Onesti – municipiu asediat de Guvern

rafo-protestatari-pe-linie-2.jpgDupa ce Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau au fost acuzate ca incearca sa distruga Rafo, prin obligarea la plata unor majorari si penalitati de 3.500 miliarde de lei vechi, ce fusesera deja anulate in instanta de judecata, aceleasi institutii ale statului sint acuzate acum ca incearca sa blocheze intreg municipiul Onesti, prin inceperea executarii silite a municipalitatii onestene.

Decizia de excutarea silita a fost luata de Administratia Finantelor Publice (AFP) Onesti, la ordinul DGFP Bacau, pentru niste datorii pe care MEF le avea de recuperat de la Termon SRL, fosta firma de termoficare din municipiu. Termon SRL a intrat in procedura de insolventa in septembrie 2007, in urma unei hotarari luate de Tribunalul Bacau, iar printre creditori figureaza si MEF, care a garantat niste credite luate de fosta firma de termoficare din Onesti, de circa 400 miliarde de lei vechi, care nu au mai fost rambursate.

Salt peste Tribunalul Bacau

Tabelul creditorilor de la Termon SRL include nu doar institutiile statului, ci si cateva banci, cateva companii si societati comerciale, precum si Termoelectrica, prin Sucursala Electrocentrale Borzesti. Modul de stingere a creantelor si ordinea acestora sunt stabilite de Tribunalul Bacau, pe baza solicitarilor judecatorului sindic, la propunerile administratorului judiciar. Insa institutiile din subordinea Guvernului Tariceanu au hotarat sa sara peste Tribunalul Bacau si sa-si recupereze banii intr-un mod original, inaintea altora, dar nu de la Termon SRL, ci de la Consiliul Local Onesti, care era asociatul unic al fostei firme de termoficare. In acest sens, pe 10 decembrie 2007, DGFP Bacau a emis o decizie de raspundere in solidar a Consiliului Local Onesti, pentru datoria pe care o avea Termon.

Justitie dupa ureche

Secretarul municipiului Onesti, juristul Daniel Spanu, sustine ca nu creditorii decid cine raspunde solidar cu debitorul, ci instanta de judecata, prin sentinta judecatoreasca, la solicitarea judecatorului sindic si propunerea administratorului judiciar. “Noi am facut si contestatie la decizia de raspundere solidara, dar nu am primit niciun raspuns”, ne-a precizat secretarul municipiului.

Cum decizia de raspundere solidara a fost urmata de blocarea conturilor Consiliului Local Onesti, Daniel Spanu considera ca a fost incalcata si Legea insolventei, nr. 85/2006, care prevede, la articolul 36, ca “de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale”.

AFP Onesti – executant docil

Decizia de raspundere solidara a fost expediata la AFP Onesti, pentru a fi pusa in aplicare. “S-au emis doua titluri executorii, unul pentru Termon SRL si unul pentru Consiliul Local, contrar OG 92/2003, care prevede, la art. 137, al. 6, ca < > – ne-a mai spus juristul Daniel Spanu. In plus, de la data de 21 ianuarie, cand s-au emis titlurile, si pana la 30 ianuarie, cand s-au poprit conturile, a trecut mai putin decat cele 15 zile prevazute de codul de procedura fiscala”. Spanu mai acuza AFP Onesti ca a blocat conturile in mod nejustificat, intrucat masura este una exceptionala, similara cu arestarea preventiva, si se aplica numai daca exista date certe ca municipalitatea onesteana ar incerca sa ascunda banii din conturi. Insa Consiliul Local si Primaria Onesti opereaza prin trezorerie, aflata sub controlul fiscului, iar riscul ca banii sa dispara din conturi nu exista. Eugen Tarlungeanu, directorul AFP Onesti, a refuzat sa comenteze in vreun fel situatia creata, spunand doar ca institutia fiscala onesteana a pus in executare o decizie luata de DGFP Bacau.

Municipiu paralizat

Secretarul municipiului, Daniel Spanu, a avertizat ca blocarea conturilor va paraliza activitatea in intreg municipiul, existand riscul de inchidere a scolilor si a institutiilor publice, dar si a unor servicii si utilitati. “Ar trebui sa inchidem totul, pana si iluminatul public – ne-a spus secretarul. Nu intelegem legalitatea acestor decizii luate de organele fiscale, mai ales ca noi am solicitat, pe cale administrativa, si suspendarea executarii silite, insa am fost refuzati”. Posibilitatea suspendarii executarii silite este inclusa in OG 92/2003, la art. 144, al. 6, care prevede ca “in cazul în care popririle înfiintate de organul de executare genereaza imposibilitatea debitorului de a-si continua activitatea economica, cu consecinte sociale deosebite, creditorul fiscal poate dispune, la cererea debitorului, si tinand seama de motivele invocate de acesta, fie suspendarea temporara totala, fie suspendarea temporara partiala a executarii silite prin poprirea conturilor bancare”.

“Orasul trebuie sa functioneze in continuare”

Primarul Emil Lemnaru ne-a declarat ca blocarea conturilor poate avea efecte deosebit de nocive pentru activitatea Onestiului, in conditiile in care Consiliul Local nu are nicio datorie fata de institutiile fiscale, fiind cu toate platile la zi. “Orasul trebuie sa functioneze in continuare, iar pentru a evita blocarea activitatilor, incercam sa lamurim problema impreuna cu DGFP Bacau”, ne-a spus primarul. La Judecatoria Onesti a fost introdusa si o actiune pentru suspendarea executarii silite, primul termen fiind pe 29 februarie.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*