Energie verde fara avizul UE

energie1.jpgAutorităţile române vor să aplice legea privind ajutoarele de stat pentru energie regenerabilă fără să aştepte un răspuns favorabil de la executivul european.
Noua lege privind promovarea energiei din surse regenerabile, intrată în vigoare în luna noiembrie, are nevoie de avizul instituţiei de concurenţă a Comisiei Europene (CE) pentru a fi aplicată, întrucât implică un ajutor de stat pe care îl primesc investitorii. Deşi, în punctul de vedere trimis Parlamentului României în momentul dezbaterii acestei legi guvernul arată explicit acest lucru, autorităţile s-au întors la 180 de grade şi spun că nu are rost să mai aştepte un aviz de la Comisia UE.
„Nu e obligatoriu să aşteptăm răspunsul Comisiei pentru a aplica actul normativ. Dacă, ulterior aplicării legii, apare un element care nu este favorabil, vom revizui legislaţia şi vom recurge la recuperarea banilor care s-au dat în plus“, ne-a declarat Nicolae Opriş, preşedinte interimar al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Această intenţie vine după ce guvernul „s-a ars“ cu suspendarea taxei de poluare la autoturismele noi, măsură anunţată că va intra în vigoare de la 1 decembrie, termen amânat însă până la 15 decembrie din lipsa avizului UE.
Fără sprijinul guvernului
Executivul a dat aviz negativ propunerii legislative care a stat la baza acestui act normativ, iniţiat de opt parlamentari, printre care social-democraţii Mircea Geoană şi Iulian Iancu. Unul dintre motivele invocate de cabinetul Tăriceanu este faptul că legislaţia comunitară din domeniu va fi modificată în curând de noile propuneri ale Comisiei Europene, ceea ce va schimba şi prevederile naţionale, inclusiv noua lege.

Adauga un comentariu

*