Alegerile locale de la Bacau: Politica emotionala la loc de (ne)cinste

Intre manipularea inimii si manipularea stomacului, alegerile locale de anul acesta au trecut lasând in urma surprize asteptate si certitudini basculabile. Creierul alegatorului n-a fost solicitat prea mult; mesajele electorale au lovit corzile dintotdeauna sensibile ale votantului român: foamea si sentimentele. Pâna la urma si foamea e un (pre)sentiment, dupa cum manipularea afectelor a dat rodul scontat pentru unii dintre candidati. Dar doar pentru unii.

Verdictul a fost pronuntat. Starea de fapt o confirma. Fie ca vom avea turul doi sau nu pentru desemnarea primarului resedintei de judet. Exercitiul de imagine al localelor a fost un examen care a produs restantieri notorii si exmatriculati din an. Bacaul politic asteapta cu sufletul la gura o noua epurare a cadrelor. Ultima.

Vot negativ in favoarea lui Stavarache

Primarul in exercitiu a fost subestimat de la inceputul campaniei. Marturie stau epitetele cu care presa locala l-a cadorisit: “mincinos”, “disperat”, “pacalici” etc. Niciunul nu a reflectat incompetenta sa administrativa, niciunul nu a evidentiat carentele sale manageriale. Dimpotriva, victimizându-l, sarjele presei locale i-au amenajat lui Stavarache drumul catre un nou mandat. Venit pe o campanie electorala care a pastisat campania lui Basescu din 2004 (o fi acelasi consilier de vina?) – “singur impotriva tuturor” – Stavarache a imbracat haina de victima sigura a comploturilor oculte ale vechii orânduiri locale. De frica “celor vechi” si vizibili, bacauanii l-au votat masiv pe primar, reiterând intrucâtva accidentul (sau incidentul?!) politic din 2004. Degajând o oarecare stare de confort, alegerea bacauanilor ramâne o arma cu doua taisuri: cu un primar PNL administrând Bacaul sub un viitor guvern de alta culoare politica (poate PSD, poate PDL), perspectivele orasului nu se arata mai fericite decât acum.

Sechelariu, expertul votat de “marginali”

Pozând pe mesh-uri in expert de serviciu (cu ochelari pe nas si pix in mâna), Sergiu Sechelariu s-a “vândut” bacauanilor drept alternativa experimentata a actualei administratii. De unde si sloganul de om constructor sub care fratele fostului primar al Bacaului a defilat prin fata alegatorilor: “Altii vorbesc. Eu construiesc”. Paradoxal, se pare ca acesta a fost votat de locuitorii cartierelor nevoiase: URA sau Miorita, rupând astfel o felie consistenta din votul urban si traditional al PSD-ului. In tot cazul, “mitul” Sechelariu a intrat intr-o pronuntata vrie politica. S-ar putea sa fie o simpla constatare pripita. Mersul lucrurilor va confirma, in cele din urma, daca e asa sau nu.

PSD, povara votului canibalizat

Intrat in competitia electorala ca cel mai normal si corect dintre candidati, Catalin Mardare nu a confirmat. Exista explicatii pertinente pentru aceasta nereusita. Canibalizat de Sechelariu, votul PSD-ului s-a dispersat si-n alte directii colaterale, cum este cea a sindicalistului Huluta. Asa incât candidatul social-democratilor a reusit sa adune doar o mica parte din zestre care poate i-ar fi asigurat un loc in turul doi. Sloganul “Aproape de oameni”, ales ca tema de campanie de senatorul PSD a reflectat indeaproape caracterul deschis al personalitatii lui Mardare. Insa, in pofida turneului sustinut prin cartierele Bacaului, galanteria candidatului PSD nu s-a potrivit cu asteptarile bacauanilor, nehotarâti intre a alege un bufon cu o aparenta mâna de fier sau un om echilibrat, cu proiecte si viziuni pe termen lung.

PDL, pestele politic imputit de la cap

Ioan Chiriac a candidat la o pozitie in PDL, nu la fotoliul de primar al Bacaului, drept care intâiul sau contra-candidat a fost Vasile Nistor, seful organizatiei judetene. Cei doi nu au reusit nici macar sa mimeze lucrul in echipa. Fiecare a beneficiat de o campanie proprie si de stafuri proprii. Cu o notorietate nesatisfacatoare, Chiriac nu a reusit sa capitalizeze electoral atuul reprezentat de culoarea portocalie si de imaginea presedintelui Basescu. Cu o campanie inedita, cea a “chiriacului de siguranta”, profilul electoral al candidatului PDL nu a putut fi “urbanizat” suficient. E evident ca Ioan Chiriac ar fi facut o figura mai buna din pozitia de candidat la presedintia consiliului judetean.

Meci strâns intre Benea si Palar pentru sefia CJ Bacau

Acelasi scenariu si in privinta competitiei pentru presedintia CJ Bacau. Lovit din toate partile de presa apropiata cercurilor liberale, Dragos Benea (PSD) pare scapat in câstigator, cu un avans relativ. Faptul ca in ciuda tuturor atacurilor la care a fost supus Benea a reusit sa atraga un vot consistent de partea sa arata ca: 1. structurile din judet ale PSD ramân cele mai fiabile la nivelul politicii locale si 2. Benea ar putea fi, in lumina rezultatului obtinut, pariul cu viitorul al filialei bacauane a PSD.
Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. rezultatul obtinut de Mardare dovedeste inca o data ca romanii nu agreeaza campaniile electorale fair-play.
    acolo unde candidatii nu au improscat cu noroi contracandidatii, au pierdut!
    paradoxal, dar barfa prinde…..iar oamenii sunt avizi de scandaluri,de mizerii si de minciuni.
    stati linistiti fratilor! o sa aveti minciuni cu carul!
    DEZOLANT!

  2. Un articol bun si lucid (printre putinele); PSD-ul a facut unele greseli de campanie pe care doar un observator neutru le putea observa, dar asta-i deja o poveste trecuta.Incercati sa aflati de fiecare data si parerile celor neimplicati.

  3. comunisticeschai narod a zis:

    dar mai ales cata ipocrizie!!!!!!!!imi pun intrebarea cati dintre voi stimatilor ziaristi ati mancat la masa sechelariului.
    candidatul opozant stavariului la taburelul postului de premar a focut greseala de a nu-i zice adversarului,de la obraz, toate idioteniile facute dea lungul cruciade mandatoriale indreptate
    numai intr-un singur sens ai anume defaimarea fostului premar.oricat ar vrea presa sa mascheze
    gropila in care a calcat stavaroiu, nu va putea.
    bai baieti ,eu sa fi primit suturile in gaoaza
    cu ocazia pierderii postului de vice al penele
    tara,dar mai ales chemarea lui berca ca demnitar,
    pierderea drepttului de a aduce soseaua aia
    nationala , de care i-a atentionat angela bogea,
    prin bacau si multe altele m-ar fi determinat sa-mi pun cenusa-n cap ,sa-mi vad de treaba si sa
    nu mai candidez.voi credeti ca pe stalvarone iimpinge inainte varful sagetii liberale sau ca
    este animat de buniciuni care sa le ofere bacauanilor????? hai sa fim seriosi!!!!!LUI II ESTE FRICA DE CE AR PUTEA PATI DACA N-AR MAI FI DEMNITAR.ORICUM INTR-O ZI N-O SA MAI FIE….SI
    ATUNCI FIRESTE O SA PLATEASCA. PRIETENII STIU DE CE!!!!

  4. Rezultatele partiale din jud. Bacau pentru alegerea consiliului judetean:

    PSD 29.40%

    PNL 26.32%

    PDL: 21.47%

  5. nicolae a zis:

    reporter premiat al ziarului obsevator bacau si si tertipurile imobiliare facute cu complicitatea oficiului de cadastru din bacau

Adauga un comentariu

*