Spaga electorala liberala

castigatorii-televozor-tombola.jpgCandidatul PNL la Primaria comunei Saucesti, Costinel Stefanita Manea, a momit cu o tombola pe sateni pentru a participa la serbarea din centrul comunei in care i-a indemnat sa il voteze. Acesta a oferit televizoare, masini de calcat si biciclete. In plus, Manea a organizat tot atunci si un spectacol cu muzica populara, in cinstea zilei sale de nastere, la care au participat si reprezentanti PNL Bacau. „Nu am organizat tombola electorala! A fost doar o sponsorizare!”, crede candidatul PNL-ist.

Candidatul PNL la functia de primar al comunei bacauane Saucesti, Costinel Stefanita Manea, a incalcat legea electorala, deoarece, marti seara, in timpul unui spectacol din centrul comunei cu artisti de muzica populara, a organizat si o tombola la care a oferit câstigatorilor televizoare, masini de calcat si biciclete. „Din câte stiu eu, lumea nu prea dorea sa il voteze pe Manea. Dar acum, dupa spectacolul asta, s-ar putea sa se suceasca. Le-a invitat pe Sofia Vicoveanca si Irina Loghin. Spectacolul a fost frumos. Vad ca fiarele de calcat au fost câstigate numai de femei. Nu stiu cum se s-a nimerit!”, a spus Mihai Gârbea, un localnic de 42 de ani. „La spectacol a fost lume multa. Dar eu sunt convins ca, in dimineata votului, lumea stie ce are de facut. Mai ales ca, la prima ora oamenii sunt flamânzi. Nu cred ca or sa se gândeasca atunci la biciclete si televizoarele de la tombola. Omul vrea mâncare!”, crede Bogdan Cristea, de 20 de ani din Saucesti. „Mi-a placut spectacolul, ca au cântat Sofia Vicoveanca si Irina Loghin. Tombola a fost corecta, ca un copil a facut extragerea biletelor câstigatoare”, e convinsa Verginia Popa, o femeie de 63 de ani. „A mai fost o astfel de serbare, organizata tot de PNL. Atunci au dat mâncare si bere”, a explicat Doina Lupu, o sateanca de 58 de ani.

Constantin Scripat a speriat votantii

In discursul sau, viceprimarului Constantin Scripat a spus participantilor la actiunea electorala ca o firma producatoare de componente auto este interesata de 40 de hectare de teren si ca municipalitatea nu le poate oferi. Solutia salvatoare este ca terenul sa fie concesionat din localitatile limitrofe municipiului Bacau. „Ne e teama ca o sa ne ia pamântul. Ce ne facem noi, daca ne trezim ca nu mai avem unde sa facem agricultura? Viceprimarul Bacaului ne-a speriat cu vestea asta!”, a spus un satean care nu a vrut sa ne dezvaluie numele.

Actiune organizata „ca la carte”

Ca actiunea sa fie bine organizata, pâna in cele mai mici detalii, candidatul PNL la fotoliu de primar a comunei Saucesti a solicitat Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISJU) amplasarea unor corturi, in care sa se adaposteasca, in caz de ploaie, participantii la actiunea electorala. „Indiferent daca e actiune electorala, sau pur si simplu culturala, noi trebuie sa asiguram ordinea si siguranta cetatenilor”, a declarat col. ISJU Mihai Simionescu.

Constantin Scripat: „Eu am plecat!”

Constantin Scripat, viceprimarul PNL-ist al Bacaului si unul dintre invitatii la serbarea electorala de la Saucesti, recunoaste ca a participat la actiunea organizata de Manea, dar sustine ca nu a stat pâna la sfârsit si ca nu stie de nicio tombola. „La un moment dat s-a luat curentul. Atunci, m-am decis sa plec! Nu am mai stat pâna la final. Nu stiu de nicio tombola”, a declarat viceprimarul Scripat.

Aron Popa: „E treaba lui!”

Contactat telefonic, senatorul Aron Popa, purtator de cuvânt al PNL Bacau a spus ca nu are nimic de comentat referitor la tombola de la Saucesti. „Nu sunt analist politic. Nu am nimic de comentat! E treaba lui. A celui care a organizat tombola. Eu stiu doar ca PNL nu incurajeaza pe cei care incalca legea”, a declarat senatorul Popa.

BEJ: „Bunurile vor fi restituite!”

Reprezentantii Biroului Electoral Judetean (BEJ) sustin ca, in acest caz, s-a incalcat legea electorala, ba mai mult este o infractiune. „Legea interzice organizarea tombolelor la actiuni electorale. Este o infractiune! Bunurile vor fi luate de la oameni! Trebuie sa ajunga inapoi la cel care le-a dat!”, a declarat Violanda Vartolomei, presedinta BEJ. „Vom sesiza BEJ-ul, chiar rapid. Nu am stiut pâna acum de tombola electorala de la Saucesti. Vom lua o hotarâre in zilele urmatoare”, a declarat Narcisa Butnaru, subinspector al Inspectoarului Judetean de Politie Bacau.

Manea: „E o sponsozare!”

In schimb, Costinel Stefanita Manea, candidatul care a organizat spectacolul electoral, e convins ca nu a incalcat deloc legislatia. „Nu e mita. E doar o sponsorizare de la firmele unor prieteni!”, a declarat el. L-am intrebat daca va iesi primar va „ajuta” firmele care l-au sponsorzat in campanie. „Ei, nu sunt chiar firme! Sunt niste prieteni buni!”, a incercat acesta sa „repare” declaratia precenta.

Pro Democratia: „Se poate deschide actiune penala!”

Constantin Topala, presedintele Pro Democratia, afirma ca Manea se poate alege cu actiune penala. „Ceilalti candidati sunt cei care pot face sesizare la BEM, BEJ sau BEC. Apoi, se poate deschide actiune in instanta. Chiar actiune penala”, a declarat presedintele Pro Democratia.

Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu”: „In aceasta situatie trebuie facute neaparat sesizari la fie la Biroul Electoral Judetean sau chiar Biroul Electoral Central. In alti ani, au fost câtiva procurori care au avut de treaba in urma alegerilor”.

(Olimpia FILIP)

Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale
(publicata in Monitorul Oficial nr. 271 din 29 martie 2004)
CAPITOLUL V
Contraventii si infractiuni
Articolul 105
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un anumit candidat pentru functia de primar sau de consilier, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevazuta la alin.(1) se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor.
(3) Tentativa se pedepseste.

Comentarii

  1. Sondajele evz.ro
    Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Municipiului Bacău, dvs. cu cine aţi vota?

    Romeo Stavarache
    19%
    Sergiu Sechelariu
    16%
    Ioan Chiriac
    17%
    Radu Cătălin Mardare
    19%
    Nu ştiu / Nu mă interesează
    9%
    Nr. total voturi 427

  2. Oare nu realizeaza PNL-istii si din pacate toti ziaristii ca Scripat are un nivel intelectual „foarte ridicat” si este genul care una iti spune si alta face?

  3. radu mamii a zis:

    radule, du-te si te culca cu sondajele tale cu tot. poate ai vreun cosmar si le visezi altfel. nu e nici un sondaj pe evz.ro, procentele sunt total eronate.

  4. 2,8 milioane de lei, bugetul pentru „Bacau 600”
    Bugetul pentru sarbatorirea celor 600 de ani de atestare documentara a municipiului Bacau a fost aprobat de consilierii locali….???/
    Ar trbui intrebat Primarul Romeo Stavarache unde sunt ..? ce se fac cu banii ??? exemplu un Site SUPER ???http://www.bacau600.ro/ pe ce BANI ??? proict pt. copii nu sa reorezinte Bacau600 [http://www.bacau600.ro/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=0&Itemid=53]

  5. Pentru radu mamii

    Daca nu stii unde sa cauti. Vezi la rubrica alegeri locale- Bacau.

  6. 99,9%EU
    0,01%etc

  7. Mihnea - primaria bacau a zis:

    Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Municipiului Bacău, dvs. cu cine aţi vota?

    Romeo Stavarache
    89%
    Sergiu Sechelariu
    3%
    Ioan Chiriac
    4%
    Radu Cătălin Mardare
    3%
    Nu ştiu / Nu mă interesează
    1%
    Nr. total voturi 434

  8. Pe masura ce dispunem de mai multă lumina, descoperim si mai multa mareţie şi mizerie a omului.

  9. In Informatia Bacaul este o opinie a lui Silvestru Dogaru despre maretele realizari din epoca PNL. Cum la ei nu pot sa postez nici un mesaj, o fac aici. Apropo, cine este acest Dogaru? Un parvenit local? Panarama asta de om se numeste politician? Daca PNL are oameni ca Dogaru, atunci nu merita sa castige nimic.

  10. nicolae a zis:

    anca seres reporte oservator bacau si potlogariile imobiliare facute cu ajutorul oficiului de cadastru din bacau

  11. cadru didactic a zis:

    dogarule esti un………………..

Adauga un comentariu

*