Onestiul – un an echilibrat

emil-lemnaru.jpgPrima perioada a anului 2007 nu a fost deloc buna la Onesti, fiind inregistrat un puternic regres economic si financiar, insa evolutia ulterioara a fost una incurajatoare. Doua dintre cele mai mari unitati economice din municipiu, dar si din judet si din tara, Rafo si Carom, nu au functionat in prima jumatate a anului, fapt ce s-a repercutat masiv in bunastarea orasului si a locuitorilor.
Guvernantii au facut tot posibilul sa blocheze functionarea rafinariei, insa Rafo a reusit sa treaca de baricadele guvernamentale si a inceput sa functioneze de la mijlocul lui 2007. Nu acelasi lucru s-a intamplat la combinatul Carom, care a ramas blocat si dupa doi ani de zile de la intrarea in faliment.

“Din punct de vedere economic, Onestiul s-a aflat pe o panta descendenta – a apreciat consilierul judetean Valerian Vreme. Mai toate firmele au avut probleme cu incasarile, insa ne putem astepta la un reviriment in 2008”.

Emil Lemnaru: “Am avut un an bun”

Evidentele arata ca Onestiul a fost destul de echilibrat in 2007, comparativ cu 2006: necazurile provocate de Carom au fost compensate prin functionarea Rafo, iar celelalte firme, mai mici, au pastrat si ele un echilibru general, fapt evidentiat si de numarul falimentelor, de peste 10 ori mai mic fata de anul trecut. “Avem la dispozitie un indicator care dovedeste si el faptul ca 2007 a fost un an destul de bun pentru municipiul Onesti; este vorba de rata somajului, care este de 3,5 – 4 %, mult mai buna decat in anii anteriori – ne-a precizat primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru. Daca luam lucrurile in ansamblu, putem spune ca am avut un an bun. Cea mai mare intreprindere, Rafo, functioneaza, insa cea mai mare durere a noastra se datoreaza situatiei de la Carom, unde Guvernul nu s-a implicat cu nimic pentru rezolvarea problemei.

Impliniri administrative

„Din punctul de vedere al administratiei publice, am avut mai multe realizari decat neimpliniri: am reusit sa terminam sediul nou pentru primarie, am realizat distributia pe orizontala a energiei termice, pentru jumatate din municipiu, si am contorizat individual peste 3.000 de apartamente. De asemenea, am continuat modernizarile in oras, inclusiv prin asfaltari si reparatii la strazile si bulevardele din oras, chiar si in cartierele marginase, am finalizat lucrarile la noua punte peste Casin, din zona strandului, si am continuat lucrarile si la celelalte obiective importante”, mai spune primarul Lemnaru.

Va fi si mai bine in 2008

Primarul Emil Lemnaru ne-a mai precizat ca si in 2008 se vor face eforturi pentru dezvoltarea municipiului. In primul rand, se vor continua lucrarile la Sala polivalenta “Nadia Comaneci”, care nu au fost finalizate tot din vina guvernantilor, care nu si-au respectat promisiunile si nu au alocat fondurile necesare. Si la Catedrala Ortodoxa “Pogorarea Sfantului Duh” se va lucra intens in 2008, insa finalizarea lucrarilor nu a fost programata pentru anul acesta.
Mai sunt si alte proiecte de interes la Onesti, unul dintre cele mai importante aspecte urmarite in 2008 fiind atragerea de fonduri europene.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. membru PNL Onesti a zis:

    Dar strazile domn primar?Pe caiet sunt facute nu?

Adauga un comentariu

*