Şoferii trebuie să se informeze despre starea drumurilor

Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto să se informeze despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, înainte de a pleca la drum, apelând unul dintre numerele de telefon ale Comandamentului Central de Iarnă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) remis, miercuri, ROMPRES, numerele de telefon ale Comandamentului Central de Iarnă, la care şoferii pot suna pentru a afla informaţii despre starea vremii pe drumurile din ţară sunt 9360, 318.66.09 sau 318.66.31.

PoliÅ£ia Rutieră îi mai sfătuieÅŸte pe conducătorii auto, Å£inând cont de avertizarea meteo cu cod galben transmisă de AdministraÅ£ia NaÅ£ională de Meteorologie, să adapteze permanent viteza la condiÅ£iile de drum – să nu depăşească 30 km/oră în localităţi sau 50 km/oră în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să folosească în mod corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi în trafic, precizează comunicatul.

Poliţia Rutieră le mai recomandă şoferilor să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să verifice periodic acumulatorul acestuia şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor.

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, iar conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţă redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite, viteza maximă admisă, în cazul acestora în afara localităţilor, fiind cu 20 km/oră mai mică. ROMPRES

Adauga un comentariu

*