Zece ani de greseli privind combaterea traficului si consumului de droguri

dsc05696.jpgAsociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din România a organizat, impreuna cu Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului, Conferinta Teritoriala “Tinerii si propriile lor valori”. Evenimentul a avut loc ieri de la ora 11 si s-a desfasurat la sediul Casei de Cultura din Bacau. La manifestare au luat parte câteva sute de elevi de liceu din municipiul nostru, impreuna cu dascalii acestora.

Dupa ce directorul si, in acelasi timp, coordonatorul proiectului in discutie, Ghiorghe Huluta, a facut o scurta introducere in subiectul zilei de ieri si a prezentat membrii “prezidiului” conferintei, a luat cuvântul Gigel Lazar, seful Reprezentantei Permanente EURAD la Consiliul Europei.

“Salut, gasca!”

Acesta a demonstrat, prin discurs si atitudine, ca stie cum sa ajunga la sufletele tinerilor din sala si, mai ales, ca va reusi sa le capteze atentia pentru a le transmite mesajul antidrog. A inceput cu “Salut, gasca” si a continuat cu “suntem prietenari”. Le-a vorbit tinerilor despre importanta prevenirii si diminuarii consumului de droguri si despre ce trebuie ei sa stie pentru a se feri de acest flagel. “Momentele placute, in general, sunt cele petrecute cu prietenii, iar voi petreceti multe momente de genul acesta. Trecând la partea oficiala, o sa va spun dupa zece ani de programe si proiecte antidrog, suntem mai departe decât oricând fata de combaterea acestui flagel. Conform datelor Natiunilor Unite, productia de cocaina a crescut cu 20 la suta iar cea de heroina, cu 120 la suta, ceea ce este foarte grav. România nu este de mult timp pe harta consumatorilor de droguri, dar România exista pe aceasta harta”, le-a spus Gigel Lazar sutelor de tineri prezenti in sala mare a Casei de Cultura din Bacau. Totodata, Lazar a abordat o strategie diferita fata de cea a impunerii ceva cuiva si s-a adresat minorilor altfel decât au facut-o multi pâna acum. “Nu am venit aici sa va spunem sa nu consumati; prin asta am gresit zece ani. Am spus sa nu consumati, dar nu v-am spus si de ce sa nu consumati. Spre exemplu, din studii reiese faptul ca baietii iau droguri sau consuma alcool pentru a-si creste performanta sexuala. Trebuie sa va spun, baieti, ca, cu droguri si alcool nu creste performanta sexuala, ci cu iubire si apropiere”, spune Lazar.

“Baga-ti mintile-n cap”

Continuând in acelasi ton amical, Gigel Lazar le-a solicitat elevilor de liceu sa-si aduca aminte de câte ori au primit replici de genul “Ca sa-ti faci un viitor, baga-ti mintile in cap”, “Mai lasa distractia si apuca-te sa-ti faci curat in camera”, “Aici nu este hotel”, “Când ai sa fii la casa ta, atunci sa faci ce vrei; cât esti la mine faci ce spun eu”, “Ma sacrific si ma sacrific degeaba pentru tine”. “Stiu ca le-ati auzit. Si eu le-am auzit când eram de vârsta voastra. Si copilul meu le aude. Si voi, la rândul vostru, o sa le spuneti. Cel mai mult conteaza dialogul cu parintii, cu profesorii, cu autoritatile care pot sa va ajute. Notiunea de dialog trebuie dezvoltata pentru problemele pe care le aveti. Nu va ascundeti astazi, pentru ca mâine, problema voastra s-ar putea sa fie de doua ori mai mare”, este de parere Gigel Lazar. Acesta i-a mai instiintat pe tineri ca, in democratie au drepturi, pot face multe, insa “democratia inseamna sa faci ce vrei fara sa-i deranjezi pe cei din jurul tau”.

Cel mai tânar printre cei mai tineri

Cel mai tânar prefect din România, Dorian Pocovnicu, a luat ieri parte la Conferinta antidrog si a dorit sa le transmita mesajul sau liceenilor prezenti in sala. “Este prima actiune in calitate de prefect la care, datorita dumneavoastra, tineri si frumosi, ma simt cu adevarat bine ca sunt cel mai tânar prefect din România. Am lasat azi orice actiune deoparte si am tinut sa fiu prezent aici, alaturi de organizatori, din doua motive: datorita dumneavoastra si pentru tematica acestei actiuni. Viitorul dumneavoastra va fi cu siguranta mai frumos si sanatos daca plecati de aici macar cu câteva idei noi invatate. Felicit organizatorii ca au reusit sa coopteze municipiul Bacau alaturi de celelalte municipii din tara cuprinse in acest program si va doresc sa nu va intersectati cu drogurile si daca va intersectati, sa aveti mereu puterea sa spuneti NU drogurilor”, a mai declarat prefectul Dorian Pocovnicu.

Ajutati-i pe ceilalti

Reprezentantul municipalitatii la Conferinta antidrog a fost Corneliu Pricope, din partea Inspectoratului Scolar Judetean a luat cuvântul inspectorul scolar Amalia Diaconu, Consiliul Judetean a fost reprezentat de vicepresedintele Dumitru Braneanu iar Inspectoratul Judetean de Politie, de comisarul-sef Ionel Mirica. Toti cei care au luat cuvântul le-au adresat mesaje de incurajare si sfaturi pline de intelepciune tinerilor din sala, unul dintre acestea fiind cel al Amaliei Diaconu : „Stiu ca voi nu consumati, insa lânga voi sigur este cineva care consuma si pe care il puteti ajuta”, a spus inspectorul scolar”.
Razvan SENDREA

Comentarii

  1. omul asta ( dl pocovniu) a avut mai multa activitate in cateva zile de cand a fost numit prefect decat dl serban in aproape 2 ani de mandat!!! bravo domnule prefect!!! sa va tineti obiceiurile!

  2. despre care dialog a fost vorba la aceasta conferinta? Despre ce dialog vorbeste reprezentantul EURAD, ca numai el a vorbit? Daca ne-a spus salut gasca, sau vorbe pe care le auzim de la parintii nostri a rezolvat problema? Si daca la adus pe prefect? Cine este acest domn, reprezentantul EURAD si ce calficaire are dumnealui? O fi vreun psiholog, lucreaza cu consumatorii ceva? Ma pot autotintitula si eu reprezentantul vreo unei organizatii pseudo anonime si sa cheltuiesc niste bani fara absolut nicio eficienta! Rusine

Adauga un comentariu

*