Duminica premiera absoluta la Teatrul de Animatie

Duminica, 28 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul de Animatie ofera publicului bacauan, in sala Teatrului Municipal „Bacovia”, premiera absoluta a piesei „Serenada pentru Cervantes”, de Laurentiu Budau. Premiera a fost precedata de alte doua spectacole, primul derulându-se joi, 25 septembrie, de la ora 18.00, iar cel de-al doilea, vineri, 26 septembrie, de la ora 17.00. Din distributia piesei fac parte actorii: Marian Puiu Gheorghiu, Alice Volbea, Micky Murafa, Liliana Isbânda, Marlene Duduman Ulmu, Sorina Moian, Andreea Sandu Dominte. Scenografia este realizata de Liliana si Edi Lasoc, muzica – Cristian Todica, iar scenariul si regia artistica poarta semnatura lui Laurentiu Budau. Scopul spectacolului este acela de a educa prin arta, de a stimula si promova arta spectacolului teatrului de papusi prin forme inedite de expresie vizuala. Aceasta Serenada pentru Cervantes este un proiect adresat in primul rând publicului adult si nu in ultimul rând elevilor de gimnaziu, având posibilitatea de a-si schimba cameleonic forma de adresare teatrala, pastrându-si totodata conceptul artistic originar. Pentru spectatorii mai putin avizati, oferim câteva amanunte necesare, referitoare la celebrul romancier spaniol Miguel de Cervantes Saavredra si la nemuritorul sau personaj, Don Quijoite de la Mancha.
Miguel de Cervantes Saavredra (n. 29 septembrie 1547, Alcala de Henares – d. 22 aprilie 1616, Madrid), romancier, poet si dramaturg, unul din marii scriitori ai literaturii universale, simbolul literaturii spaniole, este cunoscut in primul rând ca autor al romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha” (hidalgo fiind un reprezentant al micii nobilimi), pe care multi critici literari l-au considerat primul roman modern si una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale. A fost supranumit „Principele ingeniozitatii”. Dupa o cariera militara plina de aventuri si peripetii spectaculoase, dupa rascumpararea sa din máinile piratilor etc., Cervantes se orienteaza spre literatura, compunând tragedii, drame, comedii, nuvele, un roman pastoral (Galateea). Dar opera sa capitala ramâne „Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha”, istoria Cavalerului Tristei Figuri, opera cu adevarat nemuritoare si la fel de plina de intelesuri, ca si acum patru veacuri când a vazut lumina tiparului.
Don Quijote de la Mancha. Este capodopera literaturii spaniole. Prima parte a aparut in 1605 si s-a bucurat de un mare succes din partea publicului. Foarte repede a fost tradusa in principalele limbi europene, fiind si in prezent una dintre operele cu cele mai multe traduceri din lume. Intentia initiala a lui Cervantes a fost de a combate popularitatea atinsa de cartile cavaleresti. Personajul principal, considerat de ceilalti nebun, se dovedeste a fi mai aproape de adevar, datorita nobletei gândirii si actiunilor sale, decât persoanele considerate normale. In anul 2002, la propunerea Institutului Nobel din Oslo, romanul „Don Quijote” a fost declarat drept „cea mai buna carte a tuturor timpurilor”. (St.O.)

Adauga un comentariu

*