Cumnatul lui Stavarache ramâne sub cercetare penala

stavarache.jpgDupa ce au reusit sa iasa basma curata din scandalul “Spaga de 30.000 de euro la CET”, primarul Bacaului Romeo Stavarache impreuna cu Marius-Ion Stanila, director de marketing la CET si, in acelasi timp, cumnatul primarului, alaturi de alte personaje, au fost cercetate penal de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru savârsirea unor fapte reprobabile.

In urma unei sesizari inaintate catre organele de cercetare penala, s-au efectuat cercetari cu privire la intens-mediatizata excursie in insulele Tenerife la care au participat primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, directorul comercial al CET Bacau, Marius-Ion Stanila si reprezentantul MAW Zander Stuttgart – Germania, Marin Stanescu, impreuna cu membrii familiilor acestora. In urma cercetarilor, a rezultat ca Romeo Stavarache, impreuna cu sotia si copiii, Marius-Ion Stanila, impreuna cu sotia precum si Marin Stanescu impreuna cu sotia si un copil au beneficiat de un pachet de servicii turistice in statiunea Playa Delas Americas – sol Tenerife, oferite de SC Inter Tour SRL Bacau.

Serviciile turistice pentru cele trei familii, achitate separat

Dumitru Nanescu, administratorul Inter Tour, a comunicat anchetatorilor faptul ca serviciile turistice aferente celor trei familii au fost achitate separat. Astfel, pentru familia Stavarache s-a achitat suma de 10.995 RON, in data de 17 august 2008. Pentru familia Stanila s-a achitat suma de 5.478 RON, confrom unei facturi emise pentru SC CET SA. Agentia de turism amintita avea incheiat un contract de prestari servicii cu sindicatul de la CET. In ceea ce priveste familia Stanescu, acestia au achitat suma de 2.062 euro, tot in luna august 2008.
Administratorul SC Inter Tour a declarat ca Marin Stanescu, din Bucuresti, nu a achitat contravaloarea serviciilor turistice in numele lui Romeo Stavarache sau Marius-Ion Stanila, fiecare dintre acestia achitându-si serviciile pentru propria familie. Chestionat cu privire la aceste aspecte, Marin Stanescu a confirmat cele declarate de reprezentantul agentiei de turism, in sensul ca a achitat numai contravaloarea sumei contractate pentru sine si familia sa.

Contract de 80 de miliarde RON

Un alt contract “dubios” cercetat de anchetatorii DNA a fost cel incheiat intre SC CET SA Bacau si SC General Fluid SA Bucuresti, la fel ca si contractele derivate, incheiate intre firma din Bucuresti si unitatile scolare din Bacau. Astfel, s-a descoperit ca, in data de 30 august 2004, Consiliul Local Bacau a aprobat societatii CET SA programul de contorizare a energiei termice, domunetatia necesara organizarii licitatiei publice deschise pentru acest program precum si modificarea programului de investitii pentru anul 2004. Asadar, au fost demarate procedurile legale de selectie a furnizorului de echipamente in urma carora a fost desemnata drept câstigatoare oferta firmei General Fluid. Cu aceasta societate, la data de 17 ianuarie 2005, CET Bacau a incheiat un contract de furnizare produse pentru o valoare de 76.289.388.024 RON, suma platibila in 36 de luni. Conform clauzelor contractuale, autoritatea contractanta SC CET SA Bacau a emis bilete la ordin cu valoarea stipulata in contract, bilete avalizate (garantate) de CL Bacau, in favoarea firmei din Bucuresti. Conform declaratiei lui Daniel Marin, actionar principal si fost director la General Fluid, finantarea proiectului a fost garantata de catre CL Bacau in concordanta cu documentele de licitatie specificate in caietul de sarcini.

Sponsorizari catre “Al.I. Cuza” si “Gh. Vranceanu”

Sponsorizarile realizate de catre General Fluid la cele doua unitati de invatamânt din Bacau implicate, respectiv Scoala Generala “Alexandru Ioan Cuza” si Colegiul National “Gheorghe Vranceanu” s-au derulat in baza contractelor de sponsorizare incheiate pe 14 aprilie 2006, respectiv pe 11 octombrie 2005. Conform declaratiei lui Daniel Marin, reprezentant al sponsorului, initiativa realizarii acestor doua contracte a apartinut exclusiv reprezentantilor firmei General Fluid, in baza principiului utilizat permanent de aceasta societate, conform caruia firma sprijina comunitatile locale in cadrul carora isi desfasoara activitatea. In aceeasi declaratie se specifica faptul ca, la alegerea celor doua unitati de invatamânt s-a avut in vedere apropierea teritoriala fata de sediul sucursalei Bacau a firmei amintite precum si faptul ca nevoile celor doua scoli corespundeau posibilitatilor firmei. Daniel Marin a precizat ca Romeo Stavarache nu a solicitat direct sau prin persoane interpuse realizarea vreunui contract de sponsorizare in Bacau si ca, in cazul scolii “Al.I. Cuza”, contractul a fost semnat de fostul director, Doinita Sirbu, intrucât unitatea scolara avea nevoie urgenta de reabilitarea sistemului de incalzire.

Stavarache, scos de sub urmarirea penala

Fata de aspectele prezentate mai sus, in cauza s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Romeo Stavarache si Marius-Ion Stanila si fata de Marin Stanescu si Daniel Marin intrucât faptele sesizate nu exista. In schimb, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la legalitatea achizitionarii de catre CET Bacau a grupului de cogenerare si continuarea cercetarilor de catre Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau fata de Marius-Ion Stanila si ceilalti membri ai comisiei de licitatie sub aspectul savârsirii infractiunii prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 248 Cod penal.
Razvan SENDREA

Comentarii

  1. Stanila Marius a zis:

    Mai usor cu zecile de miliarde de RON, pune virgula unde trebuie si ai sa obtii pretul corect, adica 7,6 milioane RON (76 miliarde LEI).

  2. Stie domnul STANILA …. cifra corecta.

  3. pardon, sa puna cei de la DNA virgula unde „trebuie”, pentru ca in rezolutia din care am citat scrie clar: „(…) pentru o valoare de 76.289.388.024 RON, platibila in 36 luni”.

  4. dumitru nanescu a zis:

    Nanescu Dumitru e un excroc si un neserios, un om care nu are cuvant, un pigmeu.
    NAN s. v. liliputan, naș, pitic.
    Este un pigmeu care se autonumeste director general al Inter tour Bacau.

Adauga un comentariu

*