Micii constructori ajung la sapă de lemn din cauza legislaţiei

Integrarea României în UE, implementarea şi respectarea aquis-ului comunitar, dar şi nepăsarea faţă de legi, sunt principalele motive care fac viaţa calvar atât patronilor de firme cât şi organelor de control. Lucrurile se complică extrem de mult când vine vorba de constructori care se plâng că avem o legislaţie foarte stufoasă şi o fiscalitate pe măsură. Exemplul ? Hotărârea de Guvern(HG) 300/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pe şantierele temporare sau mobile, care a devenit un fel de cuiul lui Pepelea pentru combatanţi. Foarte mulţi executanţi a unor lucrări de construcţii nu au habar despre existenţa acestei legi, despre condiţiile de aplicare şi se crucesc, în momentul când sunt întrebaţi despre coordonatorul în materie de securitate şi sănătate în muncă. Alţii…vor să se întoarcă în Italia.

Amenzi de peste 1,5 milioane de lei

Potrivit autorităţilor de control şi firmelor de consultanţă de la Bacău, cei mai mulţi constructori ignoră cu bună ştiinţă prevederile hotărârii guvernamentale de mai sus. Micii întreprinzători se limitează în a-şi procura doar logistica şi probabil învăţaţi cu condiţiile de pe şantierele din Italia, Spania ori Germania, nu dau preţ câtuşi de puţin pe factorul om. Nu de pomană Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) a luat la verificat până acum peste 2600 de firme de construcţii, iar bilanţul este unul cât se poate de grăitor. După cum a precizat purtătorul de cuvânt de la ITM, Dan Buftea, „în primele 8 luni din acest an, au fost executate pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă mai multe acţiuni şi controale tematice. Au fost aplicate cu acest prilej în jur de 160 de amenzi cu o valoare totală de peste 1,5 milioane de lei”. De cele mai multe ori, spun inspectorii ITM, agenţii economici şi beneficiarii construcţiilor, care au deopotrivă aceleaşi obligaţii stabilite prin HG 300/2006, invocă necunoaşterea prevederilor legale. Ei spun că nu au habar despre această hotărâre şi contestă amenzile în instanţă. „Noi am luat în calcul o altă metodă. Este vorba despre „cunoaşterea pe locul de serviciu a legislaţiei” de care trebuie să se ţină seama. În plus, nu de pomană am organizat până acum vreo 85 de întruniri cu reprezentanţii lucrătorilor, aşa încât invocarea necunoştinţei legislaţiei nu stă în picioare”, a declarat inspectorul şef-adjunct al ITM, Ioan Andrei. Oficialul a spus că legislaţia în domeniu este permisivă atât pentru constructori, cât şi pentru beneficiari, dar de la lună la lună, valoarea amenzilor este din ce în ce mai mare.

O singură firmă de consultanţă „produce” coordonatori de şantiere

Potrivit acestui act normativ, „coordonatorul în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării, este persoana fizică sau juridică desemnată de către beneficiarul lucrării sau de către managerul de proiect, pe durata realizării lucrării. Coordonarea în materie de securitate şi sănătate trebuie să fie organizată atât în faza de studiu, conceptie şi elaborare a proiectului, cât şi pe perioada executării lucrărilor”. Acest coordonator are numai puţin de 11 atribuţii legale, toate legate în mod logic de securitatea şi sănătatea muncitorilor de pe şantier. După cum au precizat reprezentanţii firmelor de consultanţă în domeniu, “aceşti coordonatori sunt practic ochii şi urechile constructorului şi beneficiarului unei construcţii”. Să mai zicem că la Bacău există în acest moment doar o singură firmă de consultanţă care formează aceşti coordonatori. Este vorba despre SC Protect Consulting SRL Bacău, iar patronul, Constantin Godea, spune că “sunt foarte multe firme interesate în a-şi forma proprii coordonatori în materie de securitate şi sănătate în muncă. Ne sună firme din Bucureşti, din Moldova, dar foarte puţini sunt cei de la Bacău care ar dori să aibă aşa ceva. Nu înţeleg de ce constructorii băcăuani nu ne caută”, a apreciat Godea. El a mai spus că amenzile în cazul HG 300/2006 sunt între 4000 şi 8000 de lei(între 40 şi 80 de milioane de lei vechi –n.r.), aşa că nu trebuie să mai mire de ce inspectorii ITM au dat în 2008 amenzi de milioane de lei noi.

Patronii se plâng de legislaţia stufoasă şi de amenzile mari

Firmele deja consacrate pe piaţa construcţiilor ştiu despre existenţa obligatorie a coordonatorului în materie de securitate şi sănătate în muncă. Câţiva dintre patronii cu ştaif au declarat că “şi pentru noi este greu să ţinem cont de toate prevederile legale. Legislaţia se schimbă foarte des, apar tot felul de modificări de care trebuie să ţinem cont şi ferească Dumnezeu să se întâmple ceva, vreun accident de muncă. Cei care controlează o fac la ac, aşa că nu mai este loc de întors”. Aceeaşi părere este împărtăşită de micii patroni din sectorul construcţiilor. Mulţi dintre ei au deja experienţa muncii în Europa de Vest şi declară că “ar trebui să avem în loc de cap un computer. Sunt foarte multe hârtii, foarte multe legi, aşa că până pui mâna pe mistrie ori pe cancioc, ITM-ul bate la poartă şi îţi taie tot elanul. Era mai bine în Italia, unde nu aveam nevoie de atât de multe hârtii, de atât de multe aprobări. Acolo ne făceam pur şi simplu treaba, iar Italia are democraţie de peste 60 de ani”. Alţi constructori care au început afacerea cu sculele aduse din afară, sunt de părere că este imposibil să supravieţuieşti în actualele condiţii impuse de legislaţie.” La ce ne-a cheamat înapoi Băsescu? Să ne înebunească de cap? Pe o firmă mică cu 5 angajaţi se pare că am nevoie de contabil, de expert contabil, de jurist, de consultant, de cordoonator de şantier, de mulţi bani în bancă pentru amenzi, etc. Dar eu ce mai mănânc fraţilor?”, s-a întrebat un mic patron din Cleja. (Florin NISTORESCU)

Adauga un comentariu

*