Haos în balastierele judeţului

Guvernanţii încearcă acum, după retragerea apelor care au inundat în iulie sute de locuinţe şi hectare de teren, să găsească vinovaţii de la Bacău. Problema este că de vreo 10 ani încoace, guvernările anterioare nu au făcut altceva decât să ia praful de pe tobă celor care au defrişat mii de hectare de pădure şi nici nu au avut posibilitatea de a găsi vreun ţap ispăşitor pentru inundaţiile din 2005, 2006 şi 2008. Aşa se face că mai nou, cele aproape 50 de balastiere care funcţionează pe moment în judeţ fac obiectul unor controale ample. Primele concluzii sunt de-a dreptul alarmante, dar „apa trece, pietrele rămân”. În replică, Direcţia Apelor Siret spune că balastiere au menirea de a recalibra albiile râurilor, dar cu toate acestea, amenzile din 2007 şi 2008 s-au ţinut lanţ.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean(CJ), Dragoş Benea,” 90% dintre balastiere funcţionează fără autorizaţii de construcţie şi de aceea toate vor fi verificate, să intre în legalitate”. Nu de pomană săptămâna trecută Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului, Comisariatul Gărzii de Mediu, Garda Financiară şi Direcţia Apelor Siret, au luat la pas fiecare locaţie de unde se extrage balastrul, iar controalele au pus în evidenţă nereguli demne de un stat bananier. Discutăm despre lipsa actelor ce dau posibilitatea legală de lucru, despre devieri ale albiilor de râu, despre poluare voluntară şi nu în ultimul rând, vorbim despre producerea pe scară largă a fenomenului de evaziune fiscală. Cum era şi de aşteptat, pentru că majoritatea acestor balastiere sunt amplasate în extravilanul comunelor, autorizarea lor cade în sarcina Consiliului Judeţean. De aici am aflat că majoritatea balastierelor au eliberat doar un certificat de urbanism ori un aviz, dar nu pot funcţiona în baza acestor hârtii, fie ele şi oficiale. “Certificatul nu asigură funcţionarea. În baza lui şi a avizelor se eliberează autorizaţia de construire, care dă posibilitatea patronilor de a băga cupa escavatoarelor în apă. Fără această ultimă autorizaţie şi fără o autorizaţie de la mediu nu pot exploata pietrişul”, a explicat Benea.

Amenzi de peste 2 miliarde de lei vechi

SC Andra SRL, SC Expoandre SRL, SC Liv – Comal SRL şi Edil Prest SRL sunt doar câteva nume de firme care au fost oprite din activitate. Alături de acestea nominalizăm şi societăţile Muv SRL, Comegrom SRL şi Andra SRL care au luat amenzi de sute de milioane de lei vechi. Potrivit unor surse din Comisariatul Gărzii de Mediu care au dorit să-şi păstreze anonimatul, „valoarea amenzilor aferente lunii august şi care ia în calcul doar balastierele, se cifrează la peste 2 miliarde de lei vechi. Au fost taxate atât firmele în discuţie, şoferi cărora nici prin cap nu le –a trecut să respecte un itinerar trecut dealtfel în autorizaţia de mediu şi inclusiv o primărie comunală, care pe moment rămâne şi ea sub anonimat. Demne de luat în seamă sunt şi declaraţiile oficialilor de la Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului. Ei spun că din totalul de balastiere care funcţionează la nivelul judeţului, mai puţin de o treime au hârtiile în regulă. În tot acest timp, cupele de excavator au scos la lumină mii de metri cubi de balastru, „marfă” care înseamnă foarte mulţi bani. Motivul? Se construieşte în draci, iar pentru 90% dintre constructori, balastrul este un material indispensabil.

Evaziune cu balastru de 20 de miliarde de lei vechi

Activitatea de balastrare este foarte greu de contabilizat. Cel puţin asta a fost concluzia la care au ajuns comisarii Gărzii de Mediu de la Bacău. Ei spun că au descoperit în urma controalelor inadvertenţe între cantitatea de balastru care a fost comercializată şi sumele reale trecute în evidenţele contabile. “Este un domeniu extrem de sensibil, pe care unii l-au sesizat. Este cunoscut faptul că în aceste cazuri, se plăteste o sumă modică (redevenţă- n.r.) statului, în schimbul balastului extras. Dar vedeţi, nu stă nimeni pe malul râului să contorizeze basculantele cu material extras. Se face acest lucru pe propria declaraţie, se merge oarecum pe încredere. Adica într-o zi poţi spune că ai exploatat zece maşini, iar în realitate, patronul a extras 80 de basculante”, a declarat comisarul şef al Gărzii Financiare, Romeo Frăţilă. El spune că are deja finalizat un astfel de dosar în care prejudiciul depăşeşte 20 de miliarde de lei vechi. Potrivit lui Frăţilă « sesizarea penală a fost făcută cu mai bine de două luni în urmă(mai 2008- n.r.), însă abia recent a ajuns pe birourile procurorilor băcăuani. Oficialul nu exclude intervenţia politicului în acest caz şi este de păerere că dosarul ar putea înregistra un NUP(neînceperea urmăririi penale – n.r.) de toată frumuseţea.

La DAS totul este ok

După cum au precizat oficialii Direcţiei Apelor Siret (DAS), « numărul total de societăţi comerciale care practică în prezent activităţi de balastrare, de pe raza judeţului Bacău este de 49. Dintre acestea, 32 au obţinut autorizaţia începând cu anul 2008, iar 17 societăţi au autorizatie încă din anul 2007, valabile atât pe anul trecut, cât şi pentru anul acesta ». Din declaraţiile celor de la Ape ar rezulta că tot efortul depus de cei de mai sus ar fi inutil. Asta pentru că în opinia DAS, balastierele sunt în regulă şi au actele în perfectă concordanţă cu legile în vigoare. Cu toate acestea, cei de la DAS au declarat că atât anul trecut cât şi în 2008, amenzile aplicate societăţilor care deţin balastiere nu au lipsit. În cursul zilei de astăzi vom afla punctul de vedere al specialiştilor de la Ape. (Florin NISTORESCU)
I

Adauga un comentariu

*