1 Aprilie – Ziua Pacalelilor

Supranumita si Ziua Pacalelilor, 1 aprilie este alaturi de 1 iunie si una dintre zilele preferate ale copiilor, care incearca in fiecare an sa isi pacaleasca parintii si profesorii. Pentru cei cu simtul umorului dezvoltat si cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distractie. Pentru cei cu multi „dusmani” sau prieteni glumeti, s-ar putea sa fie mai degraba o zi in care sa nu isi doreasca sa iasa din casa. Dupa cum spunea Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului”.

1 aprilie – Pacaleala lui Noe sau a bisericii?

Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamant uscat dupa ce inundatia a inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie.

O a doua ipoteza, acceptata de majoritate, sustine ca originea zilei de 1 aprilie are legatura cu schimbarea calendarului gregorian. In vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie in loc de 1 Ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in anul 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an pe 1 Ianuarie. Cativa oameni care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti „April fools” (nebuni de aprilie).

1 aprilie – Pacaleala internationala

Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, , Norvegia, Germania si Franta. In Franta cel care cade victima unei pacaleli este numit „poisson d’Avril” (peste de aprilie), in Anglia este numit „noddy”, iar in Scotia acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo”(cuc de aprilie).

Superstitii
de 1 aprilie
Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului. Pacalelile facute dupa ora pranzului, deci dupa ora 12, se spune ca aduc ghinion celui care pacaleste. De asemenea, casatoria nu este recomandata de 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papuc toata viata.

Mass-media pacalelii

Printre cele mai celebre farse mass-media de-a lungul timpului, se numara urmatoarele:
In 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca legislatura statului Alabama a hotarat sa schimbe valoarea numarului Pi, rotunjindu-l la valoarea 3;

In anul 1950, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit;
Acum cativa ani, anumite siteuri din China si Coreea au anuntat ca Bill Gates a fost asasinat;
Google a anuntat ca va dubla spatiul de stocare pe Gmail.

1 aprilie poate fi pentru tine o ocazie de a te razbuna putin pe cei care ti-au gresit de-a lungul anului sau de a-ti surprinde prietenii intr-un mod placut prin spontaneitatea si umorul tau.

Adauga un comentariu

*