Fumatul in localuri – restrictii mari, amenzi minuscule

amenzi-mici-fumat-localuri.jpgIn doua sptamâni, Protectia Consumatorului a aplicat in localurile din judet 56 de amenzi in valoare de numai 12.000 de lei

Normele noi privind fumatul in localuri (baruri, restaurante, discoteci) stabilesc restrictii mari, dar amenzi minuscule, considera inspectorii Oficiului Judetean de Protectia Consumatorilor (OJPC) Bacau. Acest aspect, asociat cu numarul inca mare de fumatori, i-ar putea face pe patronii de localuri sa prefere sa plateasca amenzi la OJPC decât sa piarda clienti fumatori.
Doua reguli importante introduse de noua legislatie in domeniu stabilesc ca unitatile cu un spatiu destinat clientilor mai mic de 100 de metri patrati trebuie sa opteze fie numai pentru fumatori, fie numai pentru nefumatori, cu obligatia de a informa clientii asupra specificului localului, si ca unitatile cu un spatiu pentru clienti de peste o suta de metri patrati si care sunt destinate ambelor categorii trebuie sa asigure un spatiu pentru fumatori nu mai mare de jumatate din suprafata, ventilat si izolat astfel incât nefumatorii sa nu intre in contact cu fumul de tigara. Aplicarea noilor prevederi face de la inceputul anului obiectul unor ample controale executate de OJPC. „In perioada 5-16 ianuarie, am verificat 58 de unitati si am depistat abateri precum nerespectarea zonei de trecere pentru nefumatori sau lipsa scrumierelor, ventilatiei, extinctoarelor sau marcajelor in spatiile pentru fumatori. Au fost aplicate 56 de amenzi (deci la aproape toti patronii controlati – n.red.) totalizând 12.000 de lei”, a precizat seful OJPC Mirel Miclaus. De asemenea, in cazul a 35 de unitati s-a dispus interzicerea totala a fumatului pâna la remedierea – in termen de cel mult o luna – a deficientelor descoperite.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*