Campania “România prinde radacini”,

campanie-mamut111.jpgCampania “România prinde radacini”, initiata de grupul Realitatea-Catavencu in parteneriat cu RNP Romsilva si organizatia “Mai mult verde”, isi propune ca, in cinci ani, intreaga zona afectata de defrisari abuzive din judetul Bacau sa fie reimpadurita. Pentru cele aproximativ 8000 de hectare defrisate sunt necesare aproape 40 de milioane de puieti. Actiunea de plantare a puietilor va debuta la Comanesti, locatia Laloaia, in data de 18 octombrie. Potrivit organizatorilor, printre voluntarii care si-au anuntat participarea la campania de plantare se vor regasi politicieni de marca, dar si vedete precum Loredana Groza sau Doina Melinte.

Peste 40 de milioane de puieti vor fi plantati, in urmatorii cinci ani, in cadrul campaniei “România prinde radacini”, in localitatile de pe Valea Muntelui. Campania initiata de grupul media Realitatea-Catavencu in parteneriat cu Regia Nationala a Padurilor “Romsilva” si cu ONG-ul “Mai mult verde” a fost lansata ieri in judetul Bacau. Conform organizatorilor, in data de 18 octombrie peste 1200 de voluntari vor participa la o ampla actiune de plantare de puieti in cartierul Laloaia din orasul Comanesti.

Trei judete pilot

Realizatorul TV Mihai Tatulici a prezentat ieri, in sala de sedinte a Palatului Administrativ, tintele acestei noi campanii initiate de grupul Realitatea-Catavencu. “Noi vom planta oriunde va fi nevoie. Avem trei judete pilot unde vom demara actiuni de plantare: Bacau, Neamt si Suceava. Campania de plantare va incepe cu 5 hectare in fiecare judet. Fiecare puiet plantat va fi personalizat cu numele celui care l-a plantat. De asemenea, suprafetele plantate vor beneficia de paza pâna când puietii vor ajunge la deplina maturitate”, a dat asigurari Tatulici. Directorul general adjunct al Romsilva, Dan Aldea, a spus ca institutia pe care o conduce s-a implicat neconditionat in acest proiect, mai ales ca România se confrunta de ani buni cu un deficit major de suprafata impadurita. “Ne-am indreptat atentia asupra suprafetelor defrisate, dar vrem sa ne canalizam atentia si asupra terenurilor degradate. Proprietarii care vor accepta ca suprafetele pe care le detin sa fie impadurite nu-si vor pierde dreptul de proprietate, insa vor trebui sa respecte noul cod silvic”, a declarat Aldea.

Vor sa reimpadureasca toata Valea Trotusului

Directorul ONG-ului “Mai mult verde” a precizat ca tineretul “din ziua de azi” intelege mult mai bine implicatiile activitatii de voluntariat decât cei care au prestat, inainte de 1989, celebra “munca patriotica”. Dragos Bucurenci a declarat ca organizatorii nu vor intâmpina probleme cu convocarea voluntarilor. “Este o diferenta clara intre cei care au facut munca patriotica si tineretul de astazi. Este ultima noastra grija cum vor veni voluntarii la Comanesti. Mai important e sa le asiguram conditiile de munca optime”, a spus Bucurenci. Mihai Tatulici a adaugat ca industria care face profituri pe seama padurilor ar trebui sa fie cointeresata in plantarea puietilor in zonele in care s-au facut defrisari masive. “Industria care traieste din exploatarea padurii are o datorie morala fata de aceasta actiune. Asteptam un ajutor si din partea lor”, a declarat Tatulici care a precizat ca in cei cinci ani de derulare a campaniei, organizatorii vor sa reimpadureasca intreaga Vale a Trotusului. “Am vrea sa acoperim intreaga Vale a Trotusului. Asta inseamna ca va trebui sa plantam peste 40 de milioane de puieti pe 8000 de hectare in urmatorii cinci ani”, a detaliat jurnalistul.

Fara bani publici

Presedintele Consiliului Judetean Bacau a subliniat importanta vitala a reimpaduririi zonelor defrisate haotic. Dragos Benea a declarat ca proiectul de plantare a puietilor in cartierul Laloaia nu va primi niciun leu din banii publici. “Ziua Z va fi data de 18 octombrie. CJ Bacau va elabora o macheta de popularizare a evenimentului si, in plus, vom pune mijloace de transport la dispozitia voluntarilor. La acest proiect nu se vor aloca bani publici. Vom incerca sa atragem diversi sponsori, iar banii ii vom directiona catre ONG-ul Mai mult verde. Cu exceptia obligatiilor ce tin de asigurarea pazei terenurilor impadurite, alte cheltuieli publice nu vor fi facute”, a spus Benea.

Caseta

“Componenta” de marketing de 500 de mii de euro

Mihai Tatulici a recunoscut ca proiectul Realitatii TV contine o importanta latura de marketing. Acesta a precizat ca isi doreste ca actiunea sa nu se opreasca doar la acest capitol, ci sa constituie un exemplu bun de urmat. “Nu intâmplator campania incepe anul acesta. Nu exista politician care, in prag ce campanie electorala, sa nu vrea un ecuson verde pe gulerul hainei. Actiunea are si o componenta de marketing. Premierul a platit deja 30 de puieti. Toata lumea are anul acesta un interes. In plus, presiunea pe politicieni e din ce in ce mai mare. Cred ca din acest motiv politicienii simt ca trebuie sa raspunda pozitiv acestei provocari”, a declarat Tatulici care a dezvaluit ca bugetul campaniei de plantare de puieti atinge, numai in acest an, suma de 500 de mii de euro.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. patrihotul a zis:

    Mihai Tatulici e un mare comunist! Asa faceau si tovarasii pe vremea plumbuitului si a sinistrei, se numea munca patriotica. Unii furau, altii munceau. Se pare ca si in prezent se incearca aceasi strategie. Nu mai tine, bre, tot nu va votam, ce dracu nu intelegeti, rosul nu se poate masca nici cu verde nici cu alta culoare. Se vede de la o posta! Nu ne intereseaza! Nu va votam !

  2. nustiu de ce serveste aceasta campanie de impadurire,daca in com. pipirig
    jud.neamt (se fura ca-n codru),cu acte legale,asa se pare…nimeni nu opreste sau controleaza aceste camioane incarcate cu lemne,scanduri e.t.c.care ci
    rcula numai noaptea sau incepand de la 3 dimineata.Incepand cu padurari si un grup de afaceristi,nu cred ca au cunostinte despre schimbarea climatica sau consecintele acestui efect.
    NICIDATA NU SE VA OPRI ACEASTA GRUPARE DE MAFIOTI AL PADURILOR,PENTRUCA SUNT IMLICATE MULTE PERSOANE POLITICE

  3. Sa planteze cei care au furat .Campania ar fi trebuit sa inceapa cu pedepsirea celor carea au facut averi cu cel mai de pret avut national . Ce modele sa aratam tinerilor sau ce motto sa punem acestei campanii;FURATI VOI CA MUNCIM NOI Parafrazandu l peION CREANGA pana la urma tot noi amarati sa ducem pe umerii nostrii un bolovan ca ei sa huzureasca de bine ..

  4. Campania este super, dar daca s-ar respecta legile, sa nu se mai defriseze in halul asta, ar fi super chiar ar fi tare sa se dea o lege, cel care mai taie un copac sa faca puscarie!!!! Tineti o tot asa cu impadurirea, in sfarsit am si eu de ce sa ma uit la tv…

  5. dle Tatulici eu va propun sa replantati padurile cu cei care au distrus-o ,nu cu cei de rand ,nu-i mai ridicati in slavi pe politicieni , care sunt patati , dl subsecretar de stat se la MAPN GICA DUTA a furat destul cat a fost director general la silvca Vrancea doar are procese inca si a fost destituit in 2005 pt abuz in serviciu are peste 1400 HA, PADURI afaceri cu lemnul toate pe numele copiilor si socrului ,o avere colosala , iar acum,, planteaza” la Realitatea rusine, dvs vreti sa va faceti emisiune ????Cu cine ?????????

Adauga un comentariu

*