Ziua Contraceptiei

ziua-contraceptiei111.jpgDe anul acesta, 26 septembrie a devenit Ziua Mondiala a Contraceptiei. La prima sa editie, evenimentul si-a propus sa atraga atentia opiniei publice asupra importantei utilizarii metodelor contraceptive si asupra cresterii alarmante a aparitiei sarcinilor la minore. Contraceptie inseamna impiedicarea aparitiei sarcinii – pentru persoanele care nu-si doresc (deocamdata) copii. Consiliere in domeniu face printre altele si cabinetul de Planning Familial din cadrul Spitalului Judetean Bacau. „La ora actuala avem in evidenta pentru contraceptie peste 1200 de paciente, din care circa o treime – eleve si studente. Oferim consiliere cu privire la viata de cuplu, tulburari de dinamica sexuala, metode de contraceptie, recomandari inainte si dupa avort sau dupa nastere”, a explicat medicul Irina Frunza. Potrivit spuselor ei, contraceptivele cele mai utilizate la Bacau sunt pilula, injectia, prezervativul, steriletul, ovulul. Au gratuitate la spital pentru contraceptive elevele si studentele, somerele, femeile din mediul rural si cele care declara pe proprie raspundere ca veniturile nu le permit sa si le cumpere. Informatii de planning familial se pot obtine si de la medicii de familie (mai simplu la tara).

Statistici alarmante

Studii recente privind sanatatea reproducerii in România arata ca peste 40 la suta dintre femei nu folosesc in mod curent metode contraceptive, iar 25 de procente apeleaza in continuare la metode traditionale. In schimb, a avertizat doctorita Zâna Popa de la Maternitatea Bacau, „la noi, avortul e inca privit ca metoda de planificare familiala – un semn de innapoiere ca si nivel de civilizatie. Intr-adevar, in unitate se fac 5-7 avorturi in fiecare zi. In perioada ianuarie-iunie 2008, indica statisticile Autoritatii de Sanatate Publica, in judet au fost inregistrate 1131 avorturi – 775 la cerere. Dintre mamele care au solicitat avort, doua aveau mai putin de 15 ani, iar 60 – intre 15 si 19 ani.

Medicul recomanda

De Ziua Mondiala a Contraceptiei, doctorita Frunza a indemnat tinerele din Bacau „sa apelati la noi cu incredere, macar pentru informatii corecte, daca nu si pentru contraceptive”, iar pe cele in prag de avort le-a invitat „sa veniti sa mai discutam inainte sa-l faceti”.

Protectie pe toate gusturile

Metodele de contraceptie utilizate la ora actuala sunt: pilulele anticonceptionale zilnice, injectiile contraceptive, steriletul, prezervativul, pilula de urgenta, diafragma, spermicidele, sterilizarea, coitul intrerupt si metodele naturale.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. E foarte bine ca s-a pus mult accent pe aceasta problema ca o gramada de copii se abandoneaza dupa nastere in Maternitatile din tara.
    Bine ar fi daca cei care se ocupa cu asa ceva ar organiza si in mediul rural o astfel de activitate cu o prezentare undeva in centrul fiecarei comune, nu numai in centrul Bacaului sau mai stiu eu prin ce loc de reclama, pentru ca cei de la tara tot mentalitatea inpoiata o au si majoritatea fetelor si femeilor care nu au habar de nimic sunt de la tara.Or mai fi si dezghetate dar majoritatea nu stiu pe unde calca.

Adauga un comentariu

*