TOUTES CES PAUVRES ET INNOCENTES CRÉATURES DE DIEU* ASSASSINÉES!!!!!. AUCUNE CONSCIENCE!!!! RESSAISISSEZ VOUS!! IL EST TEMPS!! LE MONDE ENTIER* VOUS OBSERVE!! DÉJÀ!.

  16. rostoucher carine a zis:

    HONTE A VOUS!! EUTHANASIE CES PAUVRES CHIENS!!! INHUMAIN!! ET BARBARES!! LAISSEZ LEURS UNE CHANCE!!! CES SI GENTILLES CRÉATURES DE DIEU* ONT LE DROIT DE VIVRE!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

*