Economia României a crescut în special pe seama investiţiilor în trimestrul III

Produsul intern brut a crescut cu 5,7% în trimestrul III în timp ce rata aferentă primelor nouă luni a fost de 5,8%, mult peste aşteptările pieţei, consideră specialştii Băncii Comerciale Române.

Formarea bruta de capital fix a crescut puternic (+32,2% ritm anual), ca urmare a unui proces investiţional însemnat, în timp ce consumul a pierdut din ritm pâna la 7,8% (de la 10,6% creştere anuală în trimestrul II).

Această evoluţie a fost sprijinită de reducerea consumului gospodăriilor populaţiei (+8,8% în trimestrul III de la +11,5% în trimestrul II) şi a consumului guvernamental (+4,5% în trimestrul III faţă de +10,1% în trimestrul II), în paralel cu un mic excedent al bugetului consolidat după nouă luni (+0,2% din PIB).

Exporturile nete negative au limitat din nou creşterea economică, deoarece importurile au aratat o viteză considerabil mai ridicată decât cea a exporturilor. Cu toate acestea, aprecierea leului de la mijlocul verii nu a oferit un ajutor prea puternic balanţei comerciale şi în acest context anticipăm rezultate pozitive începând cu trimestrul IV, după deprecierea din noiembrie.

Din punct de vedere al resurselor, construcţiile au fost din nou în prim plan (+37,4% în trimestrul III). Creşterea foarte însemnată a activităţii din construcţii a fost o constantă a cadrului macroeconomic încă de la începutul lui 2007 iar în prezent România are unul dintre cele mai dinamice sectoare din întreaga Uniune Europeana.

Industria a avansat cu 5,1% în trimestrul III şi este aşteptată o evolutie bună şi în 2008, în condiţiile în care noi jucători internaţionali ar putea începe producţtia în domenii precum industria auto sau IT&C.

Agricultura a scăzut puternic (-23,8%) după ce producţia micilor ferme a fost sever afectată de secetă verii. Impozitele nete pe produs au cunoscut o revenire puternică în trimestrul III, ajutate şi de creşterea comerţului retail la finele verii. Se estimează o rată reală de creştere a PIB-ului de aproximativ 5,7% pentru finele anului 2007.

Adauga un comentariu

*