Mosul desuet

Traditia mult asteptata de copii, legata de venirea lui Mos Craciun în seara de Ajun, cu sacul încarcat de cadouri, pare sa fi capatat o noua dimensiune în zilele noastre. Dupa un timp în care îsi pierduse identitatea, împrumutând un nume de pe un buletin comunist, respectiv Mos Gerila, adevaratul Mos a revenit în forta. Nu pentru mult timp însa. Mosul este perceput acum ca un brand gratuit, utilizat de orice firma, ce are sau nu legatura cu produsele mai mult sau mai putin toxice pentru copii. 200 de grame în plus la punga cu dero, 20 de mililitri de balsam sau 10% din punga cu sare sunt în prezent cadouri de la Mos Craciun. Fete de 18-20 de ani ce au înlocuit pantalonii bufanti ai Mosului cu fustite de 15 cm sunt acum „Craciunite” pe care le vezi „prestând” la orice adunare publica din Mall sau oriunde te astepti sau nu.
Obiceiul cu Mos Craciun în prim plan în seara de Ajun îsi are originile în culturile vestice, unde aceasta mare sarbatoare este un bun prilej pentru ca vecini, rude, prieteni sau simpli cunoscuti sa faca schimb de cadouri. O parte din aceste daruri au trecut treptat sub apanajul personajului mult-iubit de copii, pe care îl numim Mos Craciun. În unele culturi Mos Craciun este hangiul în al carui grajd s-a nascut Iisus. Se spune ca dupa ce a refuzat sa o primeasca în casa pe Fecioara Maria, acesta s-a cait si a promis sa faca în fiecare an cadouri tuturor copiilor din lume. În unele tari din America Latina traditia spune ca Mos Craciun este cel care face jucariile apoi le da copilului Iisus, care le împarte micutilor. În ceea ce priveste imaginea Mosului, asa cum o intâlnim azi, a fost creata de catre desenatorul Thomas Nast, care prezenta, în fiecare, an o alta imagine, începând din 1863. Pâna în 1880 Mos Craciun s-a transformat în personajul pe care îl stim azi, iar imaginea sa a fost oarecum standardizata prin publicitate, înca din anii 1920.
Desuet sau nu, Mos Craciun ramâne un mit frumos. Ne ajuta sa ne bucuram si sa fim fericiti alaturi de copiii. Si de ce nu, sa trecem de perioada sarbatorilor cu bucurie în suflet, sa devenim mai buni, mai apropiati de cei de lânga noi. Bucurie în suflet dorim si cititorilor cotidianului nostru, împreuna cu împliniri si sanatate!
“Craciun Fericit!” (Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. Am citit articolul avand in minte (apriori) numele semnatarului consacrat. Zapaceala amaruie s-a diluat insa in final ! Ce noroc !

Adauga un comentariu

*