Ziua Internationala a Voluntarului

ziua-voluntarului1.jpgBacauanii care au ales macar o data sa dedice comunitatii o parte din timpul lor liber, prin implicarea dezinteresata in diverse actiuni umanitare derulate de ONG-uri si nu numai, serbeaza astazi 5 decembrie Ziua Mondiala a Voluntarului. Cu aceasta ocazie, Crucea Rosie (CR) si Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacau multumesc celor 70, respectiv 200 de voluntari activi care au jucat un rol fundamental in activitatea lor.
„La ora 15, ne vom reuni la Palatul Copiilor pentru dezbaterea «Voluntariatul – munca degeaba?» si prezentarea raportului de activitate al organizatiei pentru anul 2008”, a declarat directorul CR Dan Babliuc.
Actiunea voluntara sta chiar la baza ideii de Cruce Rosie. Dupa batalia de la Solferino (1859), Henry Dunant, parintele Crucii Rosii, i-a organizat pe localnici pentru a-i asista pe ranitii abandonati pe câmpul de lupta. Intors acasa, el a scris lucrarea „O amintire de la Solferino”, care avea sa conduca la infiintarea Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. „Nu s-ar putea organiza, pe timp de pace si liniste, societati de ajutorare in scopul ingrijirii celor raniti pe timp de razboi, de catre voluntari zelosi, devotati si bine calificati? Pentru aceasta munca, ajutorul remunerat nu este ceea ce se cauta. Prin urmare, este nevoie de persoane voluntare, zeloase, antrenate si cu experienta, al caror statut sa fie recunoscut de armatele din teren si misiunea lor sa fie facilitata si sustinuta”, scrie in cartea lui Dunant.

Portret de voluntar
Laura Scurtu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul „Ferdinand” Bacau, este voluntar la FSC de doi ani. „A primit titlul de «voluntarul anului» in cadrul organizatiei noastre (proiectul «Pistruiatu») si ne-a reprezentat la summit-ul NATO, unde a promovat activitatile tinerilor voluntari in fata sotiei fostului presedinte american George Bush si a altor personalitati”, a declarat purtatorul de cuvânt FSC Ionut Chirita. „Voluntariatul inseamna pentru mine o a doua scoala, una a vietii, unde m-am format ca om. Ca voluntar, am invatat sa lucrez cu copiii, am realizat importanta frumusetii interioare si mi-am format un grup de prieteni adevarati”, a spus tânara.
Persoanele interesate de mai multe informatii despre voluntariat si modul in care acesta este practicat la FSC pot accesa pagina de internet www.voluntarifsc.ro.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*