Remiza provinciala

Dupa ani multi si nenumarati, am intrat din nou pe stadionul municipal. Prilejul mi-a fost furnizat de derbyul local Stiinta Bacau – FCM Bacau, contând pentru ultima etapa a diviziei secunde la fotbal. Sunt FCM-ist de pe vremea când intrarea la stadion era libera si neingradita. Ba, intr-unul din campionate mi-am cumparat si abonament pe tot anul (e vorba de campionatul când FCM a curatat Dinamo cu 4 – 2). Chiar daca din retur, oficialitatile au hotarât ca intrarea trebuie sa fie din nou libera, nu m-am suparat, desi motive intemeiate as fi avut. Intrarea a fost libera si sâmbata seara. La prestanta celor doua echipe nici nu putea fi altfel. Un lucru m-a frapat, si el e legat intim de “adunatura” cosmopolita numita FC Stiinta Bacau. Pentru ca erau gazde, diriguitorii venetici din fruntea stiintei au catadicsit sa nu ceara bani manunchiului de spectatori triviali rasfirati prin tribunele subrezite ale municipalului. Când joaca FCM e pe bani pentru ca, neajutând financiar echipa, municipalitatea a impus acesteia, indirect, sa imprime bilete. Sa se ajute singura, in definitiv. Eligibila financiar e doar incropeala sculata din drojdia istoriei locale si patronata de apropiatii primarului. In aceeasi logica bezmetica, de pirati nebacauani pusi pe praduiala, a fost gândita si demolarea stadionului, ajuns intre timp o ruina nostima, cu vopseaua si tencuiala coscovita de trecerea anilor si de nepasarea lucie a unei administratii locale care nu-si vede decât de-ale ei. Stiinta are si galerie. Una platita din resturile ospatului, neechipata cu steaguri si fulare, dar dornica si pregatita sa dezbine, in propria-i harmalaie stupida, ceea ce odata se numea, si-n urbea lui Bacovia, traditie fotbalistica. Izul greu de rafuiala provinciala fara miza a planat deasupra meciului de sâmbata, când in teren nu am putut recunoaste nici macar umbrele sterse ale infaptuirilor de odinioara. Aceasta inconstienta Stiinta, plasmuire sportiva a unei primarii banditesti, nu va supravietui mai mult decât administratia care a facut-o posibila. Din nimic, doar Dumnezeu a creat ceva care sa ramâna. Dar, pentru luarea in primire a terenului de sub stadion, adica pentru satisfacerea avidelor interese imobiliare, trebuia infiintata si aceasta fantosa sportivo-“stiintifica”. M-a mai frapat un lucru. FCM Bacau a creat pâna acum doua, trei echipe de fotbal. Ele se afla acum, in parte, pe la Steaua, Vaslui, Rapid, Dinamo. Sau prin diviziile inferioare. Usor, dar parca nesigur, prinde contur un nou si tânar 11. Cu acesta ce se va intâmpla?
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. „…contând pentru ultima etapa a diviziei secunde la fotbal”? Deja s-a terminat campionatul pentru Liga a II-a? Măcar spune-mi şi mie când începe o nouă ediţie?…

    ADMIN: La cita inteligenta subtila manifesti de obicei domnule Radu George, gindeam ca intelegi ca-i vorba de ultima etapa disputata. cititorii nostri sunt, de obicei, mai destepti ca ai altora!

  2. Nice try, dar nu prea ţine… Şi cât priveşte nivelul noetic al cititorilor… iarăşi, mi se pare cam deplasată observaţia. Toate cele bune!

Adauga un comentariu

*