Primaria Bacau si-a propus mai mult decât poate face: Multa gargara, putine realizari

bazinul-de-inot-3.jpgIn urma cu aproximativ doi ani, Primaria Bacau a trimis catre Guvernul României un tabel in care a prezentat propunerile de investitii (noi si in curs) ale municipiului Bacau pentru perioada 2007-2013. Dintre acestea doar o mica parte au fost duse la indeplinire sau au sanse de a fi realizate in termenul pe care si l-au propus autoritatile locale. Exista multe intentii si proiecte, dar putine materializari.

Dintre investitiile pe care municipalitatea si le-a propus pentru perioada 2007-2013 amintim consolidarea si reabilitarea podului rutier peste râul Bistrita, construirea Spitalului Municipal, modernizarea Bazinului de Inot, Centrul Expozitional si de Afaceri, reabilitarea termica a blocurilor (instalatii interioare si exterioare), managementul integrat al deseurilor in municipiul Bacau si zonele invecinate, extinderea sediului Primariei Bacau, pasajul rutier subteran str. Oituz – str. Stefan Guse, reabilitarea si modernizare Insulei de Agrement, construirea unui centru sportiv sau reabilitarea retelei de apa potabila si canalizare.

Doar câteva obiective finalizate

Reprezentantii Primariei nu se pot mândri decât cu realizarea unor obiective importante ca insemnatate, dar aproape insignifiante ca numar, in raport cu ceea ce si-au propus autoritatile locale. Unul dintre acestea este podul de peste râul Bistrita. Dupa mai multe termene de finalizare, dupa ce s-au cheltuit mult mai multi bani decât era prevazut initial, podul a fost redat anul trecut traficului rutier. De trei ori mai mult timp a fost alocat de autoritati, decât au prevazut initial pentru finalizarea modernizarii si reabilitarii infrastructurii in vederea asigurarii conditiilor de organizare a competitiilor internationale la Bazinul de Inot. Desi s-a dorit ca bazinul sa fie finalizat in 12 luni, Primaria a raportat incheierea lucrarilor in 36 de luni. Si nu s-au cheltuit patru milioane de euro cât s-a presupus la inceput, ci cinci milioane.

Spitalul Municipal, cu probleme inca de la inceput

O mare problema o au autoritatile locale cu finalizarea obiectivului numit “Spitalul Municipal”. Acest proiect s-a confruntat cu dificultati inca de la primele etape, din faza aprobarilor si a demararii lucrarilor. Aceste neajunsuri s-au rasfrânt si in predictiile autoritatilor care, au adaugat nu mai putin de 16 luni la termenul initial de 24 de luni pentru finalizarea investitiei. La finalul anului 2008, lucrarile la Spitalul Municipal se aflau la 15 la suta. Si mai putin avansate sunt lucrarile la Centrul Expozitional si de Afaceri. Doar documentatia tehnico-economica a fost realizata in proportie de 100% , obiectivul in sine fiind realizat doar in procent de 10 la suta la sfârsitul anului 2008. Asigurarea spatiilor necesare dezvoltarii si dinamizarii mediului de afaceri bacauan si regional se va face prin Programul Phare 2006.

Reabilitarea termica, la pas

In ceea ce priveste reabilitarea termica a blocurilor, autoritatile locale si-au propus, initial, ca termen de finalizare a acestei lucrari extrem de anevoioase, 72 de luni (7 ani). In informarea pe care am primit-o ieri de la Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, acesta ne anunta ca finalizarea acestor lucrari nu va fi gata mai devreme de data la care România si-a propus sa treaca la moneda unica europeana, adica anul 2014. Aceste estimari au fost facute pe baza lucrarilor efectuate in 2008. Astfel, a fost realizata documentatia tehnico-economica pentru 31 de blocuri, tot atâtea imobile de apartamente fiind finalizate in proportie de doar 30 la suta. In ceea ce priveste reabilitarea termica exterioara, doar 37 de fatade de blocuri au fost “cosmetizate” anul trecut. Primaria si-a propus sa reabiliteze termic aproximativ 1.000 de blocuri in cei 7 ani. Valoarea estimativa a investitiei referitoare la reabilitarea termica a blocurilor din municipiul Bacau este de 130 de milioane de euro.

Modernizarea sediului Primariei, amânata cu trei ani

Imbunatatirea infrastructurii si a mediului de lucru al Executivului Primariei prin extinderea sediului acestei institutii a fost amânata cu trei ani. Astfel, desi autoritatea locala a municipiului Bacau a raportat catre Guvernul României ca doreste sa inceapa lucrarile la acest obiectiv de investitii in 2007, pe care sa-l finalizeze in 12 luni, angajatii Primariei vor beneficia de un nou sediu in cel mai fericit caz in anul 2012, lucrarile urmând sa inceapa in 2010. Pâna acum nu a fost realizata decât documentatia tehnico-economica. In ceea ce priveste managementul integrat al deseurilor in municipiul Bacau si in zonele invecinate – modernizarea infrastructurii de mediu (deseuri) in municipiu si in 22 de comune limitrofe, s-a realizat deja documentatia tehnico-economica iar Ordinul de incepere a executiei a fost data de 9 februarie 2009. Cotidianul Observator de Bacau v-a prezentat in urma cu câteva saptamâni detalii despre aceasta investitie.

Din nou decalaje si costuri mai mari

O alta investitie mult-asteptata de bacauani care a fost amânata an dupa an este amenajarea pasajului rutier subteran str. Oituz – str. Stefan Guse care sa faca legatura intre Cartierul CFR si zona Garii. Abia anul acesta se presupune ca vor incepe lucrarile, in conditiile in care, conform previziunilor initiale, ele ar fi trebuit sa fie deja finalizate. Pasajul subteran nu va costa cinci milioane de euro, cum se credea in urma cu doi ani, ci… noua milioane de euro. Nici dezvoltarea infrastructurii turistice prin reabilitarea si modernizarea Insulei de Agrement nu face pasi prea mari. Aceasta trebuia sa inceapa in 2007, sa fie finalizata in doar un an si sa coste cinci milioane de euro. Dupa cum ne-a informat purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, “ne aflam in curs de realizare a documentatiei tehnico-economice”. Primaria si-a auto-acordat o noua perioada de finalizare a lucrarilor, de aceasta data mai realiasta, de nu mai putin de patru ani, adica termenul final a fost multat spre sfârsitul mandatului actualului primar.

Baza sportiva, in mandatul viitor

Despre construirea unei baze sportive in municipiul Bacau in vederea dezvoltarii sportului de performanta s-a scris extrem de mult si nu vom mai relua aici intreaga poveste. Vom aminti doar ca, initial, s-a inaintat catre Guvern ca termen de finalizare a lucrarilor 24 de luni, incepând cu anul 2007, costul investitiei fiind de aproximativ 60 de milioane de euro. Cheltuielile pentru virtuala Baza Sportiva (stadion, sala polivalenta, centru pentru servicii turistice) vor ramâne in mare parte aceleasi, numai ca lucrarile vor incepe in cel mai fericit caz in cursul acestui an si nu vor fi incheiate mai devreme de urmatorii trei ani.
Razvan SENDREA

Comentarii

  1. podul ,,,,, gluma buna , unde este podul din imaginile afisate pe garduri in campanie , nu am vazut nici o arcada…. bazinul de inot ,,,, si acum se lucreaza la el si sunt probleme la subsol ,,,,
    baza .sportiva ,,, de ce crezi ca a doat-ola pace cu fcm , adio baza siii…..

    prevad o campanie in 2012 nu am facut nimic pt ca nu i-am dat afara pe hhhhhhhhhh, si ne-au tras-o acum .. o sa planga cu lacrimi de crocodil cersind voturi

    dar traim in Romania si ne ocupa tot timpul

  2. un om indignat a zis:

    Normal ca scrii numai ce iti convine si doar pentru a carei parte politica faci parte Dar lucrurile bune nu le vezi?La ce sa ne asteptam cand multi fac asa…. si dupa mai pui pe cineva sa comenteze in favoarea ta sau comentezi chiar tu…ti-a zis lumea sa te lasi de ce nu o faci?

  3. Tu nu stii ca santem in criza si bugetul care ni-l da cei care sant acum la putere?

  4. oameni buni a zis:

    spitalul municipal in actuala forma este o incapatinare electorala prosteasca a dlui stavarache. a mintit ca il v face cu bani europeni, de la bucuresti, dar ingropat pina azi milioane de euro din banii nostri. atazi minte din nou si tipa ca din gura e sarpe cu limbricul ala de palar ca altii nu-i dau bani. e dovada vie a incompetentei administrative si manageriale a domnului stavarache. bacauanii au ce au votat. ced ca mardare sau chiriac erau solutii mai bune

  5. Care sunt realizarile acestui primar laudaros ,din venuturile proprii ale primariei ? Cu fonduri de la bugetul centrlal e simplu ,vezi podul peste Bistrita . Primaria ONESTI a realizat din temelii sediul primariei,o biblioteca moderna ,o sala polivaleta , toate retelele termice refacute ,centrale independente de incalzirea scolilor si gradinitelor , uniluminat modern,una din cele mai performante piete agroalimentara,modernizarea scolilor si asalililor de sport scolare si multe altele. Din discutia cu citiva onesteni am ramas surprins planurile de viitor in acest oras.Domnule primar STAVARACHE in calitate de alegator al dvs. dati-mi posibilitatea sa ma bucur si eu de realizarile Bacaului!

  6. un om indignat: care realizari? piata prefecturii ? normal ca a iesit o chestie mediocra ca si primarul. Podul terminat in 2 ani? sau ce alte realizari ca eu unul nu mai stiu?????????????

  7. e usor sa critici, e greu sa te afirmi cu adevarate realizari. se pare ca dl sendrea, doar critica. de ce nu ne da ocazia dl sendrea sa-l admiram ptr ceea ce poate face.ceva care se vede , ceva palpabil de care se poate bucura cineva.cred ca adopta solutia cea mai usoara, sa critice. exista facultate de critici? ce trebuie sa faci ca sa ajungi sa poti critica? sa te afli la locul potrivit si cu cine trebuie?

  8. de ce mai dau unii in liberali acum ? e vreo problema ptr cineva ca indraznesc in continuare sa-si faca treaba? avem noroc de critici. ei sunt cei care mai fac ceva ptr noi , doar critica. ar fi prea mult sa faca aliceva, ptr ca s-ar critica si pe ei.

  9. oameni buni treziti-va,ca sa nu va prosteasca altii , exact ca-n imnul de stat,nimic nu-i bun totul e rau. Au fost alegeri, si nu au convenit?a iesit un primar.de ce nu e bun/

  10. era mai bine pt unii pe timpul psd cu Sechelariu?El a construit de toate …PT el normal!!!!!! Mai aveam un pic si nu mai era nimic al nostru a lui si a lui Hrebenciuc Stiti cu ce se ocupa domnii?Cu tot ce e rau ……Va lasati influentati si prostiti zau.Asta chiar vrea sa faca .Dar stiti ca de fapt cei care au venit acum l-a putere vor sa arate ca nu e bun de nimic si ca de fapt ei au oprit prin voturi sa nu se mai construiasca spitalul?Nu e vina luiStavarache domnule Florin si Domnule Gruia.Si nu mai incercati sa prostiti lumea.Ne-ati prostit de la revolutie incoace.Au murit oameni degeaba atunci .Nu a fost decat un joc de culise al altora….Stim si noi mai multe……lumea nu e proasta Doar probalil ca multi dorm.Dar si cand ne vom trezi cu toti sa va ferasca Dumnezeu ca mult am mai suferit noi romanii si inca mai suferim dupa cum vrea al de Hrebenciuc care isi pune in functie de nu stiu ce pe unul care i-a facut jocurile murdare sau pe al de Sechelariu care mai avea un pic si ne lua orasul cu totul (letea a adus-o la pamant o fabrica de 100 si ceva de ani si ca ea multe) al de Iacobov …Multi care nici nu li s-a atins firele din cap desi au facut o groaza de jocuri marsave ….Ma mir ca va mai rabda pamntul!!!!!!Iar acest domn Sendrea de care nu s-a auzit pana acum asa de tare [pt ca scria niste articole de nimic acum scrie dar mizerii Ca lumea sa fie prostita iar …Doar ca nu stiu daca o saI mai merga mult..Pt ca lumea nu se mai lasa prostita asa de tare,,,Mai lasati_ne !

  11. dupa cum se vede si din avion inca se mai incearca noroirea la tot ce se mai face…..de fapt suntem informati cat de mult s-au bagat bete in roate si ce evident este ca fara ei nimic nu se implineste…nici macar in presa…..dulce trebuie sa mai fie gustul puterii…..Domnul

    dupa cum se vede si din avion se incearca noroirea la tot ce se mai face…..de fapt suntem infomati de succesurile si opintirile la bagatul bete in roate si ca fara ei nimic nu se poate implini…..doar pentru ca ei vor sa conduca…doar pentru ca noi n-am ales bine..si vezi doamne, pe langa ce bine universal am trecut…..ce vina sa aiba domnul razvan pe criza asta….ca e greu fara slujba….daca nu era el il puneau pe altul….si apoi chiar si cand spui prostii e o forma de curaj ca numai la romani trebuie sa fii atent sa nu faci pipi contra vantului………

    r

  12. un posibil italian a zis:

    marea realizare de dupa revolutie este ca putem sa alegem conducerea tarii, marele necaz de dupa alegeri este ca ii alegem tot pe ei ,marea bucurie o traim din promisiuni, marile dezamagiri din privirea de ansamblu. Din patru in patru ani ne inscriem toti la un concurs national de aruncarea cu piatre, cu bolovani cu orice, victoria fiind cu tot meritul celui ce darama mai mult. Apropo de victorii, e o victorie ca avem presa,dar o infrangere ca nu are cine sa o scrie.Va pup si va las oricat de greu e in Italia daca muncesti si esti corect esti respectat,Ultimul stinge lumina cand pleaca…

Adauga un comentariu

*