Flagelul numit „munca la negru” persista

itm.jpgIn cursul lunii februarie a.c., inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau au controlat 478 de angajatori si au aplicat 44 de amenzi totalizând 177.800 lei. Cele mai multe sanctiuni au fost acordate pentru neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca sau, altfel spus, pentru munca „la negru”, fara forme legale.

Cuantum ingrijorator al amenzilor pentru munca „la negru”

Inspectorii de munca din cadrul corpului de control relatii de munca au verificat 237 de angajatori, la care îsi desfasurau activitatea 4.341 de salariati. Au fost aplicate 30 sanctiuni contraventionale în valoare totala de 64.800 lei. Astfel, au fost depistati 19 angajatori care practicau munca fara forme legale (25 persoane din care 10 femei), fiind aplicate tot atâtea sanctiuni pentru munca la negru, în valoare de 37.500 lei. Tot în domeniul relatiilor de munca au mai fost aplicate sase sanctiuni constând in amenda pentru neiregistrarea contractelor individuale de munca (CIM) sau pentru nedepunerea dovezilor de calculare a drepturilor salariale in termenul prevazut de lege, la ITM Bacau, in cuantul de 19.000 lei. Totodata, inspectorii de la Relatii de Munca au sanctionat o firma cu 3.000 de lei pentru neindeplinirea masurilor dispuse la controlul anterior. Un alt agent economic a fost penalizat cu 1.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentara, aceeasi amenda primind-o o alta societate pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte. Pentru negarantarea in plata a salariului minim pe economie, un agent economic a fost sanctionat cu 300 de lei iar o alta amenda (2.000 de lei) a fost acordata pentru nerespectarea prevederilor unei hotarâri de Guvern privind infiintarea, completarea si depunerea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic la ITM Bacau.

Angajatorii nu le efectueaza salariatilor controlul medical

În domeniul securitatii si sanatatii în munca, pe parcursul lunii februarie, au fost controlati 241 agenti economici. Pentru neconformitatile depistate au fost aplicate 14 sanctiuni contraventionale în valoare totala de 113.000 lei. Au fost aplicate patru amenzi pentru nerealizarea masurilor dispuse la controalele anterioare, sase pentru instruirea necorespunzatoare a angajatilor, sase pentru lipsa controlului medical si doua sanctiuni pentru ca agentii economici au fost depistati ca utilizau echipamente de munca necorespunzatoare. Tot in acest domeniu au fost inregistrate doua accidente de munca dintre care unul mortal si unul soldat cu incapacitate temporara de munca. Inspectorii ITM Bacau au sistat activitatea unui numar de noua instalatii tehnologice (majoritatea butelii cu gaz lichefiat – termen de garantie depasit si compresoare fara verificare ISCIR).

Reclamatii privind neplata drepturilor banesti

În perioada 1-28 februarie au fost primite 83 de sesizari si au fost solutionate 63 de sesizari. Peste 50 dintre acestea au avut ca obiect neplata unor drepturi banesti (salarii, bani pentru concedii de odihna sau medicale, sporuri) restul incriminând incetarea abuziva a CIM, neacordarea preavizului legal de catre angajator, neincheierea unui CIM in forma scrisa si refuzul angajatorilor de a elibera diverse adeverinte privind drepturile banesti din urma pentru recalcularea pensiei.

SSAB se joaca de-a siguranta angajatilor

In ceea ce priveste sanctiunile aplicate de inspectorii ITM in domeniul Sanatatii si Securitatii in munca, au fost „evidentiate” mai multe nume de firme, unele dintre ele chiar cu rezonanta in judetul nostru si nu numai. Astfel, SC Michelin Com SRL a primit o amenda de 10.000 de lei pentru neindeplinirea masurilor dispuse la controalele anterioare, SC SSAB AG SA – 8000 lei pentru neasigurarea echipamentului de protectie, SC Lilla Mode SRL – 4.000 de lei pentru neasigurarea de materiale necesare informarii si instruirii lucratorilor cum ar fi afise, pliante, filme si diafilme cu privire la securitatea si sanatatea în munca. Si SC Petrom SA a fost amendata cu 8.000 de lei pentru neefectuarea examenului medical periodic pentru angajati, in timp ce SC Wittenberger SRL trebuie sa plateasca 4.000 de lei pentru instruirea necorespunzatoare privind regulile de securitate si sanatate in munca a angajatilor. SC Chimcomplex a fost amendata cu 8.000 de lei pentru instruirea necorespunzatoare a angajatilor, iar SC Vimercati East Europe SRL cu 10.000 de lei pentru neintocmirea planului de prevenire si protectie pe unitate.

Foarte multi bacauani fara contract de munca

Si inspectorii de la Relatii de Munca au luat agentii economici din Bacau la „puricat” si au sanctionat societatea Garbea Construct SRL cu 4.500 de lei pentru primirea la lucru a trei persoane fara a avea incheiate contracte individuale de munca. SC Marlimon SRL are de platit 3.000 de lei pentru aceeasi neregula, la fel ca si SC Inerva Oil SRL (1.500 de lei pentru primirea la lucru a unei persoane fara CIM), in timp ce SC Transchim SRL a fost amendata cu 300 de lei pentru negarantarea in plata a salariului minim pe economie. Are bani de dat la stat si SC Donedeas SRL – 3000 de lei – pentru primirea la lucru a doua persoane fara CIM, iar SC Geno-L SRL trebuie sa achite suma de 4.000 de lei pentru depunerea cu intârziere a statelor de plata.
Razvan SENDREA

Comentarii

  1. Cosmina Adios a zis:

    Domn’ Razvan… rade harb de oala sparta ? 🙂 Despre presa cand scrieti ? La Gazeta de Bacau are macar unul contract de munca ? La Informatia ? La Ziarul cati nu au ?

Adauga un comentariu

*