Locul unde surzii aud Cuvântul Domnului

foto-biserica-surzi-2.jpgNumerosi bacauani de pe strada Calugareni au privit cu surprindere, ieri dupa-amiaza, cum,pe un teren viran dintre blocuri, se punea piatra de temelie unei biserici ortodoxe, in cadrul unei slujbe conduse de insusi Preasfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Oamenii care au participat direct la eveniment au aflat ca nu este vorba de un lacas oarecare, ci de unul special destinat persoanelor cu deficiente de auz, primul de acest fel de pe meleagurile noastre.

„Am vrut sa comunic cu surdo-mutii”

„Totul a inceput pe când eram student la Pitesti, unde se gaseste singura facultate de teologie cu sectie mimico-gestuala din tara”, a povestit preotul-paroh Gabriel Ichim-Radu. „Aveam mai multi colegi surdo-muti si voiam sa comunic cu ei. Am gasit pe cineva care sa ma invete si, pâna la terminarea facultatii, ma specializasem in limbajul mimico-gestual”, a continuat parintele. Dupa ce a slujit cinci ani la o biserica obisnuita din Suceava, preotul Ichim-Radu s-a mutat in Bacau si a mers la PS Ioachim Bacauanul ca sa-i prezinte ideea de a ridica o biserica pentru surzi. A primit binecuvântarea acestuia si, in februarie 2007, a infiintat lacasul cu hramul „Acoperamântul Maicii Domnului”. „Va fi o bisericuta din lemn in stil maramuresean, fara garduri, unde slujba se va tine in limbaj mimico-gestual”, a mai spus parohul.

Traiesc in tacere

Prezent la eveniment impreuna cu un grup de surdo-muti, presedintele Asociatiei Surzilor (AS)din Bacau, Ionel Blidariu, si-a exprimat entuziasmul fata de realizarea parintelui Ichim-Radu, prieten mai vechi al organizatiei. „Aceia dintre noi dornici sa asiste la liturghie vor putea de acum sa si inteleaga Cuvântul Domnului transmis de preot”, a spus el. Potrivit statisticilor AS, in judet traiesc la ora actuala peste o mie de persoane cu deficiente de auz, dintre care aproape jumatate copii.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Felicitari!.

Adauga un comentariu

*