(Ne)cazul EON, povestea merge mai departe: Clauzele contractului de privatizare, luate la puricat de parlamentarii social-democrati

eon-mardare.jpgMinistrul Economiei, Adriean Videanu, a raspuns interpelarii adresate de senatorul Catalin Mardare (PSD), pe tema problemelor generate de compania EON in procesul de furnizare a energiei electrice catre consumatorii din judetul Bacau. Potrivit raspunsului, semnat de secretarul de stat Serban Tudor, cauza privitoare la „scaderea calitatii energiei electrice furnizate in zona Bacau o constituie schemele utilizate pentru importurile de energie”. Conform datelor tehnice oficiale, problemele cele mai mari apar la importurile de energie electrica din Republica Moldova catre sistemul energetic românesc. Senatorul bacauan a declarat ca va cere o analiza parlamentara amanuntita a modului in care EON a dus la indeplinire clauzele investitionale pe care si le-a asumat prin contractul de privatizare.

Problemele cauzate de compania EON in livrarea energiei electrice catre consumatorii din judetul Bacau au ca sursa importurile de curent din Republica Moldova. Potrivit unui raspuns dat de conducerea Ministerului Economiei la o interpelare depusa de senatorul bacauan Catalin Mardare (PSD) pe aceasta tema, zona Bacau a fost decuplata de la sistemul electroenergetic românesc si cuplata la cel al Republicii Moldova, in vederea efectuarii unor importuri de energie electrica. In raspunsul ministerului se mai arata ca astfel de manevre, pot duce la scaderea substantiala a calitatii energiei electrice furnizate. Documentul apreciaza ca EON a actionat in acord cu legislatia in vigoare si ca scaderea calitatii curentului electric poate fi reclamata Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), for care a acordat EON-ului licenta de distributie a energiei.

Contractul de privatizare,
verificat minutios

Conform spuselor lui Mardare, realizarea importurilor electrice din Republica Moldova ar putea sta la baza unei parti a problemelor de furnizare si distributie pe care le genereaza EON in judetul Bacau. Parlamentarul a sugerat ca problema de fond o constituie posibila neimplicare financiara a companiei germane in investitiile pe care si le-a asumat la data semnarii contractului de privatizare. „Un aspect al problemei ar fi aceste decuplari de care s-a tot vorbit. Problema de fond, in opinia mea, tine de aspectul investitional. Am motive evidente sa cred ca EON nu si-a realizat obligatiile contractuale pe linie de investitii in reteaua de distributie, lucru pe care si l-a asumat la data parafarii contractului de privatizare”, a spus Mardare. El a mai adaugat ca va cere o examinare minutioasa a clauzelor contractului de privatizare pentru a vedea, negru pe alb, ce a realizat sau nu a realizat EON in materie de politica investitionala. „Voi mai face o interpelare in care voi cere explicit o analiza a modului in care au fost indeplinite clauzele investitionale specificate in contractul de privatizare. Eu cred ca este foarte posibil sa ne intâlnim cu aceasta problema a lipsei acute a investitiilor in reteaua de specialitate. In paralel cu demersul acesta, intentionez sa am o discutie personala cu ministrul Videanu. Aceasta problema trebuie solutionata cumva”, a declarat senatorul. Acesta a precizat ca ultimele informatii pe care le are arata ca mai multe cartiere din orasul Bacau se confrunta cu pene de curent tot mai frecvente.

Judet si regiune paralizate

Problemele de alimentare cu energie electrica au aparut imediat dupa realizarea privatizarii Electrica Moldova care a fost achizitionata in 2005 de gigantul energetic german EON. Acesta si-a asumat prin contractul de privatizare o serie de investitii in modernizarea retelei de distributie, insa banii n-au fost pompati asa cum germanii au promis. Dovada stau problemele generalizate cu care se confrunta intreaga regiune a Moldovei, de la Suceava, pâna la Bacau. La inceputul lunii martie, mai multe localitati din imprejurimile municipiului Bacau s-au confruntat cu un val de probleme legate de furnizarea defectuoasa a energiei electrice de catre EON. Printre acestea, cele mai mari ca numar de consumatori sunt Margineni si Nicolae Balcescu, comuna din urma fiind la un pas de a se rascula impotriva companiei germane. Cazul a ajuns, ulterior, pe masa Prefecturii Bacau, unde seful institutiei, Dorian Pocovnicu, a atacat dur – in cadrul unei conferinte de presa – indolenta si lipsa de implicare a reprezentantilor EON. „Nu consider ca imi depasesc atributiile daca voi cataloga atitudinea EON drept neserioasa in raport cu cetatenii consumatori si cu administratiile locale din judet. Reactia celor de la EON e intotdeauna greoaie si tardiva. Mi se pare chiar dispretuitoare atitudinea oficialilor acestei companii. Este foarte greoaie procedura in care un factor de decizie de la nivelul furnizorului de electricitate poate participa la o intâlnire sau o masa rotunda pentru a gasi o solutie la problemele foarte frecvente privitoare la intreruperea alimentarii cu energie electrica. Personal, nu vreau sa discut cu a cincea roata de la caruta EON”, declara, in data de 5 martie, prefectul Pocovnicu. El a precizat, la rândul sau, ca va sesiza ANRE in privinta modului in care EON stie sa-si respecte clientii.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. ASA NE TREBUIE…….DACA……………NE-AM VANDUT SI SUFLETUL DIN NOI!!!!

  2. La fel este si in cazul ENEL Dobrogea privind modul de remediere a deranjamentelor si alte avarii dese ce avut loc in jud. C-ta fara ca italienii safie trasi la raspundere pentru sas zisa imbunatatire a retelei de distributie,vezi presa locala

Adauga un comentariu

*