Capitala, blocată de zăpadă

Bucureştiul a fost joi inaccesibil circulaţiei pietonale şi rutiere în numeroase zone din cauza ninsorii abundente căzute în cursul nopţii.

Maşinile de deszăpezire nu au intervenit pe străzi în perioada ninsorii, afirmă edilii, deoarece acţiunea ar fi fost ineficientă.

Oamenii au fost nevoiţi să meargă pe jos, prin zăpadă, pe trotuare stratul de nea ajungând la circa o jumătate de metru.

Străzile secundare au fost pe deplin blocate traficului, ele fiind acoperite total de zăpadă.

Potrivit avertizării meteorologice, ninsoarea abundentă va persista până joi, la ora 22,00, când va ninge în majoritatea regiunilor României.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), începând de vineri, vremea se va răci accentuat, devenind geroasă în estul, centrul şi sudul ţării, mai ales noaptea şi dimineaţa.

Prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu, a declarat pentru ROMPRES că mijloacele RATB circulă greu şi nu a văzut nicio maşină de salubrizare pe stradă.

„Responsabili de deszăpezire sunt edilii Capitalei. Noi vom convoca Comandamentul situaÅ£iilor de urgenţă, probabil, începând de vineri, când vremea se va răci”, a spus Cătălin Deaconescu.

Trei blocaje au fost înregistrate, joi dimineaţă, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe liniile de troleibuz din zona Pieţei Sudului şi Drumul Taberei (Valea Ialomiţei) precum şi pe linia tramvaiului 41. Reprezentanţii RATB au precizat însă că la ora 9,30 circulaţia a fost reluată în toate aceste zone, dar se circulă greu, în condiţii de iarnă, pe toate traseele RATB.

Pe linia 41 s-a înregistrat un blocaj în zona Dâmboviţa, pe sensul spre Piaţa Presei Libere, circulaţia fiind reluată în jurul orei 7,00. Cu toate acestea, primul tramvai din staţia Ghencea a plecat abia în jurul orei 8,15.

Serviciul de Ambulanţă al Capitalei a făcut, la rândul său, un apel către primăriile de sector şi Primăria Capitalei pentru a ajuta la scoaterea ambulanţelor din zăpadă.

Reprezentanţii societăţilor de salubrizare au fost convocaţi, joi dimineaţă, la Primăria Capitalei, în şedinţa Comandamentului de deszăpezire. La finalul şedinţei, municipalitatea a făcut un apel public către cetăţeni să nu folosească autoturismele decât în cazuri de maximă urgenţă şi recomandă utilizarea mijloacelor de transport în comun pentru deplasarea în Bucureşti, pentru a facilita intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Edilii Capitalei doresc ca bucureştenii să ţină cont de recomandări pentru că intervenţia trebuie să aibă loc neapărat în cursul zilei de joi şi cel târziu până vineri seara, având în vedere că se prognozează temperaturi deosebit de scăzute pentru următoarele zile.

În prima parte a zilei, primarul general Adriean Videanu a spus că s-a lucrat cu 200 de utilaje de deszăpezire, din totalul de 400, pentru a nu se bloca complet traficul.

Videanu a afirmat că în noaptea de joi spre vineri vor fi scoase în teren toate utilajele şi vor fi închise pe rând bulevardele pentru a fi curăţate.

De asemenea, pentru îmbunătăţirea traficului pietonal în această perioadă, Primăria Municipiului Bucureşti reaminteşte obligaţiile persoanelor fizice şi juridice pe timp de iarnă, respectiv să cureţe zăpada depusă şi gheaţa formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, a sediilor de firme sau curţilor şi terenurilor deţinute.ROMPRES

Adauga un comentariu

*