Slujba Invierii din crucea Narcisei

In basilica „Sfântul Dumitru” din crucea Narcisei, multime de norod. S-a pus de traditie in cartier. Cu mic cu mare, peste zece mii de traitori in Hristos au venit cu lumânari pentru sfânta Lumina. Intersectia a fost ocupata, politistii au fost pusi la treaba si in tacere multimea il astepta pe vladica Plescau in balcon.

Oaza de racoare, noaptea Invierii

Dupa sapte saptamâni de post, rugaciune si iertare, s-au adunat l a”Sfântul Dumitru” pentru a retrai clipa Invierii, batrâni infrigurati, in straie groase, nepoti in camasi sexy sau fustite de-o palma, parinti stranutând dojenitor. In straie negre, Maria Magdalena si cealalta Marie sunt la mormânt. Piatra la usa mormântului, data la o parte. „Nu va temeti voi, caci stiu ca pe Iisus cel Rastignit cautati. Nu este aici. A inviat precum a spus. Veniti de vedeti locul unde a fost pus Domnul. Duceti-va degraba si spuneti ucenicilor sai ca a inviat din morti si va merge mai inainte de noi in Galileea. Acolo il veti vedea(…) Bucurati-va, nu va temeti”.
Clipa aceea mare a venit. Preotul invoca chemarea divina: „Veniti de luati Lumina…”. Caldura chemarii incalzeste miile de suflete. Rugaciunea de pe buze se descompune in mii de lumini. „Hristos a inviat din morti, cu moartea pre moarte calcând…”.
Aceasta este ziua pe care Domnul ne-a dat-o sa ne bucuram, sa ne veselim, anunta slujitorul bisericii. Ne indeamna sa ne rugam pentru biserica, orasul si tara noastra, pentru toate orasele si satele, pentru cei ce sunt in calatorie, cei bolnavi, parinti, copiii de departe, sanatatea si mântuirea lor, vazduh, roadele pamântului, vremuri pasnice…”Doamne miluieste”…

„Sa zicem fratilor si celor care ne urasc pe noi”

Trafic dirijat de politie, masinile abia se strecoara prin multime. Credinciosii au luat in stapânire podul de la Narcisa, dar sunt ocoliti cu atentie. La o ora dupa miezul noptii, podul s-a eliberat. Parte din credinciosi s-au risipit, cei ramasi s-au strâns in jurul altarului. Cu totii, cei ce au postit si cei ce n-au postit, si-au dus Lumina pe masa plina cu bunatati de acasa. „In noaptea aceasta, sa ne imbratisam unul pe altul, sa zicem fratilor si celor care ne urasc pe noi, sa iertam toate pentru Inviere. In final, dragii mei, sa ne gândim la toti aceia care au plecat, dar pe care i-am coborât in groapa pâna la a doua Inviere si sa strigam din toata inima „Doamne iarta-i si le lumineaza sufletele in Imparatia ta”. Sa ne gândim la cei care sunt departe, la fratii nostri, la tinerii nostri din strainatate”, a indemnat parintele paroh Ioan Plescau. Cei care au venit sa ia Lumina din Lumina lui Hristos, la fel si cei de acasa, au primit binecuvântare, bucurie si pace. Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*