Liberalii au pus mana in gatul Onestiului

cl-onesti.jpgUnul dintre cele mai incinse subiecte dezbatute la Onesti, dar si in Bacau si la Bucuresti, a fost decizia de a executa silit municipiul Onesti pentru datorii facute de o societate comerciala, Termon SRL, fosta firma de termoficare din oras.

Problema a fost dezbatuta si la ultima sedinta a legislativului local din Onesti, dar a fost inclusa si intr-un memoriu adresat Guvernului, Parlamentului, ministerelor si altor institutii ale statului, documentul fiind semnat de toti consilerii locali, precum si de primarul Emil Lemnaru. De asemenea, s-au purtat discutii si la Bucuresti, la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), unde s-a deplasat o delegatie a municipalitatii onestene, in frunte cu primarul Emil Lemnaru si in prezenta senatorului PSD Ion Moraru.

Se cere respectarea legii

Pentru deblocarea conturilor, reprezentanti ai Primariei si Consiliului Local Onesti s-a deplasat la Bucuresti, unde a purtat discutii cu ministrul Varujan Vosganian. Primarul Emil Lemnaru a precizat ca sunt sanse mari ca toate conturile sa fie deblocate. De la institutiile fiscale, Onestiul a cerut doar sa suspende executarea silita, sa nu se mai situeze deasupra legii si sa isi recupereze creantele la fel ca si ceilalti creditori, adica in cadrul procesului de insolventa aflat pe rolul Tribunalului Bacau si pe baza de hotarari ale instantei de judecata.

Atacul fiscului asupra Onestiului

Decizia de a executa un municipiu intreg, fapt fara precedent in Romania, a fost catalogata de consilerii PSD ca un act abuziv, nelegal, discriminatoriu, absurd, stupefiant, iresponsabil si criminal, de natura sa produca haos si panica si sa paralizeze un intreg oras, cu efecte catastrofale pentru cei aproape 60.000 de locuitori. “Cum este posibil ca o institutie a statului roman sa loveasca intr-o comunitate locala, care este tot a statului roman ?”, s-a intrebat consilierul PSD Ioana Adobricai. Decizia de a bloca toate conturile municipalitatii onestene a fost luata de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, care a considerat ca, pentru datoriile fostei firme de termoficare, Termon SRL, trebuie sa raspunda in solidar si Consiliul Local Onesti, si actuala societate de termoficare, Termon CT SA. Iar decizia luata de DGFP Bacau a fost pusa in aplicare de Administratia Finantelor Publice (AFP) Onesti.

Memoriu dur

In memoriul inaintat Guvernului si Parlamentului, municipalitatea onesteana a apreciat ca decizia luata de DGFP Bacau este abuziva, eronata, tendentioasa si nelegala, de natura sa afecteze in mod grav comunitatea locala din Onesti, sa submineze autoritatea administratiei publice locale fata de cetateni si sa aduca grave prejudicii municipiului Onesti, in calitate de persoana juridica de drept public.

Fara apa, caldura electricitate…

Au fost evidentiate si consecintele dramatice ale deciziei luate de DGFP Bacau, care ar putea sa paralizeze tot orasul. Avand conturile blocate, Termon CT SA nu ar mai putea sa cumpere gazul metan, iar onestenii ar putea sa ramana fara caldura, in aceeasi situatie fiind si scolile, spitalul, cresele, gradinitele, muzeul, biblioteca si alte institutii locale, care ar putea sa ramana nu numai fara caldura, ci si fara gaze, lumina electrica, apa sau telefon, dar si fara igienizari, intretinere, materiale sau reparatii. Nici ajutoarele sociale si subventiile nu s-ar mai putea acorda, dar nici repararea si intretinerea drumurilor si spatiilor verzi nu s-ar mai putea asigura.

Grozavie in spital

Ratele de credit si dobanzile pentru imprumuturile contractate de municipalitate nu mai pot fi platite nici ele, fapt ce ar genera penalitati usturatoare. Spitalul ar fi si el paralizat, iar sectiile, serviciile de urgenta, salvarea, salile de operatii, spalatoria si blocul alimentar ar putea fi inchise. “Toata activitatea spitalului ar fi paralizata, iar oamenii ar ajunge intr-o situatie groaznica”, a spus consilierul PSD Gheorghe Ciobanu, doctor in stiinte psihiatrice si fost director al Spitalului Onesti. In lipsa utilitatilor, activitatile culturale, artistice si sportive ar fi si ele blocate. Nici macar iluminatul public nu s-ar mai putea asigura. Lista nenorocirilor care s-ar putea abate asupra onestenilor este mult mai lunga si a fost completata de consilierii PSD, iar cateva dintre efectele dezastruoase asupra municipiului au fost incluse si in memoriul municipalitatii onestene.

Liberalii au recunoscut ca e mana Guvernului

Pentru cei mai multi onesteni, a fost clar ca atacul asupra unui municipiu intreg nu putea fi decis decat de cineva mare de tot, de la Bucuresti, si nu de vreun functionar de rang inferior, de prin institutiile descentralizate din teritoriu. Cu toate acestea, consilierii PSD s-au abtinut de la comentariile pe teme politice si nu au aratat cu degetul inspre guvernul PNL, ci au acuzat doar DGFP Bacau de luarea deciziei impotriva Onestiului. Insa tocmai liberalii s-au dat de gol si au recunoscut, fara sa vrea, ca urgia abatuta asupra Onestiului a fost decisa de Guvernul Tariceanu. Pentru a indeparta suspiciunea unei motivatii politice la nivelul DGFP Bacau, consilierii liberali au tinut mortis sa precizeze ca seful fiscului din Bacau nu este membru al PNL. “El nu este liberal si nu are nicio treaba; el executa tot ce primeste de la Guvernul Romaniei, tot ce se impune de la guvern”, a spus consilierul liberal Mircea Cetean. Fata de o asemenea afirmatie, nici reprezentantii PD-L nu s-au putut abtine sa comenteze. “E vorba de guvernul liberal”, a completat {tefan Martin afirmatiile lui Mircea Cetean.
Pentru ca liberalii au abordat in mod politic subiectul si s-au mai dat si de gol, consilierii PSD s-au simtit datori sa comenteze si ei intr-o astfel de maniera. “Singura noastra vina este ca nu avem culoarea politica a actualului guvern”, a replicat consilierul PSD Ion Tofan.

Discriminare pentru Onesti

Primarul Emil Lemnaru a subliniat faptul ca datoriile Termon au fost cauzate de transferul CET Borzesti la administratia locala, in anul 2002, ele fiind provocate de pierderile mari generate de centrala, dar si de sistemul de transport si distributie a energiei termice. Insa, in aceasta situatie nu se afla numai Onestiul, ci si alte 21 de orase din Romania, care au preluat si ele centralele transferate de la Termoelectrica. Dar executarea silita a fost pusa in aplicare doar la Onesti, nu si in celelalte orase. Pe de alta parte, exista municipii care au datorii mult mai mari fata de cele pentru care este executat Onestiul, in locul fostei firme de termoficare. “La ora actuala, Pitestiul are de platit numai pentru carbune 1.900 de miliarde; sunt orase cu facturi mari, dar n-au conturile blocate – a sustinut primarul Emil Lemnaru. {i Bacaul are de plata peste 700 de miliarde, pentru carbune, iar stocul ajunge pana la sfarsitul acestei luni”.

Fiscul e mai presus de lege

La Onesti, Termon SRL datoreaza fiscului circa 470 miliarde de lei vechi, iar firma a fost declarata in insolventa la 17 septembrie 2007, prin Sentinta Civila nr. 353, pronuntata de Tribunalul Bacau. Termon SRL a intrat sub incidenta Legii insolventei, nr. 85/2006, care interzice executarile silite (actiunile judiciare sau extrajudiciare) pentru recuperarea debitelor, creantele urmand sa fie stinse doar prin intermediul instantei de judecata. “Organul fiscal, desi cunostea efectele Sentintei Civile nr. 353/17.09.2007, pronuntata de Tribunalul Bacau, in Dosar nr. 3221/110/2007, fiindu-i comunicata, a ignorat in mod vadit intentionat efectele acesteia, porinind o actiune extrajudiciara de atragere a raspunderii solidare, fara respectarea legislatiei speciale a insolventei si fara respectarea codului de procedura fiscala”, se arata in memoriul inaintat institutiilor statului de catre municipalitatea onesteana.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. COMUNISTUL a zis:

    E CU MULT PREA MULT BUN SIMTZ SCRIS ARTICOLUL
    VAI DE CAPUL LUI LEMNARU LA ONESTI CAT DE HARTUIT ESTE. IN ORCE CAZ E UN BUN GOSPODAR.

  2. Asa este e un bun gospodar si asta ii deranjeaza pe multi. Asta e politica romaneasca! Sus alianta DA cit mai sus chiar la cer!

Adauga un comentariu

*