Cum poate fi relansat interesul pentru lectura? ( 3 )

Ziarul „Observator de Bacau” continua campania de presa dedicata descoperirii celor mai eficiente mijloace pentru relansarea interesului pentru lectura al elevilor, incepând cu micii scolari din clasa I. Nu vom fi singuri, alaturi de noi se afla cei doi inspectori scolari pentru invatamântul primar, Ioan Surdu si Adina Albu, cei doi inspectori de Limba si literatura româna, Nicoleta Iftimiu si Cecilia Stoian, alti inspectori scolari, invatatori si profesori din mai multe scoli ale judetului, precum si câteva grupuri de parinti. Ceea ce vrem, ceea ce ne-am propus, este sa-i avem alaturi de noi pe invatatori, pe profesori, pe parinti si – nu in cele din urma – pe elevii insisi, pentru a afla impreuna, punând cap la cap experientele, cum pot fi atrasi copiii, preadolescentii si adolescentii sa descopere frumusetea aparte a lecturii unui text, cum poate fi relansat interesul pentru lectura.

Problema continutului lecturii

Inspectorul scolar pentru invatamântul primar, institutorul Ioan Surdu, ne-a spus ca „trebuie reluata problema continutului lecturii: Capra cu trei iezi, Harap Alb sau texte foarte scurte si foarte incitante, pe placul copiilor, de natura sa le stimuleze imaginatia”. Apare, insa, o prima problema: de unde luam aceste texte scurte si incitante? „Aceasta problema, a dimensionarii textului, e deocamdata insolvabila, a spus inspectorul scolar Ioan Surdu. Texte incitante, de dimensiuni reduse, nu prea avem, iar copilul trebuie sa citeasca tot textul in cel mult o ora, trebuie sa afle sfârsitul. Noi trebuie sa raspundem optim la marea curiozitate a copilului, dar, in acelasi timp, trebuie sa tinem seama ca daca textul e prea lung, copilul poate sa se plictiseasca si sa nu mai aiba rabdare sa mearga pâna la sfârsit”. Ce avem la ora actuala ? Avem câteva texte scurte si incitante scrise de Elena Farago si Otilia Cazimir, mai avem câteva texte cu aceleasi caracteristice semnate de George Cosbuc si … cam atât! „Nici macar aceste texte nu pot fi utilizate, precizeaza Ioan Surdu, pentru ca, dupa cum stiti, exista o lege a dreptului de autor care ne ingradeste, sau ne obliga sa investim sume foarte mari pe care, deocamdata nu le avem”.

Sa invatam de la clasicii rusi

Scaparea ar putea veni de la … clasicii rusi! Ne aducem aminte de perioada de „glorie” a „maretei Uniuni Sovietice”, când Editura „Cartea Rusa” tiparea, la preturi mai mult decât modice, seriile de „opere complete” ale lui Lev Nicolaevici Tolstoi sau ale clasicului ucrainean N. V. Gogol, doldora de texte scurte si incitante, pe placul copiilor. Ca sa nu mai vorbim de puzderia de autori rusi specializati in literatura pentru copii, care invadasera librariile noastre intre anii 1957 – 1985. Am putea imprumuta texte de la ei, de la fratii rusi, fara plata drepturilor de autor, asa cum au procedat si ei, decenii la rând, incât obligasera toate editurile din Franta, din Anglia, din Germania, din Italia si din Spania sa mentioneze, in mod expres, pe fiecare carte, formula „Reproducerea neautorizata a acestei carti este cu desavârsire interzisa tuturor tarilor, inclusiv U.R.S.S.”. Glumim, desigur, dar credem ca poate fi gasita o solutie, nu tocmai scumpa, de a capata drept de reproducere a unor texte literare rusesti, exclusiv pentru copii. Daca autorii nostri nu iubesc copiii, putem apela la vecinii nostri. La urma urmei, la câte teritorii ne-au luat cu japca, ne-ar putea da si ei, la pret scazut, vreo treizeci – patruzeci de texte literare pentru uzul scolarilor din clasele primare.
Stefan OLTEANU
Aida PULPAN

In episoadele urmatoare: * Cum poate fi stimulat un copil sa afle neintârziat sfârsitul cartii? * Relatia imagine – text * Pot invatatorii, singuri, sa rezolve „problema lecturii”? * Ministerul trebuie sa declanseze o actiune „la vârf” * Rescrierea manualelor scolare cu ajutorul … elevilor * Ce facem noi si ce fac altii * Initative românesti „plantate” in S.U.A., Germania si tarile nordice etc.etc.

Asteptam cât mai multe opinii pe aceasta tema, pe adresa redactiei ziarului „Observator de Bacau” (Bulevardul Unirii, nr,30, fax 0234 – 516770) sau pe adresa de e-mail stefan@vladolteanu.eu

Adauga un comentariu

*