Clopote noi la catedrala ortodoxa din Onesti

Primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, ca autoritate executiva la nivelul orasului, a facut eforturi extrem de mari pentru a-i surprinde in mod placut pe cetateni, odata cu instalarea noilor clopote la Catedrala Ortodoxa “Pogorarea Sfantului Duh”.

Desi vremea nu a fost favorabila, ritmul de lucru la catedrala a fost foarte intens, iar cele 5 clopote noi au fost introduse in suportii lor, in cele doua turnuri ale sfantului lacas. In ziua cand s-au facut probele, trecatorii s-au oprit din mers si au ascultat minute in sir cantecul clopotelor.

Linia melodica, tonul si ecoul produs de clopote i-au surprins in mod placut pe onesteni, mai ales pe cei aflati in trecere prin zona sau pe cei care locuiesc in preajma catedralei. Multi nici nu au stiut de unde vine muzica, fiind diferita de cea a clopotelor obisnuite, dar au banuit de unde provine.

Clopotele, care au marimi si tonalitati diferite, fiind turnate in Austria, la fabrica “Grassmayer” din Innsbruk, sunt actionate cu un sistem special, iar sunetele produse au o rezonanta foarte placuta. Catedrala este departe de a fi terminata, nefiind finalizate nici macar turnurile, insa clopotele au fost totusi instalate, din dorinta de a-i incanta pe onesteni in perioada sarbatorilor de iarna.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*