Ministerul învăţământului propune o creştere a salariilor cu 25 la sută, dar sindicatele resping oferta

Ministrul Cristian Adomniţei a propus sindicaliştilor din învăţământ o creştere totală a salariilor cu 25 la sută, pentru tot personalul din învăţământ, inclusiv cel nedidactic de la gradul doi în jos, a declarat pentru ROMPRES consilierul ministrului Mihaela Suciu.

CreÅŸterea salariilor se va face în trei etape – cu zece la sută de la 1 ianuarie, cu ÅŸase la sută de la 1 aprilie ÅŸi cu încă nouă la sută de la 1 octombrie, numai în condiÅ£iile realizării principalilor indicatori economici precum Å£inta inflaÅ£iei, productivitatea muncii, creÅŸterea Produsului Intern Brut, a precizat consilierul ministrului.

ÃŽn cazul în care nu se vor realiza principalii indicatori, creÅŸterea salarială de la 1 octombrie se va diminua cu trei procente – ÅŸase la sută în loc de nouă la sută, ceea ce ar însemna o creÅŸtere totală a salariilor cu 22 la sută, a adăugat Suciu.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte o viitoare rundă de negocieri, Mihaela Suciu a afirmat că nu s-a stabilit o dată în acest sens.”Considerăm că oferta noastră e o soluÅ£ie rezonabilă”, a spus Mihaela Suciu.

PreÅŸedintele executiv al FederaÅ£iei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat că sindicaliÅŸtii au respins oferta MECT.

„Ceea ce oferă Guvernul este sub solicitările noastre privind o creÅŸtere salarială pentru tot personalul din învăţământ de 50 la sută. A existat un refuz categoric, urmează să le comunicăm colegilor în teritoriu care este poziÅ£ia Guvernului ÅŸi să decidem care sunt acÅ£iunile pe care le vom desfăşura în perioada imediat următoare. Nu trebuie uitat, este un an electoral, fiecare cadru didactic este considerat un lider de opinie la el comunitate, vom ÅŸti să-i sancÅ£ionăm pe cei care nu-ÅŸi respectă angajamentele. Pe lângă investiÅ£ia în infrastructură, trebuie să se investească masiv în resursa umană”, a spus Nistor.

La rândul său, liderul FederaÅ£iei EducaÅ£iei NaÅ£ionale, Cătălin Croitoru, a afirmat că noua ofertă a MECT „nu este cu nimic mai bună decât cea oferită până în prezent”.
„Din punctul nostru de vedere, continuăm să solicităm o creÅŸtere a veniturilor cu 50 la sută pentru cei din educaÅ£ie, mai ales în contextul în care am văzut proiectul de ordonanţă pentru sănătate, unde urmează să se asigure o creÅŸtere minimă de 30 la sută. FEN nu va accepta sub nicio formă această ofertă ÅŸi o consideră o jignire pentru salariaÅ£ii din învăţământ. Vom informa colegii ÅŸi vom decide ce vom face mai departe”.

Croitoru nu a exclus posibilitatea ca sindicaliÅŸtii să decidă declanÅŸarea unei greve. „Se riscă pornirea unei miÅŸcări care poate scăpa de sub control, oamenii nu vor mai asculta nici de sindicate”, a explicat Croitoru. ROMPRES

Adauga un comentariu

*