Pe valea Bistriţei, blocuri de gheaţă de 5 metri

Albia râului Bistriţa este acoperită pe o distanţă de 17 kilometri de un pod de gheaţă cu o grosime între 1 şi 5 metri, situaţie deosebit de îngrijorătoare pentru locuitorii de pe Valea Muntelui, transmite corespondentul AMOS News.

Situaţia se înrăutăţeşte de la zi la zi deoarece temperaturile scăzute determină creşterea blocurilor de gheaţă, ridicarea nivelului pânzei freatice, iar în caz de dezgheţ apare pericolul inundaţiilor şi deplasării catastrofice a gheţarilor.
Având experienţa unor astfel de calamităţi grave, din 1995, când gheţarii desprinşi au ras locuinţele de pe malul Bistriţei, autorităţile judeţene şi locale au întocmit inclusiv un plan de evacuare a locuitorilor din Poiana Teiului, Fărcaşa şi Borca.

În vederea protejării vieţii şi avutului cetăţenilor din zonă, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ şi reprezentanţii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă supraveghează în permanenţă fenomenul.

De amintit că în ultima zi a anului trecut s a încercat aruncarea în aer a podului de gheaţă, dar în ciuda cantităţii mari de explozibil folosit, 25 kg de trotil, operaţiunea nu a reuşit.

Adauga un comentariu

*