Prefectura isi bate joc de calicii Bacaului

prefectura-pomeni333.jpgSaracii judetului Bacau sunt bataia de joc a primariilor si a Prefecturii. Programul de distributie a produselor de baza catre persoanele defavorizate, initiat de Guvern cu doua luni inainte de alegerile parlamentare, scârtâie din toate incheieturile. Potrivit subprefectului Gheorghe Hura, pâna in acest moment doar 13, 45 la suta din cantitatea de zahar a ajuns efectiv la populatia vizata, in timp ce la faina procentul e si mai mic, 13, 31 la suta. Conform calendarului convenit, pâna la 22 septembrie nivelul distribuirii produselor catre persoanele defavorizate din judet trebuia sa atinga cota de 38 la suta.

Conform programului PEAD, demarat de Executiv dar finantat din fonduri europene, persoanele defavorizate din tara, care traiesc doar din venitul minim garantat, trebuiau sa beneficieze de ajutoare constând in produse de baza, respectiv faina si zahar. Intr-o videoconferinta organizata la sfârsitul lunii iulie, factorii decizionali – in frunte cu prefectii din tara -, erau anuntati ca de reusita actiunii va depinde, in mod explicit, imaginea pe care o va avea Guvernul inainte de alegerile parlamentare programate pentru data de 30 noiembrie. Cele 1, 5 milioane de persoane defavorizate, contabilizate la nivel national de functionarii guvernamentali, trebuiau sa primeasca, fiecare, câte 19 kilograme de faina si 7 de zahar. Prefectura Bacau a organizat la data respectiva un comitet de lucru alcatuit din sefii Casei de Pensii si ai Directiei Muncii, coordonati de directorul Directiei Agricole, Mihai Banu. Potrivit subprefectului Gheorghe Hura, startul programului de distribuire a bunurilor in judet a fost ratat, la nereusita actiunii concurând mai multe cauze. Directorii implicati in program spun ca totul functioneaza brici. Ei sunt insa contrazisi de statistici. Desi distribuirea produselor s-a realizat la nivel judetean, foarte putini beneficiari au ajuns efectiv in posesia produselor care li se cuveneau.

Unde s-a rupt firul

La ultima sedinta de colegiu prefectural, desfasurata ieri dimineata, subprefectul Gheorghe Hura a tras un semnal de alarma. Conform spuselor sale, distribuirea produselor din programul PEAD se realizeza greu, primii vinovati fiind primarii comunelor din judet. O vina poarta si Institutia Prefectului, care, spune Hura, nu a monitorizat pâna la capat modul in care beneficiarii intra in posesia fainii si a zaharului. “Unii primari n-au mai gasit mijloacele de transport pentru preluarea ajutoarelor de la Orbeni (n.r. – produsele sunt depozitate in locatiile Rezervelor Nationale de la Orbeni). Altii, n-au facut ancheta sociala la timp. Este posibil ca acest program sa fi pornit la drum cu prea mult entuziasm. Pâna in data de 22 septembrie trebuia sa fim cu distributia la 38 la suta. Suntem cu doua treimi sub acest nivel. Raportul intre cantitatea efectiv livrata si totalul de distribuit spune totul”, a declarat Hura. Acesta a precizat ca in acest moment este necesara o reasezare a programului la nivel judetean. “Când vezi ca ai gândit eronat un lucru, trebuie sa-l reconsideri din toate punctele de vedere. Mai este o problema: se duc produse in teritoriu, dar Prefectura nu are un control exact asupra distribuirii. Practic, nu se stie daca bunurile ajung la persoanele indreptatite, si-n cât timp”, a mai spus subprefectul bacauan. Hura a stabilit o data limita – 10 octombrie – pâna la care institutiile implicate in programul PEAD sunt obligate sa ofere solutii pentru iesirea din criza.

Totul functioneaza ca la carte

Seful Directiei de Munca recunoaste ca distribuirea bunurilor catre persoanele defavorizate nu functioneaza tocmai bine. Conform directorului Gheorghe Apostu, programul functioneaza poticnit din cauza lipsei de harnicie a primarilor din judet si din cauza lipsei unui control ferm facut de Prefectura. “Toata distributia este gestionata de cei de la DADR, de la primirea fainii si zaharului, pâna la inmânarea lor catre beneficiari. Din punctul meu de vedere, procesul merge greu pentru ca sunt localitati care n-au mijloace de transport pentru a aduce bunurile catre beneficiari. Unii primari nici nu s-au deranjat spunând ca e un program electoral. In chestiuni de genul acesta trebuie sa fii oleaca mai agresiv, in sensul bun al cuvântului. Adica, mai harnic”, a declarat Apostu. Plecat la Bucuresti inca de miercuri, prefectul Claudiu Serban a declarat ca distribuirea produselor functioneaza la parametri excelenti. “S-a stabilit un grafic care este respectat. Programul nu functioneaza greu. Graficul de distribuire este respectat”, a spus Serban.

Se coc pomenile electorale?

Acuzat de PDL ca face campanie electorala Guvernului cu produsele cuprinse in programul PEAD, seful Directiei Agricole declara ca distribuirea bunurilor catre beneficiari merge ca pe roate. “Noi chiar am cerut o suplimentare de 120 de tone de faina pentru ca au aparut si alte cazuri sociale. Nici nu mai avem produse in depozite. Am facut un grafic care este respectat. Evident, când la nivelul comunei ajungi sa ai de distribuit 50 de tone de faina sau zahar trebuie sa faci treaba cu mare atentie. Plus ca sunt trei comune – Filipeni, Gârleni si Glavanesti – care au iesit din program pentru ca au adus târziu listele cu persoanele defavorizate”, a declarat Banu. Acesta a mai spus ca de modul in care produsele ajung la beneficiari trebuie sa se ocupe in mod direct primariile comunelor prinse in program, nu Prefectura sau Directia Agricola.

Aproape 57 de mii de oropsiti inscrisi pe listele de “asteptare”

Listele centralizate la nivelul Prefecturii arata ca in programul PEAD au fost prinse aproape 57 de mii de persoane defavorizate. Distribuirea produselor a inceput la data de 3 septembrie, dar nu se desfasoara conform asteptarilor. In luna iulie, autoritatile erau anuntate de seful cancelariei guvernamentale, Dorin Marian, ca autoritatile trebuie sa colaboreze cu mass-media locale. “As vrea sa fie o actiune care sa nu sfârseasca in imbulzeala. Este o actiune sociala importanta. Si o actiune politica. Nu trebuie sa va spun eu ce inseamna asta si care sunt implicatiile unei astfel de actiuni. Oamenii trebuie sa stie in ce mod vor beneficia de aceste ajutoare. Cooperati cu presa locala”, declara Marian, in cadrul videoconferintei din 23 iulie.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*