2008, un an plin din punct de vedere politic: Benea reconfirmat in functia de presedinte, Stavarache in cea de primar

benea.jpg– Anul care se incheie a fost unul plin din punct de vedere politic n Alegerile locale nu au adus nicio surpriza majora – In urma votului, social-democratul Dragos Benea a fost reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului Judetean, in timp ce liberalul Romeo Stavarache a fost ales in functia de primar al Bacaului – Localele au acreditat statutul de principala forta politica a judetului detinuta de PSD – Cu 36 de primarii câstigate, social-democratii au luat “fata” PNL-ului si PDL-ului in judet – Participarea femeilor in politica a capatat un puternic impuls prin alegerile locale – La nivelul judetului, 8 femei au fost alese in functia de primar de catre comunitatile locale – PSD are 2 primarite, PDL 4, iar PNL doar una

Anul acesta a prilejuit o confruntare de “zile mari” intre PSD si PNL cu ocazia alegerilor locale, dar si premiera votului uninominal pentru desemnarea presedintelui Consiliului Judetean. Social-democratii au câstigat judetul, in timp ce liberalii au repurtat o victorie “istorica” in capitala de judet.

Presedinte reconfirmat la 10 mii de voturi diferenta

Dragos Benea (PSD) a recâstigat sefia Consiliului Judetean Bacau, cu o diferenta de aproximativ 10 mii de voturi fata de al doilea clasat, Ionel Palar (PNL). Pe locul al treilea s-a clasat democrat-liberalul Vasile Nistor, cu aproape 20 de mii de voturi mai putin ca Benea. La nivelul judetului, PSD a obtinut cel mai mare numar de primari, 36, in timp ce PDL s-a ales cu 25 de primari, iar PNL cu doar 24. Dintre formatiunile politice care au mai punctat la locale ies in evidenta PC, cu 5 primarii câstigate, si PIN, al carui candidat a câstigat fotoliul de edil al Sascutului (ulterior, Cristinel Bostan a trecut de la PIN la PNL).

Primaritele vin tare din urma

In anumite localitati, alegatorii au optat pentru desemnarea unor femei in functia de primar. Pâna la localele de anul acesta in judetul Bacau doar 3 femei indeplineau functia de primar. Dupa alegeri, nu mai putin de 8 femei au fost alese primarite. PSD s-a ales cu 2 primarite, la Buhoci si Secuieni, PDL cu 4, la Tg. Ocna, Tamasi, Corbasca si Negri, PNL cu 1, la Helegiu, in timp ce la Podu Turcului locuitorii au ales o independenta in functia de primar. Rodica Odobisteanu, primar PSD, a reusit sa invinga un primar PD- L, la Buhoci, Margareta Luncanu a câstigat la Secuieni, Floarea Ivanof la Tg. Ocna, Veronica Dontu a câstigat un nou mandat la Tamasi, Iulia Riglea a invins la Negri, Maria Podaru la Corbasca, iar doctorita Gabriela Iacobescu a batut clar doi candidati la Podu Turcului, insumând mai multe voturi ea singura, decât cei doi impreuna. “Am câstigat din nou, sunt la al doilea mandat, iar acest lucru imi demonstreaza ca cetatenii din Tamasi au fost multumiti de ceea ce am facut. Faptul ca mai am de-acum inca alte sase colege, ma face sa capat si mai multa incredere in fortele mele”, declara, imediat dupa alegeri, Veronica Dontu, primarita comunei Tamasi.

La municipiu, victorie clara a liberalilor

In resedinta de judet lupta electorala a fost si mai acerba. Plecat cu prima sansa, primarul in functie, Romeo Stavarache, si-a recâstigat mandatul in detrimentul independentului Sergiu Sechelariu. Lupta intre cei doi a fost transata in turul al doilea al localelor, când liberalul Stavarache a câstigat net in fata lui Sechelariu. Candidatii celor doua mari partide, PSD si PDL, au avut o comportare electorala mediocra. Nici Catalin Mardare, nici Ioan Chiriac nu au reusit sa adune mai mult de 10 la suta din optiunile valide ale electoratului bacauan. In urma localelor, Consiliul Local este controlat confortabil de PNL, cu jumatate plus unu din totalul consilierilor.

Protocolul “invalid”

Imediat dupa locale, liderii PNL si PDL au incheiat un protocol politic care stipula formarea de noi majoritati in CL, respectiv CJ. Ca urmare a intelegerii, Vasile Nistor s-a ales cu functia de vicepresedinte al CJ, in timp ce democrat-liberalul Constantin Draganuta a fost ales in functia de viceprimar. Ulterior, Nistor a pierdut sefia judetenei de partid in favoarea fostului subprefect Neculai Olaru. In cele din urma, Nistor a candidat la alegerile parlamentare, devenind singurul senator democrat-liberal de Bacau. Pe fondul conturarii unei noi majoritati centrale, concretizata in formarea cabinetului Boc de catre PSD si PDL, protocolul convenit la Bacau de PNL si PDL este nul de drept. Ramâne de vazut modul in care cele doua formatiuni politice care formeaza noua putere la nivel national – PSD, respectiv PDL – vor negocia functiile de influenta din administratia locala.

Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*