Aproape 70.000 de români deţin legal arme letale

arme-de-foc.jpgIncidentele în care sunt folosite arme de foc au devenit tot mai dese în România. Chiar dacă legea privind regimul armelor şi muniţiilor a suferit mai multe modificări menite să înăsprească condiţiile de procurare şi folosire ale acestora, tot mai mulţi români ajung să deţină arme letale. Aproape 70.000 de români deţin în acest moment, în mod legal, arme letale, arată datele Registrului Naţional al Armelor. Cât despre numărul armelor aflate în posesia lor, acesta ajunge la 100.000.
Cele mai multe sunt arme de vânătoare – 83.000. Numai 10.000 intră la categoria arme de tir folosite de sportivii profesionişti. Alte 32.000 de persoane au arme cu bile de cauciuc sau aer comprimat, care sunt la fel de periculoase ca şi armele de foc, întrucât pot provoca răni mortale în cazul în care se trage de aproape.
O categorie aparte sunt armele de apărare şi pază. Aproape 800 de astfel de arme sunt deţinute de o categorie privilegiată, din care fac parte demnitari, parlamentari, poliţişti, militari şi magistraţi. Există, însă, şi mulţi români care deţin arme ilegal. Numărul acestora nu poate fi, însă, estimat. De remarcat este faptul că aproape 1.900 de arme au dispărut la revoluţia din 1989. Peste 250 dintre ele sunt încă de negăsit. Este vorba despre pistoale Carpaţi sau Makarov, puşti mitralieră, carabine şi chiar puşti cu lunetă.
Anul trecut, numărul faptelor penale încadrate la regimul armelor şi muniţiilor a crescut cu peste 20% faţă de 2007.

Adauga un comentariu

*