Casin, o comuna cu un trecut eroic

„Din 1991 si pâna astazi activez in administratia publica. Primii trei ani am fost viceprimar, iar dupa aceea, primar, anul de inceput cu derogare. Din acel moment m-am gândit sa fac tot ceea ce este posibil ca viata locuitorilor comunei sa se apropie de standardele urbane, având in vedere distanta mica dintre Onesti si Casin. De aceea am avut in vedere extinderea perimetrului construibil al comunei, sistematizarea, crearea facilitatilor de functionare a localitatii”, spune Ioan Gosav, cel care se afla in pragul celui de al patrulea mandat ca primar.

Reteaua de iluminat public reparata in intregime

„Toti stâlpii din lemn au fost inlocuiti cu stâlpi din beton, a fost modernizat ilumintatul public conform standardelor actuale. De asemenea, au fost inlocuite posturile de transformare care nu mai corespundeau consumului solicitat si a fost extinsa reteaua in asa fel incât toate locuintele sa beneficieze de curent electric. „Prin programe de investitii din fondurile Electrica, in baza documentatiei inaintate Consiliului Judetean, avizata si acceptata de acesta, lucrarea a costat la nivelul anului 1995 peste sase miliarde lei. Pe marginea Drumului Judetean 115 am montat lampi economice pe fiecare stâlp, iar pe uliti, la doi stâlpi un bec”, spune Ioan Gosav.

Drumurile nu mai sunt o problema in comuna

In toti cei 13 ani de când este primar, Ioan Gosav a acordat o atentie deosebita reparatiei drumurilor, fie ca era vorna despre cele comunale, fie despre ulitele satelor. „Am balastat ulitele si am intocmit documentatia in vederea accesarii de fonduri nerambursabile suta la suta, prin programul Sapard, in vederea modernizarii si asfaltarii DC 127, Casin – Curita. Programul accesat prin Sapard a fost finalizat in octombrie 2004, pe o lungime de 3, 2 kilometri. Au fost refacute podurile de la Larguta, Tarcuta si Porumb – Mâsu, pe pârâul Curita. In 1887 am inlocuit puntea de la Pochita peste râul Casin, cu un pod de metal pe o lungime de 52 metri si o latime de 3, 20 metri, prin fonduri proprii, costul investitiei fiind de aproape 60 milioane lei. Insa acest pod a fost distrus de inundatiile din 2005. Imediat am lucrat intens la intocmirea documentatiei si obtinerea fondurilor in vederea proiectarii si construirii unui nou pod, care a fost dat in folosinta in 2007, lung de 56 m si lat de cinci, la care s-a adaugat 1, 60 m alei pietonale. In total, am cheltuit 12 milioane de lei, bani din fonduri guvernamentale. De asemenea, am reparat puntea de la Cotul lui briceag peste râul Casin, lunga de 112 metri, punte din sufe. A fost refacuta in totalitate si puntea din sufe in punctul „Baston”, peste râul Casin, lunga de 52 metri” spune Ioan Gosav. Infrastructura a fost refacuta prin pietruirea si balastarea soselei de centura a comunei, care la sfârsitul acestui an va fi data in folosinta pentru masinile mari.

Scoli reparate

In timpul celor aproape 18 ani de când lucreaza in administratia publica, Ioan Gosav a acordat o atentie deosebita unitatilor de invatamânt, prin asigurarea bazei materiale in vederea desfasurarii unui proces de invatamânt la nivelul scolilor din mediul urban. „Am moderizat in totalitate Scoala Casin, care a primit si numele cetateanului de onoare si fiu al satului, institutor Nicolae Pâslaru. A fost refacuta fatada, s-a inlocuit acoperisul, s-au montat termpoane, s-a montat un cazan nou la centrala termica, scoala a fost dotata cu mobilier modern, a fost infiintat un cabinet de informatica. Aceeasi atentie am acordat-o si scolii din satul Curita. Au fost efectuate reparatii curente si dotata cu mobilier nou, fiind create conditii asemanatoare celor existente la scoala Casin. In fiecare an, cele doua gradinite din comuna au fost reparate, iar cu ocazia sarbatorilor importante au fost acordate atentii prescolarilor. S-a facut o reparatie generala si la sediul bibliotecii, care a fost dotata cu mobilier nou si aparatura informatica.”, spune primarul comunei Casin despre starea scolilor din comuna.

Gaze naturale la Casin

Inceputa in 1996, alimentarea cu gaze a stagnat pentru ca nu ajungeau bani pentru a fi terminata, lucru care s-a petrecut in 2005, din fondul de investitii, de ea urmând sa beneficieze peste 900 gospodarii, existând posibilitati ca reteaua sa fie extinsa si in satele Curita si Vlasca. „Cu regret trebuie sa spun ca, desi s-a depus la Ministerul Economiei si Finantelor, din martie 2007, documenntatia privind studiul de oportunitate pentru concesionarea retelei de distributie a gazelor la , nici pâna astazi nu am primit niciun raspuns, desi am facut mai multe adrese, chiar si printr-o interpelare la primul ministru in plenul Senatului, de catre senatorul Ion Moraru. Este grav ca exista o investitie realizata si cetatenii nu pot beneficia de facilitatile acesteia”, declara Ioan Gosav.

Apa ramâne, totusi, o problema

In comuna Casin, alimentarea cu apa n-ar fi o problema, pentru ca instalatia exista. „Ne-am chinuit sa realizam acest proiect, infiintând o statie la Cuciur. Am reusit sa aducem apa fara a cheltui vreun ban. Pe vremuri, la Casin a existat un baraj cu doua conducte. Odata cu aducerea apei de la Valea Uzului, barajul a fost desfiintat. Am luat conductele si am facut un fel de reconversie a apei cu acordul ONEDIL. In urma unui proces intre Consiliul Local si fosta ONEDIL, am obtinut conducta de apa ce traveseaza comuna Casin, pe care am trecut-o in domeniul public, reusind reconversia, astfel incât am adus apa potabila in comuna. Cum Consiliul Local nu putea supraveghea indeaproape racordarea cetatenilor la retea, nu s-a putut achita consumul de apa in doua perioade ale lui 2004 si 2005, cetatenii refuzând sa plateasca in stil pausal iar furnizorul (ONEDIL) sa faca contracte directe cu cetatenii, am fost nevoiti sa sistam consumul de apa pâna gasim o firma autoirizata care sa distribuie apa. In momentul de fata, exista doua firme interesate si speram sa rezolvam aceasta problema”, spune primarul comunei Casin.

Proiectele primarului Gosav

„Ne-am propus mai multe obiective pe care sunt convins ca le voi realiza. Mai intâi vrem sa construim o gradinita in incinta Primariei, lucrare care a si inceput si pe care speram s-o terminam in toamna. Vom investi in canalizare si statia de epurare din Casin, incercam sa obtinem si autorizatie de la Mediu privind livrarea apei potabile. Avem un proiect care urmeaza a fi accesat prin fonduri europene „Modernizare trama stradala Casin”, care prevede asfaltarea ulitelor pe o lungime de 6, 4 km. In momentul de fata suntem in faza studiului de fezabilitate privind investitia in parteneriat cu comuna Manastirea Casin „Colectarea selectiva a deseurilor de pe Valea Casinului”. In ultimul an s-a facut si modernizat gradina Primariei care face parte dintr-un ansamblu arhitectonic al zonei. In viitor vom avea in vedere infiintarea a doua parcuri, pe locurile fostei gradinite Casin si Caminul cultural vechi, care vor fi demolate. Vom construi doua grupuri sanitare la scolile din Casin si Curita. Avem in vedere preluarea magazinelor de la Federalcoop si crearea unui centru comercial. Vom sprijini construirea bisericii din satul Curita. Vom introduce in circuitul turistic 17 gospodarii taranesti, dupa cerintele Uniunii Europene, si vom implementa un program de dezvoltare turistica pe Valea Curitei. Pe lânga acestea, prin activitatea primarului si a angajatilor Primariei, s-au asigurat serviciiile de specialitate in slujba cetateniloor, ne-am implicat in aplicarea Legii fondului funciar realizat in proportie de 90 la suta, s-au eliberat titluri de proprietate, au fost sprijiniti agentii economici si s-au creat noi locuri de munca prin atragerea investitorilor in zona, pentru ca tinerii sa lucreze aici si sa nu mai caute locuri de munca in strainatate. Vreau sa informez locuitorii comunei ca, incepând din 9 mai 2008, data la care a fost semnat protocolul cu APIA Bacau, toate animalele care vor paste pe islazul comunal vor fi scutite de orice taxa. Avem un program inca din 2003, de regularizare a cursului râului Casin pe o lungime de 7 km, impreuna cu Directia Apelor Siret Bacau, din care s-au realizat pâna in prezent 2, 3 k, in zona Vlasca – Pochita, care, daca ar fi fost realizate pâna in 2005, n-ar mai fi fost podul luat de ape si nici 36 de gospodarii afectate. In prezent am emis un aviz in vederea reabilitarii microhidrocentralei Casin II, cu reabilitarea cursului râului Casin in zona Miron – Nalboc – Orban, pentru a preintâmpina inundatiile. Sper ca, dupa 20 de ani de munca in slujba cetatenilor, din care patru ca presedinte de Cooperatie si aproape 16 in administratia publica, sa fi convins pe toata lumea ca am dat dovada de seriozitate, n-am mintit, n-am facut promisiuni fara acoperire, si ma vor sustine pentru ca doresc sa continui ceea ce am inceput si am visat. Imi exprim speranta ca vor fi alaturi de mine inca patru ani si vom realiza ceea ce ne-am propus”, spune Ioan Gosav, actualul si viitorul primar al comunei Casin.

Comentarii

  1. ce a facut gosav??a furat, atat a stiut toti anii care i-a dormit la conducerea comunei….

Adauga un comentariu

*