Holurile Parlamentului au rasunat marti in acordurile interpretate de ansamblul folcloric “Busuiocul”. Parlamentarii social-democrati din Bacau au organizat o sarbatoare a orasului la locul de munca. Acestia au captat atentia mai multor politicieni care, dupa iesirea din sedinta parlamentara, au ramas sa priveasca grupajul artistic prezentat de dansatorii, interpretii si muzicienii cunoscutului ansamblu bacauan.
Cei 600 de ani pe care-i implineste in acest an Bacaul au fost sarbatoriti cu fast si bun gust pe holurile Parlamentului unde, imediat dupa sedinta parlamentara, ansamblul folcloric “Busuiocul” a prezentat un inaltator moment artistic. La initiativa parlamentarilor social-democrati din orasul de pe Bistrita, ansamblul folcloric a fost invitat sa cânte in Parlamentul României. Momentul artisitic a fost intregit de participarea centrului international de cultura “George Apostu”, care a adus la Bucuresti mai multe panouri cu figurile celor mai reprezentative personalitati ale Bacaului.
Antrenamentul de dinainte
Cei 40 de artisti profesionisti au repetat, pret de aproape o ora, intr-una din salile monumentalei “Case a Poporului”. Un moment unic, el insusi un spectacol. Un ghiveci de sunete a rasunat in “sala de repetitii”, ad-hoc improvizata, timp in care directorul ansambului, neobositul Petre Vlase, a creionat “scenariul” momentului artistic. Dupa “echiparea” in costumele traditionale, componentii ansamblului au coborât intr-unul din holurile centrale ale Parlamentului unde au fost puse la punct ultimele detalii.
Spectatori VIP
Spectacolul a durat putin peste 30 de minute, dar a adunat spectatori politici de calibru. De la pedelistul Ioan Oltean, pâna la udemersitul Gyorgy Frunda. Auditoriul a fost completat cu seful Comunitatii Evreiesti din România, Aurel Vainer, si cu parlamentarii Cristian Radulescu, Raluca Turcan, Iulian Iancu, Victor Ponta, Relu Fenechiu. Bacauanii au fost reprezentati “politic” de deputatul Minodora Cliveti si senatorul Catalin Mardare. Toti spectatorii au primit discuri cu piese cântate de ansamblul folcloric si pliante cu detalii despre Bacau. Centrul cultural “Apostu” a organizat un stand de la care doritorii puteau sa-si procure numarul curent al periodicului “Vitraliu”, dar si cd-uri cu imagini din Bacau. Piesa de inceput a spectacolului, clasica Trandafir de la Bacau, a facut deliciul auditoriului politic, proaspat iesit dintr-o sedinta tensionata. Deputatul Minodora Cliveti a declarat la finalul show-ului oferit de artistii bacauani ca prin prestatia aratata de acestia, Bacaul s-a facut remarcat odata in plus. “Ati fost foarte frumosi! Va multumim! Multumesc domnului director Vlase, mereu prezent si la inaltime”, i-a gratulat Cliveti pe componentii “Busuiocului”.
Din urma nu mai vine nimeni
Chiar daca ansamblul pe care-l conduce de ani de zile i-a impresionat pe parlamentari, directorul Vlase are o mare mâhnire: nu mai vine nimeni care sa-i calce pe urme in domeniul coregrafiei folclorice. Tinerii par mai neinteresati ca oricând de acest domeniu, in timp ce coregrafii mai experimentati trec in nefiinta suparator de repede. Cu toate aceste neajunsuri, “Busuiocul” bacauan debordeaza de tinere talente care cresc in umbra mult mai experimentatilor interpreti, dansatori si muzicieni din ansamblu. “Este o meserie foarte grea care cere nenumarate sacrificii. Nu poti ajunge un bun profesionist in aceasta meserie fara a accepta privatiunile inerente. Tocmai de aceea ma bucura fiecare reusita, cum cred eu ca a fost si aceasta autentica sarbatorire a Bacaului pe holurile Parlamentului, institutia care reprezinta democratia româneasca. Ma emotioneaza asemenea momente si, laolalta cu intreaga echipa a ansamblului, ma onoreaza. Am facut nenumarate deplasari in Spania, in Portugalia. Am facut cunoscut numele Bacaului si al României perste hotare. Din pacate, autoritatile au uitat cu desavârsire de cultura, in special de cea folclorica. De fapt acesta este si carenta majora a lumii in care traim: uitam de unde venim si cine suntem”, a declarat Vlase. Lucian BOGDANEL