BCR estimează un deficit de cont curent de 13,7 la sută din PIB, în 2007

Deficitul de cont curent va atinge 13,7 la sută din PIB în 2007, potrivit unui studiu elaborat de Banca Comercială Română (BCR). Potrivit estimărilor BCR, deficitul comercial, principalul factor al accelerării deficitului de cont curent, a crescut cu aproape 65 la sută, în primele zece luni ale anului trecut.

ÃŽn perioada ianuarie – octombrie 2007, deficitul de cont curent s-a majorat cu aproape 72 la sută faţă de perioada similară a anului 2006, ajungând la 13,3 la sută din PIB. Transferurile curente (remiteri ale românilor din străinătate) au fost de 4,3 miliarde euro, investiÅ£iile străine directe s-au cifrat la 5,9 miliarde euro, acoperind 44,5 la sută din deficitul extern.

Comisia Naţională de Prognoză estimează un deficit de cont curent de 13,4 la sută din PIB, în 2007.

Pe de altă parte, experţii Fondului Monetar Internaţional s-au arătat preocupaţi de nivelul deficitului de cont curent al României estimat la 14 la sută din PIB, în 2007.

Şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă asupra creşterii deficitului extern al României. Deficitul de cont curent de peste 10 la sută din Produsul Intern Brut al României este prea ridicat, iar majorarea în continuare a acestuia poate duce la creşterea vulnerabilităţii economiei, a arătat recent Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, atunci când o ţară care trece printr-o perioadă de creştere economică rapidă atrage resurse din exterior pentru dezvoltare, acest lucru se reflectă în creşterea deficitului extern.

În opinia guvernatorului Băncii Centrale, componenţa sectorului neguvernamental a contribuit cel mai mult la creşterea deficitului extern.

‘AbsorÅ£ia internă în sectorul neguvernamental este mult mai mare decât producÅ£ia internă. ÃŽn România se economiseÅŸte mai mult decât se investeÅŸte’, a explicat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, deficitul este regăsit în creşteri salariale, atât în sectorul de stat cât şi cel privat, şi în expansiunea consumului (prin creşterea creditelor de consum accesate de populaţie care s-au majorat într-un ritm mult mai ridicat decât creşterea productivităţii. Acesta consideră că atâta timp cât productivitatea în România va fi la un nivel scăzut deficitul extern va fi la un nivel ridicat.ROMPRES

Adauga un comentariu

*