Finantele, calare pe datornici

finantzei.jpgCresterea datoriilor la stat a impus masuri de urgenta din partea Finantelor. Popriri, somatii, dosare penale s-au intocmit pe banda rulanta, pentru a se recupera macar o parte din sumele datorate la bugetul de stat

In urma acumularii de datorii din ce in ce mai mari la bugetul de stat, ANAF, prin intermediul administratiilor fiscale din tara, a trecut la masuri in forta. Cifrele pentru luna ianuarie 2009 sunt substantial mai mici fata de aceeasi luna a anului trecut, fapt pentru care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat masuri de intensificare a masurilor de control si supravegherea stricta a obligatiilor fiscale declarate si neachitate la scadenta, urmate de actiuni de executare silita prin popriri bancare sau popriri la terti. Conform punctului oficial de vedere al ANAF, principalele cauze ce au determinat diminuarea veniturilor bugetare incasate in luna ianuarie 2009 sunt influenta modificarii indicatorilor macroeconomici ca urmare a resimtirii si in economia româneasca a efectelor crizei financiare mondiale, cresterea prudentei in contractarea de credite pentru achitarea obligatiilor bugetare in cazul contribuabililor cu lichiditati insuficiente, precum si a inaspririi conditiilor de acordare a unor astfel de imprumuturi de catre banci.
Bacaul nu sta mai bine ca restul tarii
Si Administratia Finantelor Publice Bacau a avut mult de lucru cu recuperarea datoriilor. Conform cifrelor ce ne-au fost puse la dispozitie de Adrian Anghel, purtatorul de cuvânt al institutiei, doar in luna februarie, si exclusiv pentru municipiul Bacau, au fost emise 590 de popriri pe conturi pentru suma de 6.400.000 lei. Tot februarie a „contabilizat” 2370 de somatii pentru o suma totala de 12.500.000 lei, la care se adauga 13 popriri la terti, suma vizata fiind de 7.500.000 lei. In Bacau au mai fost emise si 200 de sesizari penale pentru obligatii fiscale pentru stopaj la sursa, cu o vechime mai mare de 30 de zile de la scadenta.
Emilian Berceanu

Adauga un comentariu

*