Bursa absolventilor bacauani: multi au incercat, putini au reusit

bursa-absolventi-111.jpgLa „examenul” bursei nationale a absolventilor desfasurate ieri si la Bacau au „picat” fara vina multi dintre „candidatii” – absolventi participanti. Dornici sa-si gaseasca pe aceasta cale un serviciu convenabil, acestia s-au aratat nemultumiti de oferta angajatorilor, incompatibila cu studiile lor. Cu adevarat multumiti au fost patru detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta, care au plecat de la eveniment cu certitudinea ca au locuri de munca rezervate pentru când vor fi eliberati.

Absolventii de studii medii, avantajati

Asa cum o arata si bursa locurilor de munca pentru absolventi, organizata ieri dimineata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) la Casa de Cultura „Vasile Alecsandri” Bacau si la Agentia Locala Onesti, oferta actuala de munca a pietei bacauane se adreseaza mai mult persoanelor cu studii medii (liceu sau scoala profesionala). „La eveniment am invitat 574 angajatori si am primit raspuns favorabil de la 126, care au oferit peste 1100 de posturi, peste 30 dintre ei trimitând reprezentanti la bursa”, a precizat purtatorul de cuvânt AJOFM Daniela Balan. Principalele domenii cu oferta au fost, dupa spusele sale, constructiile, confectiile, comertul sau industria alimentara. Am stat de vorba cu câtiva dintre absolventii veniti ieri in jurul orei 10 la Casa de Cultura, dar si cu reprezentanti ai angajatorilor. „Sunt pentru prima oara la o bursa. Caut un job in domeniul economic. Lucrez si acum, dar vreau ceva mai bun”, a declarat Roxana Grigoras, in vârsta de 22 de ani, absolventa de Contabilitate. „E prima bursa la care vin. Caut ceva in vânzari”, a spus Aurel Cernat, de 25 de ani, absolvent de Teologie cu master in Psihologie, student acum la TCM. „Am fost la bursa in Bucuresti si asta de la Bacau mi se pare cam prost organizata. Caut un post in sectorul bancar sau oricum cu munca de birou. Am noroc ca lucrez deja, in ziua de azi putini se uita la tine daca nu ai experienta”, a declarat Constantin Ciocan, de 29 de ani, absolvent de Matematica. „Am incercat sa facem angajari prin ziare, dar nu prea a mers. Acum am incercat la bursa, dar nici aici nu prea pare sa mearga. Multi tineri eficienti au plecat din tara”, a spus Cristina Gugles, responsabil cu Resursele Umane la firma C&D Therm Instalatii Bacau. Oferta prezentata de câtiva angajatori rupea totusi monotonia; de exemplu, se cautau cameriste, supraveghetori de jocuri electronice, prezentatori de spectacole sau impresari artistici. Potrivit statisticii comunicate de AJOFM dupa inchiderea bursei, la nivel de judet evenimentul a atras 1120 persoane (dintre care 850 absolventi), zece fiind angajate pe loc. Rezultatul monitorizarii bursei absolventilor de anul trecut, la 30 de zile de la eveniment, indica angajarea a numai zece la suta dintre participanti.

Detinutii si-au gasit job-uri

Gheorghe Borcea, de 20 de ani, condamnat pentru infractiunea de tâlharie la trei ani de detentie, a reusit sa rezolve problema locului de munca dupa eliberare. „M-a angajat imediat un patron. Voi fi zidar”, a spus condamnatul cu satisfactie. Constantin Calin, de 24 de ani, condamnat pentru furt, mai are o luna pâna la eliberare si a reusit sa obtina hârtia de angajare ca instalator. Paul Biban, de 19 ani, inchis pentru furt calificat, va lucra si el ca zidar dupa eliberare. Bucuros de ziua de ieri a fost si Paun Gogu Panaite, de 27 de ani, care va fi ospatar dupa eliberare. „Am fost ospatar si inainte sa fiu arestat. Dupa ce ies, ma voi intoarce la vechea meserie”, a spus acesta. „Detinutii au venit la bursa locurilor de munca pentru a face un exercitiu de cautare a unui loc de munca dupa eliberare. Au urmat un curs de consiliere privind insertia pe piata muncii”, a declarat Doinita Ciobanu, psiholog la Centrul Român de Educatie si Dezvoltare.
Olimpia FILIP, Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*