RAGC si-a schimbat numele in Compania de Apa Bacau

Sedinta de ieri a CL Bacau a consemnat transformarea RAGC in SC Compania de Apa Bacau SA. Modificarea titulaturii operatorului de utilitati este doar inceputul. Administratia liberala tinteste mult mai departe. Surse din anturajul PNL au confirmat ca partidul vrea chiar schimbarea din functie a directorului Adrian Craiovan. Pe lista de inlocuitori se afla Constantin Apostol, director al ADR Nord-Est si apropiat al primarului Romeo Stavarache, si Nicolae Onica, fost viceprimar al Bacaului.

RAGC nu mai exista. Furnizorul de utilitati a fost reorganizat de catre Consiliul Local si si-a schimbat de ieri numele in Compania de Apa Bacau. Modificarea titulaturii este doar un prim pas facut spre constituirea operatorului unic de utilitati care va actiona pe teritoriu judetului. Conform reglementarilor europene de mediu, la nivelul fiecarei unitati administrative judetene trebuie sa opereze un singur furnizor de utilitati, iar localitatile sunt obligate – pentru a beneficia de viitoare finantari europene in acest domeniu – sa realizeze un parteneriat intercomunitar. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB) a luat fiinta tocmai in acest sens, pâna la finele anului, conform calendarului de lucru, urmând sa fie creat si operatorul unic regional. Acesta va lua fiinta prin fuzionarea a doua societati comerciale: Apa Serv si SC Compania de Apa Bacau.

1 miliard de euro in 30 de ani

Cu datele problemei astfel rezolvate, ADIB va putea “inhala” aproape un miliard de euro in urmatorii ani. Fondurile europene vor fi directionate indeosebi catre finantarea sistemelor de apa si apa uzata de la nivelul oraselor si localitatilor rurale din judet, dar si catre finantarea altor proiecte de mediu. In prezent ADIB regrupeaza 86 de localitati, inclusiv municipalitatea bacauana care este membru fondator al asociatiei, alaturi de Consiliul Judetean Bacau. Pe mâna cui vor intra insa viitoarele finantari europene?

Nu-i vesnic in functie

Surse din PNL au declarat ca reorganizarea RAGC, in perspectiva fuziunii cu Apa Serv, ar putea pune in pericol pozitia directorului fostei regii, Adrian Craiovan. Tehnocrat la origine, Craiovan este cel care a pus ordine in haosul ce domnea in RAGC la nivelul anului 1996. Pentru ca fondurile vor curge gârla, liberalii au intuit ca viitorul operator unic de utilitati ar putea fi o vaca financiara buna de muls. Doua nume sunt vehiculate in cercurile liberale pentru preluarea frâielor administrative ale mamutului rezultat in urma contopirii Apa Serv cu Compania de Apa: Nicolae Onica si Constantin Apostol. Ultimul, un apropiat al primarului Stavarache, are o pozitie din ce in ce mai subreda la sefia ADR Nord-Est, unde “baronii” molodoveni ai PDL – Gheorghe Stefan, respectiv Gheorghe Flutur –, incearca din rasputeri sa-si impuna un favorit. Craiovan insusi recunoaste ca nu e vesnic pe functie. “Nimeni nu-i batut in cuie. Sunt si altii capabili sa duca mai departe RAGC-ul. Nu stau toate in Craiovan. Vom trai si vom vedea. Deocamdata nu se stie nimic”, a declarat Craiovan. Aceleasi surse din interiorul PNL au dat asigurari ca Adrian Craiovan ar putea fi cooptat ca specialist in viitoarea companie de utilitati datorita expertizei sale in domeniu.

10 lei pe actiune

In cadrul sedintei CL Bacau, punctul de pe ordinea de zi privind transformarea RAGC in Compania de Apa Bacau a stârnit o serie de discutii intre liberali si social-democrati. Consilierii pesedisti au reclamat faptul ca in textul hotarârii nu era trecut capitalul social cu care Compania de Apa porneste la drum. Ulterior, consilierul local Roxana Mironescu a oferit mai multe detalii. Aceasta a declarat ca noua societate dispune de un patrimoniu evaluat la peste 12 milioane de lei si de un existent in numerar de aproape 38 de mii de lei. Patrimoniul a fost impartit in peste 1, 1 milioane actiuni evaluate la un pret de 10 lei pe actiune.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*