“Materialele de umplutura” intârzie ritmul de reconstructie a caselor de la Saucesti

3111.jpgRefacerea caselor distruse de inundatiile din aceasta vara inainteaza cu foarte mare greutate. De vina ar fi, sustin reprezentantii Prefecturii Bacau, autoritatile locale care n-au stiut sa asigure la timp constructorilor materiale de umplutura pentru consolidarea fundatiilor. Constructorii care opereaza in localitatile afectate de inundatii spun ca nu se asteptau la asemenea dificultati, in conditiile in care Guvernul a promis ca nu vor exista intârzieri la livrarea materialelor de constructie. Primarul Saucestiului declara ca totul merge ca pe roate.

Cu doua luni inainte de termenul limita impus de Guvern (1 decembrie), doar 4 case din cele 400 grav afectate de inundatiile din aceasta vara sunt in etapa de finalizare. Potrivit cifrelor cuprinse in ultima centralizare facuta de Prefectura Bacau, 4 case din localitatea Prajesti sunt “la rosu”, urmând ca restul caselor sa fie finalizat in lunile care vin.

Probleme de “umplutura”

Conform declaratiilor subprefectului Constantin Scripat, ritmul lent al lucrarilor de reconstructie se datoreaza lipsei materialelor de umplutura (balastru, pietrisuri, prundisuri etc), pe care autoritatile locale n-au fost in stare sa le puna la dispozitia constructorilor. “S-au adus materiale de peste tot din tara, tabla, azbociment, caramizi. Nu suntem noi in stare sa luam prundis din Siret! Coordonarea locala, la unele aspecte, lasa mult de dorit”, a declarat Scripat care a precizat ca nu-si poate explica de ce exista o problema cu aprovizionarea cu materiale de umplutura. Acesta a mai spus ca autoritatile ar trebui sa comunice mai mult cu oamenii, nu sa-i trimita, pentru orice maruntis, la Prefectura. “Sunt niste maruntisuri care nu-s decât problema primariei de la Saucesti. Plus ca sunt si 4 balastiere care-si desfasoara activitatea pe raza comunei. E inadmisibil sa umbli acum dupa materiale de umplutura. Parca ar fi materiale de la NASA”, a adaugat subprefectul. Scripat a spus ca va incerca sa gaseasca o solutie pentru ca programul de reconstructie a caselor sa fie respectat, mai ales ca sinistratii au inceput sa-si piarda rabdarea.

Câini morti in tencuiala caselor

Desi pe raza comunei isi desfasoara activitatea patru balastiere, constructorii sustin ca aprovizionarea cu pietris este aproape inexistenta. Acestia declara ca nu-si permit sa plateasca din buzunarul propriu transporturile de pietris. “Este o proasta organizare aici, pe local. Se pierd o groaza de bani cu transportul materialelor de la scoala la santier. Ei trebuiau sa ne trimita si piatra. Piatra piatra, nu cu huma cum ne-au adus. Daca ne pun la dispozitie toate materialele terminam la timp. Daca nu, ne apunca Revelionul pe-aici. Eu ce sa pun in tencuiala? Câini morti, animale?”, a spus administratorul unei firme care construieste 21 de case in Saucesti.

Primarul spune ca totul merge brici

Edilul sef al localitatii Saucesti, Stefanita Manea, sustine ca reconstructia caselor afectate de inundatii merge struna. Potrivit primarului, nu exista nicio problema: nici in aprovizionarea cu materiale de constructii, nici in cea cu materiale de umplutura. “Rombetul aduce de astazi (n.r. – de ieri) materiale de umplutura. E rezolvata problema. De dimineata am vorbit si cu domnul subprefect. S-a finalizat totul!”, a dat asigurari Manea. Conform calendarului convenit cu Guvernul, pâna in data de 1 decembrie toate casele trebuie sa ajunga in etapa de finalizare. Acestea urmeaza sa fie predate sinistratilor. “Sunt de acord sa dam mai repede casele in folosinta. Nu sa stam dupa tot felul de taieri de panglici. Trebuie sa ne miscam mai repede”, a spus subprefectul Scripat. Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. DACA MATERIALELE DE UMPLUTURA LE EXPLOATEAZA BALASTIERE CARE POT SA FIE DE „CULOARE GALBENA”, normal ca nu se se poate atinge nimeni de aceste resurse.

Adauga un comentariu

*