Manuale scolare, dupa 30 septembrie

Elevii scolilor bacauane incep noul an scolar fara manuale pe banci. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean afirma acestea sunt asteptate abia dupa 30 septembrie. In schimb, in librarii cartile vor ajunge peste doar câteva zile.

Anul scolar va incepe fara manuale scolare. Din totalul de aproximativ 650.000 de carti necesare elevilor din judet, in depozitul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau au sosit doar 120.000. Majoritatea dintre acestea sunt manuale necesare micutilor de la clasele I – IV. Restul cartilor vor sosi dupa 30 septembrie. Reprezentantii ISJ afirma ca de mult nu s-au mai intâlnit cu o asemenea situatie. „In alti ani, la aceasta data depozitul de manuale era plin. Nu ne-am mai intâlnit cu o asemenea situatie. Nu se stie cu exactitate motivul pentru care manualele intârzie atât de mult. Sunt multe edituri care nu au tipografii. Prin urmare, tipografiile sunt aglomerate. Nu e o situatie normala, dar asta e!”, a declarat Vasilica Ungureanu, sefa depozitului de manuale scolare.

Directorii, vinovati de lipsa manualelor

Din totalul de carti solicitate de directorii scolilor din judet, ISJ Bacau va oferi intre 15 si 30 la suta. „Nu putem sa oferim tot numarul de manuale solicitat de directorii de scoli. Noi vom da doar intre 15 si 30 la suta. Restul de manuale trebuie sa il ofere scoala. Directorii, bibliotecarul scolii, dirigintii trebuie sa aiba grija de manuale deja existente, ca nu se pot oferi multe carti noi”, a mai spus Ungureanu. Ea a mai adaugat ca daca unii elevi ramân fara manuale, vina o poarta directorul scolii care nu a stiut sa se autogospodareasca. „Manualele nu se schimba in fiecare an. Cele vechi trebuie pastrate si ingrijite. Directorii sunt direct raspunzatori”, a mai spus aceasta.

Manualele, cautate in librarii

Vânzatorii din librariile bacauane afirma ca zilele astea trebuie sa soseasca manualele scolare. Desi, pretul lor este de mai bine de zece ori mai mare decât cel pe care in plateste ISJ-ul, multi elevi si parinti se inghesuie sa le achizitioneze. „Multi elevi isi cumpara manuale, fie ca la scoala se dau târziu, fie ca nu vor sa le mai predea la sfârsitul anului scolar. Zilele acestea trebuie sa soseasca manuale la toate disciplinele”, a spus Doina Manole, vânzatoare la libraria Alexandria. (Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. ovidiu cojocaru a zis:

    da’ ce atata graba?

Adauga un comentariu

*