Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente vor efectua plăţi anticipate până la 15 martie

Contribuabilii care obÅ£in venituri din activităţi independente ÅŸi din cedarea folosinÅ£ei bunurilor (cu excepÅ£ia veniturilor din arendare ÅŸi a celor din activităţi agricole) vor efectua plăţi anticipate pentru primul trimestru din acest an până la data de 15 martie, potrivit Calendarului ObligaÅ£iilor Fiscale privind Impozitul pe venit, publicat pe pagina de Internet a Ministerului FinanÅ£elor Publice – portalul AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Conform ANAF, plăţile anticipate aferente trimestrului II vor fi efectuate până la data de 15 iunie 2008, cele aferente trimestrului III 2008 până la 15 septembrie, iar cele pentru trimestrul IV trebuie efectuate până la 15 decembrie 2008.

Contribuabilii persoane juridice care au statut de microîntreprindere şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente trebuie să calculeze, să reţină şi vireze trimestrial impozitul pe venit.

Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole vor efectua plăţile anticipate reprezentând 50 la sută din impozitul pe venitul din activităţi agricole până la 1 septembrie 2008. Plata diferenţei de 50 la sută din impozitul pe venitul din activităţi agricole pentru contribuabilii care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii, a arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, se va efectua până la 15 noiembrie.

Calcularea, reţinerea şi virarea impozitului reţinut la sursă pentru plătitorii de venituri asimilate salariilor, plătitorii de venituri din drepturi de proprietatea intelectuală, vânzarea de bunuri în regim de consignaţie, activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, activităţi desfăşurate de baza contractelor de agent, activităţi desfăşurate în baza contractelor sau convenţiilor civile, activităţi din expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, investiţii, pensii, premii şi jocuri de noroc, vor fi efectuate până la data de 25 a lunii următoare celui în care a fost plătit.

Notarii publici vor calcula şi încasa impozitul aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Aceştia vor depune semestrial declaraţiile informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare. ROMPRES

Adauga un comentariu

*