Proiect indraznet inceput la initiativa deputatului Iulian Iancu: “Slanic Moldova – Oras Verde”

dsc05961.jpgPrimari din judetul Bacau, senatori, deputati, specialisti si reprezentanti ai Consiliului Europei au participat, sâmbata, la Slanic Moldova, la inaugurarea unei moderne statii de incalzire cu bioenergie. Proiectul este primul de acest gen din România si a fost initiat de deputatul social-democrat Iulian Iancu. Initiativa face parte dintr-un plan mai vechi al primarului de la Slanic Moldova, Andrei Serban, care, prin sprijinul lui Iulian Iancu, a inceput sa prinda contur.

Programul zilei de sâmbata a inceput cu descinderea autoritatilor locale, judetene, nationale si europene la scoala nr. 2 Slanic Moldova, din satul Ciresoaia. Aici, oficialii au fost intâmpinati cu pâine si sare, câtia copii au pregatit un program de cântece din care nu a lipsit imnul Uniunii Europene “Oda bucuriei” dupa care oaspetii au efectuat un tur al scolii care a culminat cu vizitarea incaperii in care a fost montata instalatia de incalzire.

“Slanicul se va dezvolta surprinzator”

Extrem de multumit de ajutorul pe care l-a primit deja de la deputatul Iulian Iancu si optimist in urma promisiunilor oficialilor europeni, primarul din Slanic Moldova, Andrei Serban, ne-a declarat cu mândrie ca “aceasta este prima instalatie de acest gen adusa in România. Firma Cago, cea care ne-a furnizat echipamentul, apartine unui senator din Germania. Sunt mândru sa va anunt ca acesta ne-a facut o reducere de pret semnificativa. Astfel, daca pretul initial al instalatiei era de peste 16.000 de euro, noi am reusit sa o achizitionam cu aproximativ 10.000 de euro”, a mai spus Andrei Serban. Instalatia la care a facut referire edilul Slanicului reprezinta inceputul proiectului pe care autoritatile locale vor sa-l deruleze cu sprijinul si la initiativa deputatului Iulian Iancu. Reprezentantul firmei care s-a ocupat cu montarea panourilor solare ale instalatiei, Saki Exim, din Slanic Moldova, a facut precizarea ca “panourile montate reduc cu aproximativ 30 la suta pe an a consumului de energie”. Alte doua localitati din colegiul de deputat al lui Iulian Iancu, Palanca si Balcani, vor beneficia de astfel de instalatii pentru utilizarea bioenergiei.

“E dreptul vostru sa primiti bani europeni”

George Kremlis, comisar european pe probleme de mediu, a fost rugat de catre Andrei Serban sa le impartaseasca din experienta pe care au acumulat-o sa le explice cu pot fi accesate fondurile europene. “Astazi (n.red. – sâmbata) s-au adunat la Slanic Moldova mai multi senatori, deputati si primari din judetul Bacau. Acestia va asteapta cu interes pentru ca dumneavoastra sa ne explicati cum putem accesa banii europeni”, i-a spus Serban lui Kremlis. Comisarul european i-a transmis primarului din Slanic Moldova ca “accesarea fondurilor europene nu trebuie sa fie doar o speranta, pentru ca este un drept care vi se cuvine. Pentru acest proiect nu pot decât sa va felicit, pentru ca este un proiect-pilot verde pentru aceast zona. Am convingerea ca si alte programe vor urma in viitor si vor fi sustinute cu siguranta de Comisia Europeana”, a mai spus George Kremlis. “Primaria Slanic Moldova are deja mai multe proiecte, aflate in diferite stadii de derulare, proiecte care au nevoie de sfatul si de finantarea dumneavoastra”, a raspuns Andrei Serban.

“Pas mic pentru CE, pas urias pentru comunitatea locala”

Prezent la intrunirea de la Slanic Moldova, prefectul judetului Bacau, Dorian Pocovnicu, a dorit sa transmita mesajul de multumire oaspetilor si autoritatilor locale. „Prezenta la aceasta actiune a dumneavoastra dar si a primarilor din zona si a senatorilor si deputatilor reprezinta un semnal important si incurajator. Ceea ce am vazut ca s-a realizat la scoala din Ciresoaia constituie un pas foarte mic pentru Comunitatea Europeana, insa este cu siguranta un pas urias pentru comunitatea româneasca. In masura in care institutia pe care o reprezint are abilitati, fiecare localitate care va solicita ajutorul nostru il va primi. Mi-as dori ca acest program sa fie implementat in cât mai multe comunitati din judetul Bacau”, a tinut sa sublinieze prefectul Dorian Pocovnicu.
Dupa ce a facut o scurta prezentare a reprezentantilor Comunitatii Europene, deputatul Iulian Iancu a subliniat importanta pe care o are proiectul demarat la Slanic Moldova, “Oras verde, sat verde” si a scos in evidenta beneficiile pe care comunitatile locale din România le pot avea de pe urma unor astfel de programe.

“Sper ca Bruxelles sa creada in Europa asa cum credeti voi”

Vasilis Koronakis, un alt specialist european care le-a oferit consultanta autoritatilor locale, a lasat sa se inteleaga faptul ca nici la nivelul Comunitatii Europene lucrurile nu sunt intotdeauna tocmai «roz». “Sunt placut surprins sa constat ca intr-o localitate de la marginea Europei exista oameni care cred in Europa si nu pot decât sa sper ca si Bruxelles-ul va crede intr-o zi in Europa asa cum credeti voi”, a marturisit Koronakis, nimeni altcineva decât proprietarul ziarului saptamânal New Europe, cea mai importanta si cea mai de temut publicatie de la Bruxelles. “Europa are nevoie de România si România are nevoie de Europa si, din aceasta asociere, vor câstiga amândoua. Dar Europa va câstiga mai mult. Pentru ca România este o tara cu un viitor mult mai bun decât al multor altor state europene. Trebuie sa lucram impreuna sa aducem România la nivelul pe care il merita. Sunt foarte multumit ca onorabilul Iulian Iancu a luat o asemenea initiativa, a creat un pod solid intre Bucuresti si Bruxelles, intre Europa si România”, a mai punctat Vasilis Koronakis.

“Fonduri sunt, depinde de voi sa le accesati”

In ceea ce priveste atragerea de fonduri europene de catre tara noastra, oficialul a tinut sa transmita audientei acelasi mesaj pe care i l-a transmis si Kremlis primarului Andrei Serban. “Am aflat ca sunteti interesati sa beneficiati de finantari europene. Ei bine, trebuie sa stiti ca acesti bani exista, ei sunt ai dumneavoastra. Isi aveti si aveti dreptul sa ii primiti, atâta timp cât lucrati in mod corespunzator cu Bruxelles-ul si cu Uniunea Europeana. Exista insa anumite proceduri de urmat, anumiti pasi care trebuie facuti”, a declarat Koronakis. La origine cetatean de nationalitate elena, Vasilis Koronakis a spus auditoriului ca si Grecia a inceput la fel ca România. “Am invatat procedurile iar acum le cunoastem. Stim ce avem de facut si cum trebuie sa procedam. Si vom continua sa invatam”, a conchis Koronakis.
Razvan SENDREA

Adauga un comentariu

*